FOTO: Pozadine.info
Priredila: Jovana Branković
Uzorci viskija starih 10, 18 i 21 godinu stigli su pre tri meseca, i planira se da ostanu čitavu godinu na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Cilj ovog istraživanja jeste da se proceni da li će bestežinsko stanje uticati da se ukus viskija promeni, a o tome će odlućivati obučeni ljudi nakon što se vrati na Zemlju. Osim viskija, poslati su uzorci i drugih alkoholnih pića.
Međunarodni inovacioni centar u Tokiju smatra da će minimalne varijacije u temperaturi i ograničeno kretanje tečnosti napraviti od poslatih uzoraka kvalitetnije piće, boljeg ukusa.Osim degustacije, najavljene su detaljne hemijske i druge analize. Za sada, nema najava da će se istraživanje proširiti i na druge proizvode.
Viski spada u žestoka alkoholna pića napravljena destilacijom žitarica. Čuva se u hrastovim bačvama, a vrsta zavisi od upotrebljenih žitarica, od kvaliteta ili sadržaja alkohola. Reč viski preuzeta je iz galskih jezika (irskog i škotskog) i bukvalno znači „voda života“.
Izvor: Novosti
Pročitajte i:
Olivera Vasić: Odlazak osnivača etnokoreologije
Saksofon - 201 godina od nastanka!
Starogrčka pesma štampana na posudi
***
Ovaj tekst je nastao kao projektni zadatak u okviru kursa Web novinarstvo .