Dragana Miletić: Pozorište je moja najveća ljubav
Nebojša Raus (Privatna arhiva, Facebook)

Kako ste se zainteresovali za novinarstvo? 


Istina je sledeća. Ja nikada nisam želela da budem novinar.  


Zašto ste baš to upisali, da li Vas je neko podstakao da počnete to da učite ili ste želeli ovom profesijom sami da se bavite? 


Taj smer sam upisala u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji da bih posle toga upisala psihologiju. No, život obično ne ide planiranim tokom. 


Da li ste se bavili tom profesijom? 


Nisam upisala psihologiju.


Niste upisali psihologiju, šta se onda desilo?  

 

Počela sam da glumim u SKC-u, a onda i u TeatruJoakim Vujić", koji se danas zove Knjaževsko-srpski teatarParalelno sa tim, upoznala sam današnjeg muža, ljubav mog života, koji je novinar, i to ne sportski ili ekonomski analitičar, nego onaj što gura prst u oko, baš krajem osamdesetih i početkom devedesetih.


Dakle, ja nisam nikada bila novinarka, sem što sam imala tu diplomu srednje škole, odnosno Prve kragujevačke gimnazije, ali sam se udala za novinara. Neke 2000. godine sam se se zaposlila na TV Kragujevac i imala samo jedan uslov - da ne radim novinarski posao, nego da radim u marketingu. Radila sam sa klijentima, pravila reklame, organizovala nagradne igre, humanitarne akcije...

Zašto ste bežali od novinarstva?


Zato što sam imala dobre profesore, dobre novinare i zato što sam živela sa novinarom. Znam da novinar mora da bude obrazovan, pismen, častan, da nema ni dan, ni noć, da mora da stavlja glavu u torbu da bi stigao do mesta, čoveka, informacije i da mu je istina jedino važna, bez obzira na cenu. 


Bežala sam od novinarstva, jer sam znala koliko je to važan i odgovoran posao. Uzima ti sve, a ne daje ništa. Dva novinara za porodicu je previše, barem u ovoj zemlji i u vremenu kad sam ja već imala dvoje dece i sasvim lepu karijeru. Onda sam ostala bez posla, u godinama kada je ne samo teško naći posao, nego i u godinama kada te niko ne želi.


Ko je došao na tu ideju za emisiju i uticao da posvetite život ovom poslu na radiju?


Tada dolazi moj muž, moj prijatelj, ljubav mog života i predlaže mi da zajedno radimo emisiju „Kako ti kažeš". Novinar, koji već 22 godine radi najslušaniju emisiju „Iz glave", me zove da radimo zajedno. Imala sam dve opcije: jedna je da sedim kod kuće i zavirujem ima li gde koja mrvica ili pauk, ili da se se kockam i krenem na radio. Eto, tako sam na kraju zatvorila krug. 

Iz glave - Dragana i Miroslav Miletić
Iz glave - Dragana i Miroslav Miletić

Ali, ja nisam novinarka! Stvarno nisam. Nisam ni objektivna, ne raspolažem sa dovoljno informacija, nemam odmak i „hladno oko kamere". 


Radim kao PR na PMF-u. Ta emisija mi je postala dobar ventil i mogućnost da progovorim o nekim temama sa neke druge strane, kao konzument novinarskih uradaka".


Šta je Vaša najveća ljubav?


Pozorište je moja najveća ljubav. Zato sam se vratila amaterskom pozorištu, SKC-u i radila neke dobre predstave.


A emisija „Kako ti kažeš" će zauvek trajati?


Emisija „Kako ti kažeš" će trajati koliko god da traje, ja neću biti novinarka, zato što poštujem novinarski poziv i zato što to nisam u duši. Volim da kažem da sam govoračica Razdragana Dragana, kako me je prekrstio muz.


Šta Vam je najvažnije u životu?


Najvazniji u životu su mi muž i porodica, a moj životni moto je ljubav.