Šta vam treba za posao u Majkrosoftu?

FOTO: Facebook, MDCS

Majkrosoftov razvojni centar u Srbiji (Microsoft Development Centre Serbia) je nastao 2005. godine i od tada se istakao velikim brojem stručnjaka, visokom koncentracijom pobednika renomiranih matematičkih i programerskih takmičenja poput Olympics, ACM i Imagine Cup.
Centar postaje prepoznatljiv u Majkrosoftu, ustanovljen sa misijom da uzme aktivnog udela u razvoju novih Majkrosoftovih tehnologija zapošljavanjem lokalnih talenata Srbije i regiona, a 4. novembra ga je posetio i Stiv Balmer, generalni direktor kompanije, i potom se sreo sa najvišim državnim predstavnicima. Razvojni centar u Srbiji takođe sarađuje sa drugim Majkrosoftovim razvojnim i istarživačkim centrima širom sveta.

Pored oko 130 zaposlenih, Majkrosoftov razvojni centar u Srbiji zapošljava određen broj studenata na part-time pozicijama. Osim što se radi o idealnom studentskom poslu, ovo je izuzetna prilika za sticanje vrednog radnog iskustva, kao i profesionalni i lični razvoj u okviru multinacionalne korporacije kao što je Majkrosoft.

Jedna od takvih studentskih pozicija, za koju trenutno traje konkurs je Data Collection & Labeling Associate, a o procesu testiranja i zapošljavanja, intervjuu i njenim profesionalnim iskustvima u Majkrosoftu imam priliku i zadovoljstvo da porazgovaram sa Snežanom Marković koja je koordinator za prikupljanje i labelovanje podataka u Majkrosoftovom razvojnom centru u Beogradu.

microsoft_sneza.jpg

Ćao, Snežana, i hvala na izdvojenom vremenu! Kao koordinator, ti vršiš i odabir novih kandidata – od pregledanja CV-ja do poslednjeg intervjua. Voleo bih da ukratko prođemo kroz ovaj proces.
Šta je sve bitno za dobar
CV?

Što se tiče CV-ja, pre svega je bitno da su napisani podaci tačni. Preporučena dužina CV-ja je jedna strana, maksimalno dve. Sam izgled -ja nije toliko presudan, koliko je važno da je sve uredno i precizno sastavljeno. Stavka koju kandidati često preskoče su naizgled „nebitni” sezonski poslovi, a na primer većina njih navede osnovnu školu koja je često podatak od manjeg značaja.

Kandidati pored svojih CV-jeva šalju i cover letter. Koliko je ovo bitno, i šta po tvom mišljenju treba da sadrži dobar cover letter?

Ideja iza slanja cover letter-a je da se otkrije kako je neko saznao za konkurs, šta je njegov motiv za prijavu i posao i šta je to što ga izdvaja i čini pravim kandidatom. Tu bi mogle da se detaljnije objasne stavke iz CV-ja koje su relevantne za poziciju na koju se kandidat prijavljuje.


Onda nailazi testiranje. Kako ovo testiranje ukratko izgleda? Treba li kandidati da ga se plaše? :)

Naravno, ne treba se plašiti. Test je opšteg karaktera, traje pola sata i radi ga više kandidata istovremeno u prostorijama Centra. Cilj ovog testa je da se oceni koliko kandidati obraćaju pažnju na detalje, znanje pisanog engleskog i koliko se sažeto i precizno izražavaju.

Najbolji kandidati na kraju budu pozvani na intervju. Kako intervju najčešće izgleda? Kako bi bilo dobro da se kandidati obuku, pripreme i ponašaju? Šta je po tvom mišljenju bitno za jedan uspešan intervju?

Intervju takođe traje pola sata, a što se oblačenja tiče, najbolje je da kandidati dođu u onome u čemu se osećaju najprijatnije. Znam da je lako reći da treba da budu opušteni, ali zaista nema razloga da budu uplašeni i stidljivi. Intervju treba da shvate kao razgovor kojim pokušavamo da ih malo bolje upoznamo i otkrijemo njihove kvalitete. Dešavalo se da u razgovoru dođemo do nečega što su zaboravili da navedu u prijavi, a što im daje prednost za obavljanje posla na koji su se prijavili. Bitno je da i na ovaj način potkrepe sve što su naveli u CV-ju, i zato je važno da su sve informacije u njemu tačne.

Kakva je tvoja priča – kada si počela da radiš u Majkrosoftu, na kojoj si poziciji tada bila, i koliko toga se promenilo u međuvremenu?

Moje prvo radno iskustvo je bilo baš u Majkrosoftovom razvojnom centru na poziciji labelara. (Tada nas je bilo samo dvoje u labelarskom timu, a sada je tu preko dvadeset članova.) To iskustvo mi je dalo uvid u razne zanimljive projekte na kojima se radilo kao i u samo funkcionisanje Centra, što me je i motivisalo da se prijavim za poziciju na kojoj sam trenutno. Centar se stalno razvija i širi kroz nove projekte koji pristižu, zbog čega smo neprestano u potrazi za mladim talentovanim ljudima.

Neki savet za buduće kandidate?

Budite ambiciozni, istrajni u onome što radite i sigurni u svoje znanje. Očekujemo vaše prijave. Srećno!


Hvala ti na izdvojenom vremenu i odgovorima! Siguran sam da će mnogima biti od koristi!

A kako sve ovo izgleda iz ugla studenata koji su prošli kroz ovaj proces i zaposlili se u Majkrosoftovom razvojnom centru?
Jedan od njih, Dražen Horvatić, koji radi u Centru skoro 6 meseci, a student je Filološkog fakulteta, priča o tome.

microsoft_drazen.jpg

Ćao i hvala na izdvojenom vremenu! Kako izgleda tvoj radni dan u Majkrosoftu?

Zdravo! Kao što sam naziv centra govori, tu se nešto razvija. Reč je, naravno, o kompjuterskim programima. Svakog dana imam priliku da učestvujem u stvaranju nečega novog, što će kasnije koristiti milioni ljudi. U Majkrosoftu nije običaj da se zaposlenima diše za vratom, što u praksi znači da svako ima svoj zadatak koji obavlja, a samim tim i da koordinatori imaju puno poverenje u nas, odnosno mene. Zadaci koje obavljam nisu teški niti zahtevni, ali iziskuju veliku pažnju. Sve to doprinosi izgradnji veoma prijatnog radnog okruženja. Na posao dolazim sa zadovoljstvom jer osećam da svoje znanje i energiju mogu da usmerim na nešto korisno, kao i da drugi poštuju i vrednuju moje sposobnosti.

Da li si zadovoljan ovim poslom do sada? Šta ti se najviše dopada? Ima li nečega što bi moglo da bude bolje?

Veoma! Da sam ja smišljao uslove rada, ni sam ne bih izabrao bolje! To je verovatno i zbog toga što je u Srbiji koncept part-time studentskog posla gotovo nepoznat i nepostojeći. U Majkrosoftu nije tako. Studenti se ocenjuju kao veoma važni članovi društva i daje im se prilika da se dokažu i steknu iskustvo već u toku studija. Radno vreme je veoma fleksibilno, tako da stižem da sve uklopim sa predavanjima.

web_novinarstvo_3.jpg

Kada se osvrnemo na to kako je sve počelo – slanje CV-ja i pisanje motivacionog pisma, testovi, intervju, u kakvom ti je sećanju ovaj period – šta je za tebe bilo bitno kad je reč o CV-ju, šta si želeo da pokažeš na intervjuu?

Moram da priznam da uopšte nisam verovao da ću dobiti posao. Majkrosoft je, na kraju, kompjuterska kompanija, a ja sam student Filološkog fakulteta. Poslao sam CV u aprilu 2013, čisto da se okušam. Nisam dobio odgovor nekoliko meseci i odustao sam misleći da su već odabrali ljude. Nisu. Ispostavilo se da se prijavilo mnogo ljudi i da im je trebalo vremena da obrade prijave. Kada sam video da su kontaktirali i sve moje poznanike koji su se prijavili, stekao sam utisak da će mi zapravo pružiti priliku da pokažem svoje znanje. Otišao sam na test i intervju ne samo kako bih dobio posao, nego i da sebi dokažem da sam dovoljno sposoban.


Kakvi su tvoji planovi za budućnost? Koliko ti ovo iskustvo znači?

Svakako je najbitnije da prvo završim studije, pa trenutno ne razmišljam previše o tome. Ako se negde ponovo pojavi konkurs za part-time posao, prijaviću se. U svakom slučaju osećam da su mi šanse veće sada kada sam konačno probio taj debeli zid sačinjen od paradoksa koji stoji ispred svakog mladog čoveka jer se očekuje da steknemo iskustvo, a niko ne želi da nam pruži priliku.

Neki savet za potencijalne kolege i koleginice koji bi se prijavili za ovu poziciju?

Verujte u sebe, svoje znanje i sposobnosti! Iako su prilike nepovoljne za mlade ljude koji počinju da rade, u Majkrosoftu se vodi računa i o tome! Ako mislite da ste dovoljno dobri, prijavite se – toliko je jednostavno!
Želim sreću svim kolegama i vršnjacima i toplo vam preporučujem da okušate svoju sreću i prijavite se za poziciju Data Collection & Labeling Associate u Majkrosoftu.

Srećno sa svim planovima, i hvala još jednom!

Hvala tebi!

Nadam se da vam je tekst prikazao kako to izgleda zaposliti se i raditi u kompaniji poput Majkrosoftovog razvojnog centra. Ostaje da vas još jednom ohrabrim da se prijavite za poziciju Data Collection & Labeling Associate, kao i da redovno pratite internet stranicu i fejsbuk stranicu Majkrosoftovog razvojnog centra u Srbiji.