Серијал текстова о здравој исхрани наставља са темом прехрамбених декларација. За правилно тумачење ознака на храни потребно је мало едукације и много мотивације, јер главна одговорност је на потрошачу, а произвођачи се неретко труде да сопствену одговорност умање.

Autor: Milana Ljubisavljević
ФОТО: mojedete.rs
Можда нисте знали, али сматра се да већина потрошача прочита само прва 4 реда информација на паковању неке хране. Можемо претпоставити да то врло добро знају и маркетинг тимови великих компанија, па да врло битне инфомације стављају (и) на крају.
Треба бити опрезан са натписом „природно“, јер је то превише неодређено и може бити манипулативно, пошто асоцира на нешто добро/здраво. Већ за термин „organski“ се зна шта то треба да значи и које критеријуме да задовољава.
Дневне дозе
Препоручен дневни унос калорија се просечно процењује на 2000кцал дневно, не узимајући у обзир пол, старост и физичку активност особе. Индивидуалне телесне потребе се, наравно, могу много разликовати. А о психичким да не говоримо. ;)
На шта треба обратити највише пажње:
1. Величина порције
2. Не појести много више од препоручене величине порције тј. не празнити паковање по сваку цену
3. Ограничити унос хране која садржи много: засићених и транс масти, холестерола, соли и шећера
Исхрана и превенција болести
На следеће састојке у табели би требало да обратите пажњу када читате декларације, јер они у великој мери могу деловати превентивно на разне болести.
_____________________________________________________________________________________
Превенција срчаних болести - Висок садржај влакна, а низак садржај: засићених масноћа, холетерола и соли
_____________________________________________________________________________________
Превенција рака - Висок садржај растворљивих влакна, велика количина поврћа и воћа, низак садржај масноће
_____________________________________________________________________________________
Превенција остеопорозе - Висок садржај калцијума и витамина Д
_____________________________________________________________________________________
Састојци хране
Не треба се бојати свих додатака у храни. Неки од њих служе да продуже трајање, да омогуће безбедност хране, да спрече кварење и губитак свежине, али често и да храни побољшају укус и изглед, да је обоје или пруже равномерну структуру, као и да додају неке витамине. Има их преко 3000, неки од њих су штетни али само у великим количинама.
Састојци у храни би требало да се наводе на следећи начин: први је онај којег има највише, па све до последњег који је најмање заступљен.
А сокови и остала вештачка пића (свеједно да ли газирани, негазирани, енергетски) су толико пуни шећера у разним облицима, да их никако не треба сматрати делом свакодневне (здраве) исхране.
Циљ је да добијемо оно најбоље и заобиђемо најгоре из, иако генерално мање здравих, готових индустријских прехрамбених производа из супермаркета. Ово не треба схватити као промоцију такве исхране, јер професорка Джејми Поуп наглашава да је најбоље исхрану у већини засновати на сировој или што мање обрађеној храни.
Очекујте наставак за недељу дана, на тему додатака у исхрани (дијететски суплементи)
Овај текст заснован је на онлајн нутриционистичком курсу “Исхрана, здравље и животни стил: питања и сазнања”, са Вандербилт универзитета, САД. Ауторка курса је професорка нутриционизма Джејми Поуп (Јамие Попе).
Више информација из овог нутриционистичког курса можете наћи на блогу ishranazdravlje blogspot com.
Пратите Здраву исхрану и на Fejsbuku, Tviteru и Gugl+.
Милана сматра да све може бити боље, а поготово ми сами.
***
Овај текст настао је нашом жељом да створимо алтернативни веб простор за младе где могу да пишу о оним темама које сматрају важним, искрено и без ограничења! Уколико желиш да и ти будеш члан нашег младог тима твоје идеје су добродошле! ЦВ и један текст пошаљи на [email protected] уз Цц на [email protected], са назнаком "Пријава / новинар". Отворено за све од 15 до 35 година. Пријем нових новинара вршимо до сваког првог дана у месецу.
Желим повремено да добијам мејлове од портала о вестима, најновијим конкурсима и активностима OVDE