Tweet

Пирот је од давнина познат целом свету по јединственом ћилиму и одличном качкаваљу. Међутим од скоро се свету открио још један пиротски производ. Упитању је пеглана кобасица.

Ово није нека новина. Пеглана се производи од вајкада, али до пре пар година се чувала може се рећи у тајности. Само су пиротски сељаци знали њену тајну. Од 2011. године је и тај специјалитет представљен широј публици на светском првенству у пегланој кобасици.

Прво светско првенство у пегланој је одржано 12. фебруара 2011. год. Циљ манифестације је да се тај производ напокон заштити. Посећеност те манифестације расте из године у годину, самим тим је она 2013. год. прерасла у сајам. Ове године је забележена и рекордна посећеност са више од 3.000 људи. Поред посетилаца из самог Пирота и шире дошло је и доста људи из суседне бугарске. Пеглана има и свој сајт који можете погледати ovde.

Пеглана кобасица је сама по себи деликатес, она се не једе него “мези” и сам производ је веома скуп због састојака,начина припреме и самог квалитета. Припрема кобасице није никаква тајна, штавише доста људи жели да покаже јавности начин на који она настаје. По причама људи који производе пеглану кобасицу, тајна њеног успеха и квалитета јесте природно сазревање и природни састојци са ових простора.

<�имг цласс="рфлоат" срц="хттп://ввв.пеглана.цом/слике/банер_пеглана.јпг" />Свако домаћинство има своју малу добро чувану тајну у вези припреме пеглане у количини састојака али су састојци познати. Главни састојци пеглане кобасице јесу првенствено коњско или магареће месо. При мањку тог меса користи се козје, овчје, телеће али никако свињско. Употребљава се само најчистије месо без имало жила затим љута паприка и бели лук. Кобасица се суши искључиво у току зиме, што је зима хладнија то је пеглана боља. Сушење се обавља на тавану природним путем, односно дејством ветра и хладноће. Кобасица се пегла флашом у току сушења да би се истиснуо сав ваздух из ње да не би дошло до кварења. И прави се у облику потковице.

Сервирање је исто толико битно код ове кобасице као и сама припрема. Са кобасице се скине црево, које је иначе јако тешко уклонити уколико се не накваси врелом водом. Затим се веома оштрим ножем сецка на милиметарске парчиће и послужи се као мезе. Укус пеглане је веома специфичан за неке и превише јак и свака има своју дозу љутине у себи. Многи људи пеглану сматрају за добар афродизијак.


***

ПОСТАНИ ДОПИСНИК! Уколико и ти желиш да постанеш дописник и пишеш о младима из свог краја, пријави се попуњавањем кратког формулара ovde. Није неопходно претходно искуство, већ искључиво ентузијзам и жеља да се добар глас о твом крају далеко чује! Отворено за све младе од 15 - 35 година.

Odricanje od odgovornosti

Tweet
Коментари

ВЕСТИ