Kupila te je sva ta ravnica, a ti o tom...

FOTO: RTV

Ako si od „dole“, sada ti je dosadno, sve je ravno, nema šta da se razgleda, a putu nikad kraja. Još i ovaj Vojvođanin čak dva minuta izgovara jednu rečenicu. Eto kako opet brzaš! Pogledaj malo bolje u tu daljinu. Toga kod vas nema, od planine ne vidiš ispred nosa. Iskoristi što si sada ovde i pruži pogled koliko god možeš. Vidi ta predivna plodna polja. Kako li samo savršeno izgledaju! Kao da ih je neko konstruisao da budu u tako savršenoj ravni, da budu tako šarenolika i da ti svojom dubinom približavaju samo nebo sa kojim se tamo negde spajaju.

Polje_u_Vojvodini_photo_by_Vlado_Marinkovi.jpg

FOTO: Bastabalkana

To je naše najveće blago, a kada se zaista nađeš među tim suncokretima, tim zlatnim žitom ili zrelim bostanom, osetićeš i sam ovo o čemu ti govorim. Sad se samo strpi i slušaj, nigde ne žurimo.

psenica_zetva_W.jpg

FOTO: Gradsubotica

A ovaj tvoj saputnik, lala, neka te ne brine. On ti je onaj pravi boem. Takvog možeš da nađeš samo ovde gore. Taj ti je pun priča, a njegove priče kada slušaš, o čemu god da govori, imaćeš osećaj da je nešto veoma važno i pametno. U njegovom govoru ćeš osetiti neku prefinjenost, ali i duh pravog srpskog domaćina. On će sigurno imati više strpljenja za tebe nego ti za njega, mada čak i kada se naljuti, od njega ćeš dobiti samo mrki pogled, eventualno jedno vaspitno: „Ta, neeemoj me zeeezatii“. Njegovom naglasku nećeš odoleti čim se malo upustiš u priču, jer će te asocirati na staru gospodu iz vremena kada su nastale ove divne kuće koje ti on sada pokazuje.

vojvodina_nadmetanja_rucna_kosidba_zita_sime_sta.jpg

FOTO: Kurir

O da, znam! Odmah su ti kuće zapale za oko. To je taj stari nemački stil koji ćeš naći u lepim evropskim mestašcima i ovde. Mada, ovde je ipak nekako toplije, tu si kod kuće i tu te svi znaju čak i ako si ovde svega par dana, a za divno čudo, ljubazni su i ne prenose na tebe svoje probleme. Elem, vratimo se na kuće. Tako su očuvane, nije im dozvoljeno da izgube svoju autentičnost. Govore jezikom umetnosti. Čuveni kibic fensteri i glomazne kapije kao da čuvaju neku tajnu dobrih starih vremena.

dunavska_street.jpg

FOTO: Tripadvisor

Slobodno ih fotografiši, jednog dana će sigurno imati veliku vrednost, jer, evo, od kako sam često odsutna, većina stvari se promenila, a te tvoje fotografije će te podsetiti kako se nekad živelo. Neće se sama arhitektura promeniti, nego ćeš i ti kao ovi moji da kažeš: „To ti je kod Zvezde, a ono ti je kod stare ribarnice“, a tamo su sada banka i knjižara. Sutra će biti opet nešto još razvijenije. Ili je to previše očekivanja za teritoriju naše zemlje? U svakom slučaju, takav utisak Vojvodina ostavlja. Nekako, puštaš je da te nosi i prepuštaš se utisku.

33453.jpg

FOTO: Srbijaaladin

Kada se umoriš od razgledanja paralelnih ulica i dalekih vidika, nemoj nikako da odbiješ našeg dobrog lalu. On će te odvesti u vinariju sa tradicijom. Pomiriši, protresi čašu, kucni se, čuj zvuk čaše i probaj. Dobra godina! Slobodno zamezi, to je sve domaće. Vidiš kako je ovaj naš lala sav rumen i jak – to ti kod starih Vojvođana znači zdrav, ako te neko pita. Zavali se u stolicu i uživaj, veče je tek počelo, tamburaši su tek zasvirali.

tamburasi.jpg

FOTO: Worldmusic

Sutra, kada budeš u autobusu, a kada ti naš lala, na putu ka dućanu, zastane ispred tvog prozora i vikne ti: „Dooođi ti nama opet! Moooja kapija je za teebe uvek ootvorena“, znaćeš da zaista tako i misli, a ti ćeš jedva čekati da ponovo dođeš i uvek iznova da se vraćaš svoj toj ravnici. Kupila te je, a ti o tom pojma nemaš...

Ovaj tekst je deo serije #meetSerbia. Podelite ga!

Marija će vas u svom maniru sprovesti kroz razne teme o svakodnevnom životu i nama u njemu, a da vas pritom uopšte ne štedi ponekad surovo istinitim komentarima.