Mario Vargas Ljosa: Negujte kritički um

FOTO: Bogdan Dašić
(Na fotografiji Mario Vargas Ljosa i Bojana Kovačević Petrović)

Jedan od najvećih književnika današnjice, peruanski prozni i dramski pisac i esejista, član Španske kraljevske akademije, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2010. godine, gospodin Mario Vargas Ljosa bio je veoma raspoložen za razgovor, kada je video do poslednjeg mesta popunjenu salu u kojoj je preovladavala omladina.

Na samom početku događaja, direktor izdavačke kuće Laguna, Dejan Papić, održao je kratak govor tokom kog je izjavio: „Mi smo mogli da organizujemo centralno dešavanje i u Beogradu, kao što smo to radili mnogo puta, ali ovim pokazujemo da nama u Laguni Novi Sad nije ništa manje važan, ..., da naše najvažnije gostovanje, najvažnijeg pisca zaslužuje jedno veliko javno izvinjenje svim Novosađanima što do sada nismo organizovali slične manifestacije ovde“.

11656144_873132592752028_932282636_o.jpg

FOTO: Bogdan Dašić
(Na fotografiji Bojana Kovačević Petrović)

U ovom drugom delu događaja, prof. dr Dalibor Soldatić je tokom svog duhovitog i inspirativnog govora stavljao naglasak na činjenicu da je Mario Vargas Ljosa „pisac strasti”, rekavši da on „piše sa strašću vrhunskog profesionalca, kao Latinoamerikanac koji ne može da zatvori oči pred svim nepravdama koje doživljava njegov kontinent, strašču čoveka koji duboko veruje da književnost može da menja stvarnost ili barem da delimično utiče na promene, svojim političkim stavovima takođe izaziva strasti, smatrajući da je književnost vatra”.

U nastavku govora prof. dr Dalibor Soldatić je predstavio kratak hronološki razvoj i procvat pisca, pričajući o njegovim romanima, dodeli Nobelove nagrade, kao i o drugim nagradama koje su mu dodeljene tokom karijere, o njegovom privatnom životu, društvenom i političkom aktivizmu, njegovom stilu pisanja, prilikom čega je napomenuo da su „njegove manipulacije strukturom i pripovedačka tehnika označile revoluciju proze na španskom jeziku”. Profesor je završio svoj govor pričajući o piscima od kojih je sam Mario Vargas učio, a među njima su najznačajniji Gistav Flober, kao njegov stilski uzor, Viktor Igo, Aleksandar Dima, Žan Pol Sartr, Alber Kami, kao i Ernest Hemingvej, koji mu je, kako je rečeno, bio uzor za narativnu tehniku.

Kada se Mario Vargas Ljosa pojavio na pozornici, usledio je veoma dug gromoglasan aplauz, tokom koga je publika spontano počela da ustaje u čast ovog velikana.

Tu čast da Mariju Vargasu Ljosi zvanično uruči Specijalnu nagradu za prozu „Milovan Vidaković“ imao je prof. dr Dalibor Soldatić, najeminentniji stručnjak za hispanoameričku književnost na našim prostorima, šef katedre za Iberijske studije Filološkog fakulteta u Beogradu, naš ugledni hispanist, koji je doktorirao na teoriji romana Marija Vargasa Ljose.

Tokom trenutaka između održanih govora, svi prisutni su mogli da uživaju u peruanskoj muzici i na momente da osete draž nekog drugog kontinenta, prisećajući se emocija koje su doživljavali čitajući knjige Marija Vargasa Ljose.

11639176_873132589418695_14958673_o.jpg

FOTO: Bogdan Dašić
(Na fotografiji Mario Vargas Ljosa i Bojana Kovačević Petrović)

Centrali deo događaja „Razgovor s piscem” bio je ispunjen dobro pripremljenim pitanjima voditeljke programa, hispaniste Bojane Kovačević Petrović. Na početku one je naglasaila da je ova 200-ta nagrada, ustvari, naša, a ne njegova rekavši: „Vi ste je nama uručili time što ste večeras ovde u Novom Sadu u Srpskom narodnom pozorištu, i zbog toga smo Vam neizmerno zahvalni”.

Mario Vargas Ljosa je razgovor započeo rečima: „Mnogo vam hvala na tako ljubaznom prijemu i pre svega mnogo vam zahvaljujem za ovu divnu nagradu koja je za mene veliki podsticaj”.

U razgovoru s piscem, voditeljka je jednim delom bila fokusirana na piščevo stvaralaštvo, a drugim delom na njegov privatni odabir zanimanja i savete koje bi dao omladini.

11639706_873132586085362_38899499_o.jpg

FOTO: Bogdan Dašić

Mario Vargas Ljosa je ovaj poseban događaj završio rečima: „Dozvolite mi da završimo odajući počast ovoj divnoj publici večeras. Dirnut sam što je večeras ovde toliko ljudi, i pre svega mladih ljudi koji su došli da čuju priču o književnosti. Retko gde književnost privlači ovoliki auditorijum i izuzetno me raduje što smo ovde večeras, što ste vi ovde. Književnost ne predstavlja samo veliko zadovoljstvo u životu, već je to izvor jednog modernog života, slobodnog i demokratskog društva. Nemojte dozvoliti da vama manipulišu, ne dozvolite da vas tuđa moć usmerava. Negujte svoj kritički um, gradite bolju budućnost, a sve to možete činiti pomoću književnosti”.

_event_management.gif

Glavni organizator događaja i pokrovitelj dolaska Marija Vargasa Ljose u Srbiju je izdavačka kuća Laguna, koja je od ukupno 17, objavila 12 njegovih knjiga. Su-organizatori događaja bili su Kulturni centar Novog Sada i Flozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu, a ništa manje bitan domaćin - Srpsko narodno pozorište.


Katarina je ambiciozna mlada dama koja zeli da podeli delić svoje razigrane duše sa svetom.