Tweet
Naša hrana bi trebalo da bude naš lek, i obratno.

Autor: Alek Hanafi – Metwalli

FOTO: Politika

Ovako je Hipokrat opisao ulogu hrane u svakodnevnom životu ljudi. Savremena znanja nam to i potvrđuju; balansiranom ishranom u velikom broju slučajeva možemo sprečiti pojavu mnogih oboljenja, a usklađivanjem jelovnika sa bolešću, dolazi do bržeg i lakšeg ozdravljenja. Ipak, danas smo svedoci kada hrana iz leka prerasta polako u sredstvo ubijanja – gotovo trećina adolescenata u savremenim zemljama je gojazna ili na granici gojaznosti. Veliki je broj njih sa dijabetesom koji dobija polako srazmer epidemije. Poremećaji varenja, karijez, polipi, rak debelog creva i mnoge druge su takođe neke od posledica nezdrave ishrane. Paradoksalno, iako danas znamo mnogo više o nutricionizmu i humanoj fiziologiji, broj bolesnih ljudi raste.

Kako studenti predstavljaju budućnost jedne zemlje, velika pažnja poklanja se njihovoj prehrani. Pre nego se osvrnem na stanje kod nas, pomenuću nekoliko primera ishrane studenata iz sveta.

U Nemačkoj su nekada postojale univerzitetske kantine, gde se hrana kuvala u velikim količinama da zadovolji potrebe velikog broja studenata. Danas je situacija nešto drugačija, pa se hrana priprema pred studentima u takozvanim “front style cooking” po ugledu na restorane. Mnoge menze imaju kafe barove, barove sa salatama, vegetarijansku ponudu, halal i/ili košer hranu a u poslednje vreme i organsku hranu. Po ceni od 2-6 eura možete dobiti ceo obrok koji se sastoji od jednog glavnog jela, supe i dezerta. Studenti sami biraju koliko će salate uzeti. Svake godine, menze se takmiče koja ce imati inovativnije jelovnike, pa nije retkost da se u menzama zapošljavaju i kuvari sa 2 ili 3 zvezdice.

Francuska važi za vodeću svetsku destinaciju za one koji žele da uživaju u hrani; to nije obišlo ni studentsku ishranu. Iako najveći deo jelovnika pripada Cuisine traditionnelle koja u zavisnosti od regije varira, postoji velika ponuda moderne hrane – pice, hamburgeri, roštilj - Cuisine du Monde.

Kako stoje stvari kod nas?

U Beogradu postoji 15 menzi koje dnevno spreme i do 40.000 obroka. U jeku trenutne ekonomske krize menze su dobile posebno na značaju – u junu broj studenata koji aktivno koristi menzu je porastao za 20%. Ovome doprinosi i kvalitet jela u menzi. Pre nekoliko godina, Ministarstvo prosvete i nauke je donelo novi studentski jelovnik koji u sebi sadrži skoro 300 različitih vrsta jela. Neke postojeće vrste su promenjene, neke su ukinute. Količina mesa, jaja, voća i povrća je povećana i do 30% u odnosu na ranije jelovnike. Ovo nije bilo praćeno podizanjem cena, pa tako mesečna ishrana u menzi ne prelazi 4.500 dinara, poređenja radi u Nemačkoj je oko 150 eura. Prateći nova saznanja u nauci, u jelovnik su uvrštene i jabuke, grožđe, kivi dok je nekada u ponudi bila samo jabuka ili pomorandža.

U razgovoru sa jednom studentkinjom na razmeni iz Hamburga, dobio sam pohvalu za naše menze. Utisak je da su jela iz naših menzi veća i bogatija od nemačkih i po manjoj ceni, ali da fali veća raznovrsnost jela.

Sve u svemu, studenti iz Srbije mogu biti zadovoljni svojim menzama i njihovom ponudom.

***
POSTANI DOPISNIK! Ukoliko i ti želiš da postaneš dopisnik i pišeš o mladima iz svog kraja, prijavi se popunjavanjem kratkog formulara. Više informacija i link ka formularu ovde. Nije neophodno prethodno iskustvo, već isključivo entuzijzam i želja da se dobar glas o tvom kraju daleko čuje! Otvoreno za sve mlade od 15 - 35 godina.

Želim povremeno da dobijam mejlove od portala o vestima, najnovijim konkursima i aktivnostima OVDE

Odricanje od odgovornosti

Tweet
Komentari