Zajedno smo iStupili za vas!

FOTO: Andrea Pataki (sleva na desno: Svetlana Mojić, Bogdan Belčević, Milica Savić, Marija Mitrovanov, Borivoje Matić, Aleksandra Pajović, Marija Lukić i Miloš Belčević)

Trud, san i ambicija zaista se isplate! Da je to tako, prva je potvrdila Marija Mitrovanov , direktorka iSerbia portala i glavna i odgovorna urednica. Otvorila je naš i vaš događaj i uvela nas u priču o svom snu koji se realizuje.

"Moja priča počela je februara 2013. godine kada sam bila treća godina studija. Uspaničila sam se! Pomislila sam: Jao, ja sam već treća godina i biću nezaposlena! Naišla sam na konkurs sa našeg portala, doduše za volontiranje, ali sam se prijavila i, eto, bilo je nečega", rekla je ona .

DSC_6272.jpg
FOTO: Andrea Pataki (Na fotografiji Marija Mitrovanov)
Marija je rekla da je pričom koju je podelila sa nama htela da kaže da se ne odustaje: ako imamo cilj i motivaciju - ne odustajemo od tog cilja! "Ja nisam odustala, čak, ni od filozofije, koju sam, uprkos brojnim dodatnim aktivnostiam diplomirala u roku"!

Njen uspeh nije došao preko noći. Svaki rad mora da se dokaže da bi imao rezultate, a ona je samo redovno pisala i postala nagrađena: prvo je postala urednica vesti, pa iznenađujuće, kako je ona rekla, brzo postala glavna i odgovorna urednica portala. Ovde su funkcije trenutno irelevantne. Ono što ona, zaista, želi je da "dopre do svih mladih, da prenese svoju priču i da omogući da mladi imaju podršku na početku svoje karijere".

"Ništa nije teško kada čovek ima ideju"

Dragulji, mogu slobodno reći, događaja iStupi iz mase diplomiranih bili su Borivoje Matić, Svetlana Mojić i Miloš Belčević. Nakon Marije, čuli smo sjajnu priču isto tako sjajne Svetlane, devojke koja vodi dizajnerski studio Salt & Water i suosnivač je Udruženja mladih privrednika Srbije. Zašto je njena priča specifična?

11119753_919170144821704_704653688_n.jpg
FOTO: Andrea Pataki (na fotografiji Svetlana Mojić)
Svetlana Mojić se bavi se dizajnom jahti i enterijera za luksuzna plovila. Svoju priču nam je ispričala kroz tri segmenta u svojoj prezentaciji: Prihvatite izazov, Verujte u sebe i, poslednji deo, Radite, radite, radite.

"Ja sam studirala pre krize i studentima je izgledalo da imaju veće mogućnosti. Zapravo, samo su se izazovi loše i teže prihvatali", rekla je ona juče.

U svakom segmentu prezentacije, Svetlana je svoju priču potkrepila primerima kroz svoje projekte. Pomenula je, na primer, projekat naočara, projekat ostrva Mamula, projekat plutajućeg hotela i slično. Za većinu njih nije ni u najmanjem slučaju verovala da će biti nagrađena, ali je, bez obzira na to, sve svoje dala u realizaciju. Ispostavilo se kao dobitna kombinacija.

U trećem delu svoje prezentacije Radite, radite, radite, Svetlana je kroz osmeh rekla da to znači malo priče, s mnogo rada, tačnije "rad i kad se ne mora i kada drugi ne rade".

11295641_1099892043453208_6217499809661966783_n.jpg
FOTO: Andrea Pataki (na fotografiji Svetlana Mojić)

Sve vreme pažljivo ste slušali, upijali motivaciju i iskustvo svi vi, dragi naši!

"Ja, zaista, verujem da lepa reč gvozdena vrata otvara"

Marija je najavila sledećeg govornika, Borivoja Matića, mladića koji je prepoznao probleme svog grada Vršca, koji zna da pošalje na desetine mejlova dok ne stigne odgovor, pa bio on i negativan. On je osnivač Unije studenata Vršac i student prava. Interesuje vas šta je on rekao?

11328969_919170094821709_585065568_n.jpg
FOTO: Andrea Pataki (na fotografiji Borivoje Matić)
Vršačka ulična olimpijada je jedan od uspešnih projekata ovog mladog studenta prava. Ova manifestacija je prešla ne samo granice Vršca, već i granice Srbije.

"Ja sam, sticajem okolnosti bio u situaciji da ne moram da brinem o većini stvari o kojoj mladi danas brinu i mogao sam da se posvetim neprofitnoj organizaciji", rekao je Borivoje. On je dodao da je sa kolegama iz Unije razgovarao o aktuelnim problemima njihovih sugrađana i zajedno su rešili da urade konkretne stvari povodom toga. Prepoznali su nedostatak informacija mladih u Vršcu, vizije, hrabrosti i slično.

Kao korisne stvari koje je naučio, naveo je da je, pre svega, to da je prihvatio da poraz nije samo poraz, već lekcija, svakodnevno učenje. Dodao je i da je naučio da piše statute, na primer, i da ništa ne može da plati osećaj pozitivnosti kada vidi brojne volontere i to kako se neko profesionalno aktivira.

Na pitanje zbog čega se danas najviše nervira, odgovorio je da su to svakodnevne stvari koje brinu sve nas, na primer administrativne stvari, pa i što neke organizacije ne žele da učestvuju i da doprinesu nečemu što je u okviru njihovog delovanja. Posavetovao nas je sve: "Postoje različite priče o uspehu, ali upamtite - svako gradi svoju".

Kako organizovati sopstveno vreme?

Na kraju, ali nikako manje bitan, na redu je bio da ispriča svoju priču i Miloš Belčević , nekadašnji urednik iSerbie , čovek koji sve stiže i zna da organizuje svoja 24 časa. Počeo je veoma zanimljivim naslovom koji je privukao veliku pažnju: Šta to staje u 24h i zašto je to bitno?

11053163_1099892363453176_8619702452724546659_n.jpg
FOTO: Andrea Pataki (na fotografiji Miloš Belčević)
Miloš je student skandinavskih jezika, do nedavno SEO i onlajn marketing menadžer i frilenser. On se ne zaustavlja samo tu: jedan je od osnivača happi aplikacije , prve aplikacije koja ima za cilj širenje sreće.

"Samim tim što ste ovde, već ste iStupili", rekao je Belčević, "A bitno je i zbog karijere i zbog one akademske karijere". Miloš je rekao da nije dovoljno otići na fakultet, dati ispite i ne raditi u međuvremenu ništa. "Za skandinavske zemlje mogu da tvrdim da je najbitnija vannastavna aktivnost, a tek onda prosek ocena".

Miloš se nije zaustavio samo na ovom razlogu. iStupiti je bitno ne samo zbog aktivnosti, već i zbog samopouzdanja i zbog kontakata, jer, kako kaže, da nije učio jezike i bio na iSerbia portalu, možda ne bi mogao da dobije neki drugi posao. Na kraju, ubedio nas je Miloš, bitno je zbog nas samih, jer "to je naša životna priča i način da je zgrabimo, pa i način da budemo uvek otvoreni.

Kako bi nas još više podstakao, motivisao i naučio da budemo optimisti, Miloš Belčević je poručio da uspeh nikad nije prava linija i da su nam fejlovi, kako on voli da kaže, neophodni.

-preduzetnistvo.gif

Da li je moj CV u redu? Kako teče poslovni intervju ?

Nakon svih ispričanih priča, prebacili smo se na edukativne radionice. Radilo se u grupama sa ljudima koji cu poneli svoj CV, a svaka grupa je imala svog zamišljenog poslodavca koji je simulirao poslovni intervju uz najčešća pitanja.

Prvo smo zajedno prekontrolisali CV kako bismo utvrdili da li je "privlačan" poslodavcu, a onda smo pokušali da sklonimo tremu u stranu i da odgovorimo na neka od pitanja, kao što su: Zašto ste poželeli da se bavite ovim poslom? Šta mislite o prekovremenom radu? Kako biste otpustili nekoga? Koliki iznos plate očekujete?

11355398_919170194821699_734844725_n.jpg
FOTO: Andrea Pataki (na fotografiji je prikazana simulacija poslovnog intervjua)

Moramo da priznamo da smo oduševljeni pitanjima, sugestijama i učestvovanjem svih prisutnih!

Na kraju, obećavamo vam da ovo nije kraj našeg druženja i konstruktivnih razgovora. Veoma brzo zajedno ćemo opet iStupiti, a vi do tada budite vredni, jer vredi!

11354831_919169781488407_1561934676_n.jpg
FOTO: Andrea Pataki (na fotografiji je deo Izvršnog tima portala iSerbia. S leva na desno: Marija Mitrovanov, Marija Lukić, Bogdan Belčević, Milica Savić i Aleksandra Pajović)

Milica je devojčurak, a voli da peva, piše, čita i ne zaboravlja da se smeje.


Pročitajte i:

Oni su iStupili: Upoznajte naše govornike
Jezička razmena: drugačija škola jezika!
Svetsko priznanje iz hemije za srpske naučnike!