Đorđe Marković: O priči iz tramvaja

FOTO: Facebook

Za portal iSerbia, Đorđe Marković govori o novoj predstavi „Tramvaj zvani samoća“, akcionoj priči koja se ekranizovala na ruskoj televiziji i otkriva ko mu je glumački uzor.

Žiri i publika su prepoznali kvalitet i potencijal predstave „Nosorog“, te si dobio nagradu za najbolju mušku ulogu. Da li si očekivao takvo priznanje i koliko ti je značila nagrada za nastavak poslovne karijere?

Što se nagrada tiče, one treba da budu samo podsticaj i ne treba se puno baviti niti kititi njima. Sledeća sezona već nosi novog laureata, pa ispada smešno neko dičenje iz prošlosti, ali svakako prija i daje pečat jednom delu pređenog glumačkog puta i ličnog napretka. „Nosorog“ u režiji Snezane Trišić je uistinu jedna ozbiljna glumačka stanica.

or_emarkovi_15februar2017.jpg

FOTO: Facebook

Da li imaš svog glumačkog uzora, odnosno nekog čijoj se karijeri diviš?

Smatram da se i od najgorih, ako takvih uopšte i ima da ponešto naučiti! Treba da popunjavamo rupe u svom znanju i iskustvu preuzimanjem i učenjem od onih kolega koji poseduju one veštine koje mi nemamo - to je vrlo važna stvar. Radujem se čovečnosti u ovom poslu, to je ono što okrepljuje, bistrookim i vedrim koji uspevaju da se izbore sa sujetom. Volim da sretnem Dragana Mićanovića, Nebojšu Dugalića, Miloša Milića, Mihaila Laptoševića, da ih poslušam, nešto naučim i da se zajedno smejemo!

16003168_1266208290106737_6569837527557652983_n.jpg

FOTO: Facebook

Kako je bilo snimati rusku akcionu seriju? Znaš li ruski jezik? Kako si se snašao u toj ulozi, a kako te je prihvatila ruska publika?

Rad u Rusiji je dao novi vetar u leđa i osmislio i zaokružio tu 2014. godinu. Dao je materijal i razlog da se ta godina pamti i želju da se, naravno, ponovi. Triler serija „Začarani“ je postigla veliki uspeh na ruskoj državnoj televiziji. Samo snimanje je aktiviralo moje rezervne snage, na momente je bilo baš spartanski na Krimu gde smo snimali. Imali smo i mini obuku, kako se kretati sa automatskom puškom, kako držati pravilno oružje, kako izaći iz zasede i zaklona - mali kurs muškosti. Naravno, usavršavam ruski jezik svakodnevno i to mi pričinjava veliko zadovoljstvo. Moj otac je profesor ruskog, pa imam odličnu asistenciju sa strane.

Trenutno je aktuelna predstava u tramvaju. Kakav izazov ona predstavlja za tebe i koliko dugo ste je pripremali zbog načina na koji se ona realizuje?

Najsvežije iskustvo je vožnja tim tramvajem, a moj najjači utisak je životnost i blizak dodir sa publikom u jednim gotovo dokumentarističkim i ambijentalnim okolnostima. Bilo je divno sarađivati sa Ivanom Nikolić i Tijanom Ćurović koje u ovoj priči igraju moju suprugu, odnosno bivšu devojku. Kao što tramvaj ima svoje stanice, tako i u susretu sa ljudima iz gradskog prevoza, prisustvujemo često nekim životnim stanicama, gde treba ili da se presedne, promeni pravac ili primetimo da je neko potpuno promašio smer koji ga vodi do tačke B, pa često prisustvujemo pravoj drami. Zato je ova priča uzbudljiva, inspirativna i nesvakidašnja. Svaka čast svim kolegama koji su uradili divovski posao, a posebna zahvalnost mladim dramaturskinjama.

16299030_10211368975890082_7627950606605894561_n.jpg

FOTO: Facebook

Ana, druželjubiva i radoznala studentkinja; voli da piše, vodi intervjue, istražuje i pohađa razne edukativne kurseve.