Moja prva aplikacija: Pobednik

FOTO: BALKAN ANDROID

Na vrhu liste interesovanja mladih su upravo znanja iz oblasti informacionih tehnologija, kao i znanja iz oblasti izrade aplikacija. Projekat je postao uticajan, jer promoviše pametnu upotrebu informacionih tehnologija, a mladima doprinosi da steknu savremena znanja iz oblasti koje su veoma tražene.

O pobedi je odlučivao stručni žiri, a kao kriterijumi su uzeti originalnost i složenost aplikacije. Nakon glasanja stručnjaka, izabrano je 5 najboljih aplikacija, od kojih ovde predstavljamo tri:

1. Rubi
2. Recnikpsihologije
3. HoldMe

Čestitamo svima, a posebno Krištofu Muhiju koji je napravio aplikaciju Rubi. On kao nagradu dobija tablet, jer je ocenjeno da je njegova aplikacija najoriginalnija i da sadrži kompleksne algoritme koji su je učinili najsloženijom od svih aplikacija.

Ovaj projekat sada završava svoju prvu generaciju polaznika i rezultat je jasno merljiv, a to je preko 30 android aplikacija koje možete pronaći na iSerbia Google Play profilu.

Prvo mesto - Krištof Muhi:
Uha4igJzkpBK1j2K87ojde6gu-yy2oAkz8f6t5m8GIGM_37rfXOz7sZdMj8eXtkA4BUp=w300-rw
“Prošle godine sam bio učesnik projekta "Moj prvi sajt" i sa pozitivnim utiscima sam prihvatio poziv za novi kurs "Moja prva aplikacija". Već godinama se bavim programiranjem u različitim oblastima i kao učenik završnog razreda na smeru mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje planiram da se upišem na neki fakultet vezan za informatiku.

Što se tiče ovog projekta, najbitnije mi je bilo da sam imao priliku da naučim neke napredne tehnike u programskom jeziku Java. Već sam programirao android aplikacije, ali ne na tako visokom nivou, a do sada nisam imao priliku da objavim svoje radove na Google Play. Zahvaljujući iSerbia timu, mislim da sam mnogo dobio od ovog projekta. Veoma je važno za mlade ljude da imaju takve projekte i prilike da rade ono što vole kao i da nauče nove stvari i van škole.

Što se tiče rezultata, nisam se nadao da će stručni žiri izabrati moj rad i oceniti ga kao najbolju aplikaciju. Bila je velika konkurencija, i ostali učesnici ovog kursa su napravili dobre radove. Veoma sam srećan i drago mi je što će sve više ljudi biti upoznati sa Rubi kockicom pomoću moje aplikacije”.


Drugo mesto - Ivan Kockarević:
IzZW7eChWb-jMikPEAxhifxla_XNQaX2SuITuj0Oz_HBAU-jFTskDdBpjokK5vjWUO4=w300-rw
“Moje interesovanje za informacione tehnologije potiče od onog trenutka kada sam dobio prvi računar. Iako sam otišao u srednju medicinsku skolu, moje interesovanje za računare je prevladalo kada sam odlučivao koji fakultet ću da upišem i upisao sam fakultet Tehnickih nauka u Novom Sadu, odsek računarstva i automatike. Imao sam pređašnjeg iskustva u Java programiranju pre nego što sam upisao fakultet i prijavio se za MPA kurs.

Moja aplikacija je, baš onako kako je napisano na google play-u, zasnovana na principu "keep it simple,stupid". Nema nikakvu pravu upotrebu, dakle, svrha joj je razonoda i samo razonoda. Imao sam već nekoliko sjajnih ideja za aplikacije (imam jos uvek), ali mi se činilo da je material više prigodan za kreiranje aplikacija za razonodu, te sam se odlučio da napravim HoldMe, umesto prvobitne ideje. Stečeno znanje koristim svakog dana, programiram.

Kad sam pravio aplikaciju i posećivao e-učionicu svakog dana, to je sve podsećalo na kreiranje nekog velikog projekta u timu programera. Ovih projekata nema dovoljno kod nas. Doduše, ova branša industrije je još i najbolje razvijena kod nas, ali mislim da bi svega toga moglo da bude više. Znanje u školama nije dovoljno! Mnogo bi bolje bilo da deca od malena dodatno uče ono što ih zanima. Najbolji programeri su učili programiranje još u osnovnim školama, onda kada je dete kao sunđer koji upija znanje, pa mu je lako da zapamti nešto ako ga to interesuje”.


Treće mesto - Bogdan Škorić:
sSV2SI54nJuQqlBPzhvoMXTren6Nxtdahk5uBaK4P42ekTHKgZDP6jQyR3N2rbdirVim=w300-rw
“Pre kreiranja aplikacije Rečnik Psihologije nisam imao nikakva iskustva u programiranju, tako da je za mene ovo bio veliki izazov. Kurs mi je pružio korisne informacije i neophodno zanjanje da realizujem svoje ideje. Lekcije su bile jasne i informativne. Sam proces kreiranja aplikacije je bio zahtevan, ali i vrlo interesantan. Ostvarena je dobra saradnja sa stručnim timom i učesnicima.
Učešće u programu me je motivisalo da i dalje usavršavam znanje iz ove oblasti. Bilo bi dobro kada bi se organizovao i napredni kurs. Planiram da unapređujem svoju aplikaciju i nakon završetka kursa, kao i da izrađujem nove.

Preporučujem ovaj program svim mladima koji su zainteresovani za oblast informacionih tehnologija".

_izrada_sajtova.gif

Na osnovu izjave tri najbolja učesnika čuli smo kako su se oni motivisali za dalje usavršavanje u oblasti koja ih interesuje. Interesovanje se uvek manfestuje veoma rano, još u detinjstvu. Dalje razvijanje toga je poželjno i korisno za samog pojedinca, pa tako i za celo društvo. Napredak je izvestan, a zadovoljstvo je nemerljivo.