Наша храна би требало да буде наш лек, и обратно.

ФОТО: Politika
Овако је Хипократ описао улогу хране у свакодневном животу људи. Савремена знања нам то и потврђују; балансираном исхраном у великом броју случајева можемо спречити појаву многих обољења, а усклађивањем јеловника са болешћу, долази до бржег и лакшег оздрављења. Ипак, данас смо сведоци када храна из лека прераста полако у средство убијања – готово трећина адолесцената у савременим земљама је гојазна или на граници гојазности. Велики је број њих са дијабетесом који добија полако сразмер епидемије. Поремећаји варења, каријез, полипи, рак дебелог црева и многе друге су такође неке од последица нездраве исхране. Парадоксално, иако данас знамо много више о нутриционизму и хуманој физиологији, број болесних људи расте.
Како студенти представљају будућност једне земље, велика пажња поклања се њиховој прехрани. Пре него се осврнем на стање код нас, поменућу неколико примера исхране студената из света.
У Немачкој су некада постојале универзитетске кантине, где се храна кувала у великим количинама да задовољи потребе великог броја студената. Данас је ситуација нешто другачија, па се храна припрема пред студентима у такозваним “front style cooking” по угледу на ресторане. Многе мензе имају кафе барове, барове са салатама, вегетаријанску понуду, халал и/или кошер храну а у последње време и органску храну. По цени од 2-6 еура можете добити цео оброк који се састоји од једног главног јела, супе и дезерта. Студенти сами бирају колико ће салате узети. Сваке године, мензе се такмиче која це имати иновативније јеловнике, па није реткост да се у мензама запошљавају и кувари са 2 или 3 звездице.
Француска важи за водећу светску дестинацију за оне који желе да уживају у храни; то није обишло ни студентску исхрану. Иако највећи део јеловника припада Cuisine traditionnelle која у зависности од регије варира, постоји велика понуда модерне хране – пице, хамбургери, роштиљ - Cuisine du Monde.
Како стоје ствари код нас?
У Београду постоји 15 мензи које дневно спреме и до 40.000 оброка. У јеку тренутне економске кризе мензе су добиле посебно на значају – у јуну број студената који активно користи мензу је порастао за 20%. Овоме доприноси и квалитет јела у мензи. Пре неколико година, Министарство просвете и науке је донело нови студентски јеловник који у себи садржи скоро 300 различитих врста јела. Неке постојеће врсте су промењене, неке су укинуте. Количина меса, јаја, воћа и поврћа је повећана и до 30% у односу на раније јеловнике. Ово није било праћено подизањем цена, па тако месечна исхрана у мензи не прелази 4.500 динара, поређења ради у Немачкој је око 150 еура. Пратећи нова сазнања у науци, у јеловник су уврштене и јабуке, грожђе, киви док је некада у понуди била само јабука или поморанџа.
У разговору са једном студенткињом на размени из Хамбурга, добио сам похвалу за наше мензе. Утисак је да су јела из наших мензи већа и богатија од немачких и по мањој цени, али да фали већа разноврсност јела.
Све у свему, студенти из Србије могу бити задовољни својим мензама и њиховом понудом.
***
ПОСТАНИ ДОПИСНИК! Уколико и ти желиш да постанеш дописник и пишеш о младима из свог краја, пријави се попуњавањем кратког формулара. Више информација и линк ка формулару ovde. Није неопходно претходно искуство, већ искључиво ентузијзам и жеља да се добар глас о твом крају далеко чује! Отворено за све младе од 15 - 35 година.
Желим повремено да добијам мејлове од портала о вестима, најновијим конкурсима и активностима OVDE