O nezaboravnoj Agati Kristi!

FOTO: Buka

Priredila: Sara Milanović

Odrastala je u Engleskoj, kao najmlađe od troje dece kuće Ashfield.Iako nikada nije pohađala školu, da piše i čita naučila je već sa pet godina. Sa svojih dvanaest godina napisala je prve kratke priče i pesme koje je slala magazinima tog vremena. Četiri godine kasnije preselila se u Pariz gde je upisala i završila studije klavira i pevanja. Ubrzo potom, preselila se sa majkom u Egipat, gde je počela ozbiljnije da se bavi pisanjem.

Udala se u dvadeset i četvrtoj godini za Arčibalda Kristija. Zbog Prvog svetskog rata koji je tada uveliko bio u jeku, Arčibald je odmah nakon venčanja morao da ode na dužnost oficira Kraljevskog vazduhoplovnog korpusa, dok je Agata ostala da radi kao medicinska sestra u Bolnici Crvenog krsta. Znanje koje je tu stekla o lekovima kao i o otrovima, mnogo joj je kasnije značilo u pisanju kriminalističkih romana.

Za vreme svog boravka u Parizu, u roku od godinu dana napisala je svoj prvi roman „Misterija u Stajlsu“. Ovaj roman je više puta bio odbijen od strane izdavača, da bi nakon pet godina bio konačno izdat, a stekao je i veliki publicitet.

Kako se rat završio, mladi bračni par se seli nazad u London gde dobijaju ćerku Rosalind. Agata je tada svake godine pisala po najmanje jedan ili dva romana, i odmah na početku uvodi lika Herkula Poaroa koji svojim blistavim umom i pronicljivošću uspešno rešava sve misterije koje mu se nađu na putu. Poaro je glavni lik koji se pojavljuje u tridesetak njenih romana, i ostao je upamćen kao najbolji i najpoznatiji detektiv svih vremena koji se ikada pojavio u bilo kojoj knjizi.

kul-poarp.jpg

FOTO: Novosti

Dok joj je karijera rasla, njen privatni život je polako propadao. Potrešena smrću svoje majke, a i razvodom sa Arčibaldom koji se zaljubio u mladu Nensi Nele, Agata tajanstveno nestaje iz javnosti. Pronađena je jedanaest dana kasnije u hotelu na severu Engleske, gde se prijavila pod prezimenom Nele, i sa pričom da je izgubila pamćenje. Iako su našli njen slupani auto u blizini hotela, a možda i baš zbog toga, ovaj njen iznenadni nestanak još uvek se smatra misterijom po kojoj je čak snimljen i film „Agata“ 1978. godine. Glavne uloge ovog filma su Vanesa Redgrejv i Dastin Hofman.

Nakon romana kao što su „Misterija plavog voza“ i „Tajna sedam satova“, 1930. godine Agata objavljuje roman „Ubistvo u vikarijatu“ u kojem se po prvi put pojavljuje novi detektiv, Gospođa Džejn Marpl. Gospođa Marpl se uvek nalazi na pravom mestu u pravo vreme, svojom ljubažnošću i nenametljivošću pomaže policiji da uspešno reše slučaj. Iste godine se preudala za Maksa Malovena, mladog arheologa. Putovala je sa njim po Mesopotamiji i bliskom Istoku, i u tih deset godina u kojima je upoznavala drugačiju kulturu, život i ljude napisala je svoje velike romane. „Smrt na Nilu“, „Ubistvo u Mesopotamiji“, „Deset malih crnaca“ i mnoge druge. Pored romana, napisala je i pedesetak kratkih priča povrativši detektiva Poaroa kao glavnu ulogu.

_veb_novinarstvo.gif

Pored kriminalističkih romana, Agata je pisala i psihološko romantične romane pod pseudonimom Mari Vestmakot. Prvi roman koji je napisala pod ovim imenom bio je „Divov hleb“, a zatim su usledili „Nedovršeni portert“, „Ćerkina ćerka“ i mnogi drugi.

Tokom Drugog svetskog rata napisala je romane „Zavesa“ i „Usnilo ubistvo“ kao poslednje slučajeve Herkul Poaora i Gospođice Marpl. Ovi romani objavljeni su posle trideset i pet godina od njihovog stvaranja.

Posle bogate karijere, napisala je autobiografiju koja je objavljena nakon njene smrti. Njeni romani su se preveli na više od sto jezika, čime je prevazišla čak i Šekspira. Dodeljena joj je titula „Dame of the British Empire“ što je Orden britanskog kraljevstva i najveće nacionalno priznanje.

Po njenim romanima režirani su mnogi filmovi i serije, a njene knjige se i dan danas smatraju bestselerima i mogu se naći na policama svake knjižare. Čak i posle toliko godina od njene smrti, Agata i dalje vlada kriminalističkom književnošću pod imenom „Kraljica zločina“.

IZVOR: Agatha Christie - EX-YU Fan Page

Sara je direktna, uporna i orginalna, vašu pažnju i interesovanje zadobija sasvim spontatno na nenametljiv način.

Pročitajte i:

Činjenice o Albertu Ajnštajnu koje niste znali!
Šta znate o krvavoj Meri?
Pesnikinja i novinarka Ana Kotur:Kada...