Smederevo, vazda otvoreno!

FOTO: Stefan Arsić

Program manifestacije počeo je 1. septembra otvaranjem izložbi koje posetioci mogu da pogledaju sve do 30. septembra. Ipak, najveći deo programa počeo je 3. septembra otvaranjem Sajma privrede i vina.

Četvrtak, 3. septembar, obeležila su i dva koncerta: Pinkovih zvezdica koje su u dvosatnom programu zabavljale mahom najmlađu publiku i koncert Ivane Jordan. Ona je za portal iSerbia rekla da će ubuduće sa radošću posećivati Smederevo. „Divno mi je bilo. Drago mi je da sam otvorila ovu vašu lepu manifestaciju. Nadam se da ćemo se viđati narednih godina“, rekla je pevačica Ivana Jordan.

output_6cz6ud.gif

U petak je manifestacija zvanično i svečano otvorena. Dan je obeležio Smederevski karneval. Defile je otpočeo pristizanjem replike drvenog ruskog broda „Slavjana“ (kojim su u srednjem veku Srbija i Rusija razmenjivale robu) na pristanište u Smederevu, sa kojeg su sišli mladi smederevski glumci u likovima Đurađa Brankovića i njegove žene Jerine , a zatim i započeli svečanu povorku. Nakon polučasovne povorke, Jerina je Đurađu simbolično predala ključeve grada na Gradskom trgu, a on ih prosledio Smederevki, devojci opevanoj u brojnim pesmama.

despot_i_erina.jpg
FOTO: Facebook

„Predajem ovaj bezvremeni ključ grada Smedereva, čija uloga nije da zaključa, već da otključa i razveže sve što je zarobljeno, sputano, zaključano i zavezano“, poručeno je sa bine na Gradskom trgu brojnim posetiocima.

Istog dana počeo je i međunarodni rukometni turnir „Trofej Smederevske jeseni“ ,koji je ugostio oko 1500 mladih rukometaša iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Bugarske, Rumunije i Alžira. Turniru su prisustvovali i proslavljena srpska rukometašica Svetlana Kitić i svetski prvak u benč presu Rade Savić.

Večernje sate ulepšali su Veljko Nenadić i Neda Nikolić , mladi kopozitor i najbolja frulašica u Srbiji. Oni su u predivnom ambijentu Malog grada svirali Veljkove kompozicije, od kojih se istakla ona koja ih je proslavila širom sveta - „Istočni vetar“. Nakon klavira i frule, ljubitelji narodne muzike preselili su se na Gradski trg, gde su veče proveli uz legendarnog Miroslava Ilića.

Subota je započela dečijom izložbom „Moj grad i ja“ u kojoj su deca mlađeg školskog uzrasta prikazali svoje viđenje rodnog grada. Veče je obeležila klasična muzika orkestra „Beogradski simfoničari“ u Tvrđavi pokraj Dunava, te je i sam koncert poneo naziv „Na lepom plavom Dunavu“. Simboličan naziv koncerta imala je i pevačica narodne muzike Zorica Brunclik, koja je svom koncertu dala naziv „Oj, devojko Smederevko“.

smederevo.jpg
FOTO: Facebook

Poslednji dan manifestacije obeležila je poseta velikog broja gostiju i turista. U Smederevo su došli gosti iz Beograda, Smederevske Palanke, Velike Plane, Požarevca, Pančeva, Kovina, ali i gosti iz komšijskih zemalja i inostranstva. Procenjuje se da je ovogodišnju manifestaciju posetilo blizu 80 hiljada ljudi.

Nedelju uveče obeležili su rok i pop koncerti. Nekadašnji član „Generacije 5“ Đorđe David, programom koji je trajao punih sat i po, upriličio je ovu manifestaciju. Koncert je završio poznatom pesmom „Ti samo budi dovoljno daleko“ bez ikakve instrumentalne pratnje i time pokazao svoje veliko muzičko umeće.

ola_1.jpg
FOTO: Miloš Jovanović

Najveća zvezda „Smederevske jeseni" bio je Čola. Koncert je počeo na vreme uz pesmu „Produži dalje“. Nakon ove pesme, prepun Gradski trg u Smederevu igrao je i pevao uz poznate hitove. Legenda zabavne muzike je čak, u nekoliko navrata pozirao publici u prvim redovima i pozdravljao se sa obožavaocima. Smederevce je, u toku koncerta, obradovao i nastup poznatog bubnjara Dragoljuba Đuričića sa svojom perkusionističkom grupom.

ola_3.jpg
FOTO: Miloš Jovanović

„Na Balkanu nigde nije veselije nego večeras ovde“, poručio je Đuričić publici.

Koncert je završen pesmom „Ti si mi u krvi“ koja je kod publike probudila emocije, te se mogla videti i po koja suza. Nakon ove pesme i vatrometa, 128. „Smederevska jesen“ završena je na očiglednu žalost svih prisutnih.

Jovana je vesela devojka čiji je jedini cilj da vas nasmeje i zabavi.

Pročitajte i:

E-word: Ovako možete negovati srpski jezik!
Ovako je bilo na Festivalu uličnih svirača!
Belgrade jam u Domu omladine!