Jul u Smederevu u znaku pozorišta

FOTO: Skyscraper city

Festival će otvoriti predstava Duge noći i crne zastave, po romanu Dejana Stojiljkovića, najtiražnijeg srpskog pisca mlađe generacije, a koju izvode glumci Narodnog pozorišta iz Niša i Leskovca.

„U zemlji u kojoj se istorija prepravlja i po par puta za jedan ljudski vek, teško je odrediti šta je mit, šta je podatak, šta propaganda i šta je i zašto u senci. Dejan Stojiljković se u romanu Duge noći i crne zastave poigrava sa tim našim odnosom prema prošlosti i upravo meša istoriju i sećanje i fantastiku tako da pravi jedan novi mit”, navodi u saopštenju za medije reditelj predstave Ivan Vuković.

„Vere, ljudi, ideje, demoni, košmari dva sveta – neumoljivo se survavaju jedni na druge. Ishod znamo svi, razlozi nam nekako uvek izmiču. Bajka o nama, to će biti predstava Duge noći i crne zastave“.

teatar.jpg
FOTO: Story

Smederevci će, zatim, imati priliku da uživaju u umeću glumaca pozorišta „Boško Buha” iz Beograda, koji će izvesti Šekspirov San letnje noći. A osim ove, odigraće i pedstavu 39 stepenika Patrika Barloua, nastalu na osnovu romana Džona Bekena i filma Alfreda Hičkoka, koju je režirao Đurđe Tešić.

output_6cz6ud.gif

„Publika će u Tvrđavi gledati glumce koji će nam ispričati priče Čehova, Šekspira, Sterije… U Galebu i Snu letnje noći čuće reči velikih autora, a od njihovih komada neće ostati samo naslovi, naprotiv, čuće se reči koje su pisci napisali, hrabri u svom vremenu i hrabri zauvek”, rekao je predsednik Organizacionog odbora festivala Teatar u tvrđavi Radoslav Pavlović u saopštenju za medije. „Teatar u tvrđavi je različit, jer bez razlika nema umetnosti, ni puta do istine i vrline”, napominje.

Scena u Malom gradu ugostiće i glumce Narodnog pozorišta iz Leskovca, koji će odigrati Čehovljevo delo Galeb u režiji Jovice Pavića.

Festivalski deo završiće se 11. jula dodelom nagrada u tri kategorije: za najbolju predstavu na festivalu po oceni stručnog žirija, mlada nada po oceni stručnog žirija i nagrada za najbolje glumačko ostvarenje po oceni publike. Simbolično, uručiće se statuete sa likom Đurađa Brankovića i Mare Branković, kao i statueta Tvrđave.

Program će zatvoriti koncert legendarne jugoslovenske rok grupe Generacija 5.

Vidimo se u Smederevu!

Jovana je vesela devojka čiji je jedini cilj da vas nasmeje i zabavi!

Pročitajte i:

Daćevac: Pripreme za međunarodni festival
Mario Vargas Ljosa: Negujte kritički um
Hičkokovih sedam vodećih drama