Postani i ti IT!
Pixabay

Srednjoškolci su u velikoj meri informatički pismeni, o čemu svedoči istraživanje „Upotreba informaciono-komunikacionih tehnologija u Srbiji” (RZS 2014). Prema tom istraživanju oko 95% ispitanika uzrasta 16-24 godine koristi računar, mobilni telefon oko 99%, a internet oko 96% njih. Upravo su učenici srednjih škola uzrasta 15-19 godina ciljna grupa projekta „Postani i ti IT", koji ima za cilj njihovo upoznavanje sa prednostima neformalnog obrazovanja.

Suosnivač iSerbie Ana Ranitović je izjavila da obuka podrazumeva prvo kurs iz osnova programiranja. „Nakon toga se kreće sa osnovama iz kreiranja mobilnih aplikacija. Sekundarni cilj projekta je da i mlade podstaknemo da razmišljaju o koristima i mogućnostima usavršavanja na onlajn obukama, te da na internet počnu da gledaju kao na sredstvo za edukaciju i usavršavanje, a ne samo izvor zabave”, rekla je ona.

_izrada_sajtova.gif

Mladi Zemunci koje zanima programiranje imaće priliku da pohađaju kurs programiranja, a najbolji će napraviti Android apliakcije koje će biti postavljene na Google play.

„Kreiraćemo interaktivnu onlajn obuku na kojoj ćemo naučiti 60 učenika srednjih škola osnovama programiranja. Stečeno znanje proverićemo na testu nakon kog ćemo ih rangirati po broju bodova i 15 najboljih obučiti za stvaranje Android aplikacije. Njihove Android aplikacije postavićemo na internet i tri najbolje ćemo prestaviti na završnom događaju za 60 učenika i 10 nastavnika”, rekao je drugi suosnivača iSerbie, Miloš Jovanović, koji je dodao da će se obuka održavati onlajn tokom letnjih meseci.

Dugoročni efekti ovog projekta biće ostvarenje značajne saradnje NVO iSerbia sa zemunskim srednjim školama. Nastavnici i učenici će biti upoznati sa onlajn obukama iz kojih znanja mogu praktično i dalje da primenjuju za svoj i za interes zajednice u kojoj žive. Očekuje se podsticaj i kod drugih učenika na traženje onlajn kurseva kako bi unapredili svoja znanja.

Istovremeno, iSerbia je kreirala obuku koju može da primeni na nove zainteresovane učenike srednjih škola i u drugim opštinama i gradovima.