Smederevo dobilo Omladinski kulturni centar!

FOTO:Nataša Cvetković

Bioskop „Svetlost“ zatvoren je još 2008. godine, a u subotu je prvi put otvorio svoja vrata posetiocima bogatim programom koji su u potpunosti realizovali mladi Smederevci. Ideja je potekla od dva udruženja za mlade, „PATOS" i „Urbano jezgro“, koji su želeli da svoj rad prezentuju na jednom mestu i osvojila je treće mesto na takmičenju Supererste.

Ulazak u ove prostorije za mnoge je bio povratak u detinjstvo i mladost, dok su neki mladi prvi put mogli da posete nekada kultno mesto.

„Osetio sam ogroman nalet nostalgije. Čak sam počeo da osećam miris kombinacije lajsanog poda i izgriženih semenki sa pomalo dima, koji je dolazio od onih koji su pušili krišom u sali“, pričao je muzičar Ljuba Ninković o značaju ovog bioskopa prilikom otvaranja. „Tu smo dolazili ne samo da bismo gledali film, već da slušamo i neka nova dobacivanja. To su bile neverovatne sentence, to se prepričavalo po gradu. Ljudi su se obračunavali u mraku ove sale. To je bilo mesto gde se nisu samo gledali filmovi, već mesto koje je imalo posebnu dušu“!

okc.jpg
FOTO: Nataša Cvetković

Međutim, ponovo „oživljeni“ bioskop sada će ponuditi i pozorišni program, plesne radionice i nastupe, izložbe, okupiće muzičare, a sve u cilju da se kulturni život mladih Smederevaca obogati i unapredi.

„Citiraću Ljubu: Svako vreme ostaje u sećanju vršnjaka svojih kao vreme ludosti, strahova i radosti, a ono što mu daje sjaj je neko drugo vreme. Ja vas molim da živite u svom vremenu“, poručio je smederevski novinar i glumac za decu Jovica Tišma okupljenim Smederevcima na otvaranju.

Nakon svečanog otvaranja, program se nastavio do kasnih večernjih sati.

output_6cz6ud.gif

Bioskop „Svetlost“, nekada kultno mesto, zatvoren je 2008. godine nakon 80 godina postojanja. Bioskop nije bio samo mesto gde su se filmovi gledali, već mesto okupljanja, mesto gde su se proslavljale Nove godine i mesto sastanaka zaljubljenih. Sedamdesetih godina se ispred biletarnice čekalo satim da bi se kupila karta za projekciju filma.

Oktobra 24. 2015. godine počinje nova istorija ovog prostora koju će pisati mladi.

Jovana je vesela devojka čiji je jedini cilj da vas nasmeje i zabavi!