Bunker 13: Sloboda nije prosta stvar
Zoran Kiza Mihajlović

Novosadski bend „Bunker 13“ se za kratko vreme istakao zahvaljujući svojim singlovima, „Kome da kažem ne“ i „Uhvaćen u okolnostima“, kao i živim svirkama koje su privukle pažnju ljubitelja tvrđeg zvuka. Početkom avgusta su objavili spot za pesmu „Uhvaćen u okolnostima“, koji je naišao na pozitivne reakcije. Nešto više o samom bendu, današnjoj muzičkoj sceni i planovima za budućnost, otkrili su nam članovi benda, Saša Danko (vokal), Srđan Dragomanović (lead gitara), Kirill Boyko (ritam gitara),  Ivan Černjak (bas gitara) i Aleksandar Milovanović (bubanj).


Kako je nastao Vaš bend? 


Bend je nastao jednostavno, kao ideja i želja u glavi basiste Ivana, koja je kasnija lagano inficirala gitaristu Srđana…. 


Zašto ste odabrali baš ovo ime?


Inicijalna ideja je bila knjiga ta i ta… ali kada vas zatrpaju glupostima, kada je loše vreme ili kada vam “miniraju” stvarnost, sklonite se u bunker i… 


Da li ste se suočili sa nekim problemima i predrasudama nakon osnivanja benda? 


Kada svirate muziku bunta, očekujete takve stvari. Na otrcane fraze i etikete ne treba traćiti emocije, već od njih praviti muziku/pesme.  Zoran Kiza Mihajlović
Zoran Kiza Mihajlović

U Vašem spotu za pesmu „Uhvaćen u okolnostima“ pojavili su se Milko Deda Kiš (Hladno pivo), Saša Novak (Psihomodo Pop), Alen Jovanović (Goblini), kao i mnogi drugi. Kako je došlo do saradnje sa velikim imenima regionalne muzičke scene?


Svi su oni uhvaćeni u okolnostima. Šalu na stranu, drugari, kolege i saborci, u želji da nam daju podršku kao nečemu novom na sceni…


Da li su stihovi „Otrcane fraze čistim iz ušiju, tražim pravo na svoju glavu“ zapravo poruka da ne treba da verujemo u sve što nam se danas servira? 


Poruka (i zahtev) je da se čovek ne svodi na objekat, na idiota koji ponavlja određene društvene rituale, već na subjekat, na čoveka koji se buni. Čovek koji se buni uvek kaže „ne” (lošem vremenu ili nepravdi), ali to „ne“ gubi svoju težinu jer i „mašina” usavršava svoje mehanizme (npr. birokratija, masovni mediji) i pojave.


Šta treba promeniti u odnosu prema novim bendovima i šta biste poručili mladima koji žele da se bave muzikom u našoj zemlji?


Ništa. Vrednost se sama uspostavlja u umetnosti. Mladima bismo poručili da im želje ne siđu s uma. 

Zoran Kiza Mihajlović
Zoran Kiza Mihajlović

„Kotrljaš svoj kamen, uhvaćen u okolnostima“... Da li je to zapravo slika koja opisuje današnjeg čoveka? Da li smo svi uhvaćeni u okolnostima i da li je sve manje aspekata našeg života na koje možemo da utičemo?


Nekom je udobno a neko je nesposoban za prilagođavanje (npr. umetnik) društvenom mehanizmu zabave i gladi, ali smo svi robovi. Sloboda nije prosta stvar.


Šta mislite o našoj muzičkoj sceni i postoji li nešto što biste promenili?


Ništa. Stvari su tu jednostavne. Kada se upale reflektori, izađete na scenu, predstavite se i na kraju dobijete aplauz ili se naprosto svetla ugase. Bez publike, to je ništa.


Kakvi su planovi benda za naredni period? Gde Vas možemo čuti uživo do nekog novog singla ili albuma?


Planovi benda su da se razvija. Osim u virtuelnom prostoru, čućete nas…