Kako da za 5 godina potpuno promenite profesiju

FOTO: Pixabay

Pre sedam godina Dona Lubrano je radila kao lični trener. Danas predaje biznis na Univerztitetu u Masačusetsu, u SAD. Ali nije bilo lako napraviti tako drastičnu promenu.

Nije joj bio prvi put da menja profesiju. Dona Lubrano, koja ima 59 godina, je uvek volela fitnes i pošto joj je dosadio kancelarijski posao u firmi za nekretnine, odlučila je da dobije sertifikat kako bi mogla da drži treninge u lokalnoj teretani. Ali, takođe je imala master diplomu iz inostranih poslova, tako da je znala da neće zauvek raditi kao lični trener. „U životu dođe trenutak kada morate krenuti dalje“, kaže Dona.

Znala je da želi da se posveti podučavanju, ali da bi postigla taj cilj, trebalo bi joj više godina, tako da je počela od onoga što joj je bilo poznato, a to je sastavljanje programa za lične trenere iz sektora zdravstva, marketinga i prodaje. Nakon toga, Lubrano je iskoristila svoje iskustvo u podučavanju i uspela da se zaposli u sektoru korporativnog treninga. Morala je da nauči nove stvari, ali joj je posao profesionalnog trenera pomogao da stekne važne veštine, kao što su razvijanje programa i rad sa klijentima.

Takođe je prihvatila manju platu i morala je da gradi pozitivnu reputaciju, ali sve u svemu, ta strategija je donela rezultate. Konačno je dobila prvi posao kao profesorka na malom lokalnom fakultetu, a nakon što je stekla dovoljno iskustva dospela je na sadašnju poziciju.

Posao_decembar_2016.jpg

FOTO: Pixabay

Želja za promenom profesije je veoma česta. Prema anketi konsultantske firme Li Heht Harison, 48% radnika u SAD kaže da su spremni da naprave tu promenu, dok 13% kaže da su gotovo spremni. Prema izveštaju Škole za ekonomiju i finansije u Londonu, u Ujedinjenom Kraljevstvu 47% zaposlenih ima isto mišljenje.

Ali napraviti korake ka tako važnoj promeni u profesiji može biti veoma iscrpljujuće. „Jedna od grešaka koje ljudi prave kada počinju novi posao jeste to što misle da jednostavno mogu započeti i da je to dovoljno“, kaže Nik Paton, autor knjige koja se bavi ovom temom. „Promeniti profesiju nije jednostavno. Mnogo je lakše ako se to ne učini. Promena iziskuje veliki napor i rizik.“

Dakle, ako tražite način da promenite profesiju, predstavljamo vam petogodišnji plan.

Pet godina unapred
Često je slučaj da znate šta ne želite da radite, ali nemate jasnu predstavu koji je sledeći korak koji treba preduzeti. Za početak, pokušajte da se koncentrišete na ono što najviše volite da radite i na okruženje koje vam najviše odgovara, kaže Filis Mafson, profesionalni savetnik sa Floride. „Neke osobe su spremne da investiraju i oprobaju se u nečem sasvim novom, dok druge to ne uzimaju u obzir“, dodaje Mafson.

„Koliko novca morate da zaradite? Uzmite u obzir vaša interesovanja i strasti, ali takođe imajte u vidu i praktične prepreke u okviru kojih morate da donosite odluke.“ Ako imate porodicu, vaše odluke će uticati na njih, tako da planove morate razmotriti sa njima. „Većina promena profesija prouzrokuje izmene i smanjenje prihoda. Nekada je to samo privremeno, ali se dešava da bude i trajno“, ističe Paton.

Kao sledeći korak, napravite mapu narednih poteza koje ćete preduzeti. Da li ćete štedeti kako biste nadomestili manjak plate u prvim godinama novog posla? Da li će biti potrebe za dodatnim formalnim obrazovanjem? I kada je verovatno da ćete pronaći novi posao? Ako napravite vremensku liniju, imaćete u vidu kako se proces odvija, jer tako postavljate konkretne ciljeve. „U devet od deset slučajeva, nije bitno kada ćete početi, već jednostavno započeti nešto“, navodi Paton.

Četiri godine unapred
Kada imate jasan cilj kojoj profesiji ili kojoj oblasti želite da se posvetite, budite sigurni da je to prava stvar za vas. Pronađite osobe koje rade na tom polju i zatražite informacije od njih. Ne znate gde da pronađete te osobe? „Na mreži LinkedIn tražite osobe koje rade potpuno isti posao u istoj kompaniji u kojoj i vi želite da radite, i pitajte ih da li bi bili spremni da vam pričaju o tome što rade“, kaže Abi Kohut, ekspertkinja u profesionalnom razvoju.

Onlajn_kurs_ATP_manji.gif


Zamolite ih da vam daju mišljenje o vašem CV-u: šta je ono što nedostaje? Na šta treba da budete spremni? I koje lične osobine su potrebne da bi se postigao uspeh? „Tako počinjete da stvarate mrežu u vašoj novoj profesiji i oblasti. Takođe, zamolite ih da vam predlože sa kojim osobama bi bilo interesantno razgovarati o tim temama“, dodaje Mafson.

Dve do tri godine unapred
Sada je trenutak da steknete iskustvo i veštine neophodne da dobijete posao koji želite. Ovde je reč o formalnom obrazovanju potrebnom za, na primer, posao bolničara ili fizioterapeuta, ili o manje formalnoj edukaciji kao što je kurs ili sertifikovani program. Moguće je da ovaj proces ne traje dugo ili, pak, da potraje pet ili više godina. Ali ako radite puno radno vreme i imate porodicu, a vaš novi posao iziskuje formalno obrazovanje, ova etapa će zahtevati i planiranje finansija.

Pre nego što se „bacite“ na neki kurs na fakultetu, proračunajte troškove, sa kamatom, ukoliko vam bude potrebna pozajmica kako biste finansirali studije, kao i smanjenje prihoda ukoliko vam to postane glavna preokupacija. Uporedite tu sumu sa približnim prihodom koji biste imali od novog posla. Sa sigurnošću proverite da li je potrebna akademska potvrda kako biste ostvarili svoj plan. „Moguće je da uspete da se zaposlite i steknete znanje i sposobnosti i na drugi način“, kaže Mafson.

Fokusirajte se na one poslove u željenoj oblasti koji bi vam prijali i koji ne zahtevaju mnogo konkretnog obrazovanja. Moguće je steći potrebno obrazovanje putem Interneta, iako za mnoge poslodavce ovakvi sertifikati nisu idealni. „Ali ako je to jedini način, jednostavno uradite tako“, kaže Kohut. Ili budite kreativni. „Jedan klijent želeo je da postane softverski inženjer ali nije imao novca da pohađa nastavu“, priča Mafson. „Zaposlio se kao recepcioner u jednoj kompjuterskoj kompaniji koja ima besplatne obrazovne beneficije i tako uspeo da plati studije“.

Sada je takođe dobar trenutak da posećujete konferencije povezane sa vašom novom profesijom i upoznajete nove poslodavce. „Oni moraju videti da ste ozbiljni i da intenzivno radite na tome“, kaže Kohut. Moguće je i da privremeno odete korak unazad kako biste dostigli krajnji cilj. Ovo je bilo od koristi za Mej Tran, kojoj je bilo potrebno tri godine da pređe iz finansija u oblast digitalnog marketinga. „Kako bih postigla uspeh, za početak sam radila poslove vezane za marketing, počela sam od nižih pozicija“, objašnjava Tran, koja ima 34 godine i živi u Dubaiju.

Pocetak_decembar_2016.jpg

FOTO: Pixabay

Godinu dana ranije
Došao je trenutak da tražite posao, a to može oduzeti vreme. „Bilo mi je potrebno godinu dana da se zaposlim kao profesorka“, objašnjava Lubrano. „Bilo je teško, jer sam morala da ukažem na sve što sam uradila i objasnim kako bih prenela u učionicu iskustvo koje sam prethodno stekla“.

Kako ćete predstaviti vaše novo „ja“? Počnite tako što ćete ponovo osmisliti svoj CV i onlajn profil, na mestima poput LinkedIn-a i profesionalnih veb stranica. „Predstavićete delove vašeg iskustva koji se mogu iskoristiti u novoj profesiji koju izaberete“, kaže Mafson. Isto se odnosi i na razgovore za posao. „Koji aspekti vaše ličnosti se dobro slažu sa novom profesijom?“, pita Mafson. „Šta ste naučili na časovima koje ste pohađali? Vežbajte odgovore na uobičajena pitanja koja se postavljaju na razgovorima za posao i pronađite primere koji ilustruju tip problema koji možete rešiti“.

Šta god da radite, ne ulazite u ceo proces sa mišlju da će vam uspesi iz prošlosti zagarantovati „kancelariju sa najboljim pogledom“. „Mnogi misle da ako su bili uspešni u jednoj profesiji, odmah mogu uspeti u nekoj drugoj“, ističe Kohut. Međutim, ukoliko se dovoljno potrudite, moguće je napraviti zaokret od 180 stepeni. Uzmimo za primer Dejvida Stefanija, od 35 godina, koji je napustio karijeru u javnom sektoru u Vašingtonu i lansirao PopNod, šoping sajt. „Moje iskustvo od 11 godina u korporativnim strategijama, kompanijskom razvoju i prodaji je direktno uticalo da razvijem sopstveni posao“, kaže Dejvid.

„Nikad ne potcenjujte strastvenost i veštine koje već posedujete!“


IZVOR: BBC