Smederevo: U aprilu „Nušićevi dani“!

Foto: Semendria

U pretfestivalskom programu, posetioce manifestacije očekuje nekoliko predstava pozorišta iz Beograda i drugih gradova naše zemlje, kao i predstava za decu „Autobiografija“ beogradskog pozorišta „Jelenica“. Od 1. do 10. aprila, u okviru pretfestivalskog programa, na daskama Centra za kulturu Smederevo, smenjivaće se predstave naših najpoznatijih pozorišta i velika imena srpskog glumišta.

Manifestaciju „Nušićevi dani“ otvara gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović 7. aprila u 20.00, nakon čega je planirano, u okviru programa „Nušićevi laureati“, veče sa glumcem Ivanom Bekjarevim, inače dobitnikom „Nušićeve nagrade za životno delo“ 1996. godine.

output_6cz6ud.gif

Festivalski program počinje 10. aprila i otvara ga „Palilulski roman“, predstava Beogradskog dramskog pozorišta u režiji Egona Savina. Dan kasnije nastupa „Atelje 212“ sa predstavom „Lice“.

Pozorište „Boško Buha“ predstaviće se komadom „Majstori, majstori“ 13. aprila, čiju režiju potpisuje Milan Karadžić i u kojoj igraju naši veliki glumci poput Milice Mihajlović, Zorana Cvijanovića, Milorada Mandića i mlade Borke Tomović, Miloša Somolova, Andrije Miloševića...

33_Nusicevi_dani_flajer_01_Page_2_300x200.jpg
Foto: Radio Požarevac

U četvrtak 14. aprila očekuje nas predstava „Laki komad“ Kulturnog centra Čukarica u režiji Nenada Gvozdenovića, a u petak „Klaustrofobična komedija“ Zvezdara teatra čiju režiju potpisuje Darko Bajić.

Subota 16. april rezervisana je za dodelu nagrada. Ove godine se uručuju dve nagrade za najbolje predstave i jedna za glumačko ostvarenje na festivalu.
Ovo veče je i Veče Mire Banjac, ovogodišnje dobitnice „Nušićeve nagrade za životno delo glumcu – komičaru“. U subotu će biti uručena i Nušićeva nagrada za revitalizaciju dramske klasike na teatarskim scenama u zemlji i inostranstvu rediteljki Milici Kralj.

Manifestacija „Nušićevi dani“ ustanovljena je davne 1984. godine sa ciljem da se popularizuje lik i delo Branislava Nušića, koji je svoje detinjstvo proveo u Smederevu. Nagrada za životno delo glumcu – komičaru prvi put je dodeljena 1990. godine, a pet godina kasnije ustanovljena je i Nagrada publike za glumačko ostvarenje. Od 2000. godine festival je takmičarskog karaktera, a nešto kasnije ustanovljene su i Nagrade za najbolju predstavu u celini po oceni stručnog žirija i na osnovu glasova publike.

Jovana je vesela devojka čiji je jedini cilj da vas nasmeje i zabavi!

Pročitajte i:

On je dobitnik Disove nagrade!
Vrdnik: Od obuke do pozorišta na otvorenom
Biraš kako komuniciraš!