Brankica M: Snove vam niko ne može uzeti!

Foto: Olimpijski komitet Srbije

Olimpijske igre nisu prvo takmičenje na kome je ova talentovana odbojkašica proglašena za najboljeg primača servisa. Naprotiv, najbolja je bila i na Svetskom grand priu 2013. godine i Svetskom kupu 2015. godine. Na olimpijskom turniru postavila je rekord u brzini servisa, a mnogi starni mediji su je nazivali najvećom pretnjom.

Brankica je rođena 13. aprila 1991. godine u Brčkom. Reprezentativnu karijeru počinje kao juniorka u dresu Bosne i Hercegovine, a 2012. godine počinje da igra za srpsku reprezentaciju. Sa reprezentacijom Srbije osvojila je nekoliko bronzanih i srebrnih medalja na evropskim i svetskim takmičenjima.Od prošle godine igra za turski Fenerbahče.

Za iSerbiu je govorila o Olimpijskim igrama, o tome kako podnosi poraz, kao i zajedništvu u reprezentaciji.

brankica_mihajlovic2.jpg
Foto: Olimpijski komitet Srbije

Odabrani ste u najbolju postavu na Olimpijskim igrama u Riu, a godinama unazad dobijate nagrade za najboljeg primača. Kako su izgledali Vaši počeci u ovom sportu?

Oduvijek sam voljela sport i djetinstvo provela igrajući se, a odbojku sam počela da treniram sa 11 godina i od tog trenutka sam fokusirana samo na jedan sport. Volim i zaista uživam u ovome čime se bavim i nadam se da će još dugo tako i ostati.

Danas važite za igračicu čijj igri se dive čak i suparničke ekipe. Koliko odricanja i koliko rada je bilo potrebno da biste dostigli ovaj nivo?

Hvala na divnim riječima!
Jedno je sigurno, bavljenjem sporta na vrhunskom nivou zahtjeva prvenstvo mnogo rada. Pored naravno talenta za sport, sreće, ali prvenstveno predanost, ogroman rad, strpljenje, i ljubav prema onome čime se bavite.

Američki komentatori hvalili Brankicu! Nakon četvrtfinalne utakmice sa reprezentativkama Rusije koje su pobedile sa 3:0, američki komentator na mreži NBC rekao je: „Bez obzira na to da li ste navijač SAD ili nekog drugog odbojkaškog tima na Igrama u Riju, ali morate da se poklonite Brankici Mihajlović. Kako ta devojka igra!”

br_mih_4.jpg
Foto: Zimbio

Šta za Vas znači igrati za reprezentaciju?

Kao mala maštala sam o tome, nadala se da ću jednoga dana zaigrati za nacionalni tim. Duboko vjerovala, nadala i srećna sam što se san ostvario! Budi najljepše emocije, sreću, radost, a naročito ponos kad vidite da ste uspjeli da usrećite mnoge ljude koji vas prate.

U jednom intervjuu ste rekli da sve Vaše nagrade pripadaju čitavom timu, jer je odbojka kolektivni sport. Koliko je ovakvo zajedništvo bitno za funkcionisanje tima?

Definitivno je tako i još se slažem sa tim. Pored kvaliteta koje posjeduje odbojkaški tim Srbije, jedan od važnijih faktora je atmosfera u timu, zajedništvo, i to je nešto što nas je krasilo tokom Olimpijskih igara i dovelo do fantastičnog uspjeha.

Sada kada su se sumirali utisci, kakve nosite sa Olimpijskih igara?

Iskreno, meni je i dalje sve nestvarno! Napravile smo veliki uspjeh i srećne smo! U Brazilu smo se osjećale kao kod kuće, imale smo veliku podršku navijača i to je vjerovatno jedan od razloga za nas uspjeh!

brankica_mihajlovic.jpg
Foto: Olimpijski komitet Srbije

Kako uspešni sportisti, poput Vas, podnose poraze? Šta je ono što Vas motiviše da nastavite dalje?

Kada sam bila mlađa mnogo teže mi je padao poraz, ali vremenom jednostavno naučite da je poraz sastavni dio igre i da iz tih poraza mnogo toga naučite. Vjerujem da porodica daje dodatnu snagu, energiju, a ja sam srećna što mogu na njih da se oslonim u svakom trenutku .

Šta biste savetovali devojčicama i dečacima koji su na početku svoje sportske karijere?

Da budu uporni, imaju vjeru, ljubav! Sanjajte! Snove vam niko ne moze oduzeti.

_veb_novinarstvo.gif


Jovana je vesela devojka čiji je jedini cilj da vas nasmeje i zabavi!


Pročitajte i:

Milena Rašić: Rio će ostati u sećanju!
Milica Dabović: Verovala sam u čuda!
Mihail Dudaš: Zgrabite ono što volite!