Iva Štrljić: Brusite svoje talente!
Aleksandar Dancu

Za iSerbia portal, glumica Iva Štrljić govori o serijama i predstavama u kojima smatra da se najbolje ostvarila kao glumica, gde pronalazi inspiraciju za pisanje knjiga i koje domaće pisce najviše voli da čita. Iva otkriva da uskoro očekuje premijeru filma, ali i da trenutno snima seriju reditelja Radoša Bajića. 


Kada si odlučila da se baviš glumom i ko je prepoznao tvoj talenat?


Rasla sam u umetničkoj porodici uz oca glumca i mamu solistkinju baleta u pozorištu na Terazijama tako da je umetnost od kada znam za sebe neizostavni deo moje svakodnevnice. Glumica sam želela da budem oduvek, zato nema tog posebnog trenutka kada sam donela tu odluku, ona je jednostavno uvek postojala i sa godinama samo rasla. Kao baš jako mala krenula sam u dramske grupe, recitatorske u školi i sve ono što je vezano za scenu me je radovalo i ispunjavalo. Volela sam da plešem, imitiram, govorim poeziju koju sam vrlo često sama i izmišljala. 


U kom filmu/seriji smatraš da si se najbolje ostvarila kroz ulogu kao glumica?


Svaka je značajna na svoj način, ali evo izdvojiću tri. Za početak moram da pomenem ulogu Tatjane, uspešne poslovne žene, u seriji Jelena u režiji Andreja Aćina, jer je to bila moja prva velika televizijska uloga za koju slobodno mogu da kažem da je predstavljala najznačajniji korak za sve sledeće što će mi se događati. Jako volim Branku, učiteljicu klavira zaljubljive prirode, u seriji Ranjeni orao u režiji Zdravka Šotre, te se uvek obradujem reprizi. Za kraj, nikako ne smem da zaboravim pevačicu Cicka iz serije Folk u režiji Dušana Milića za koju sam dobila i nagradu na festivalu Fedis.

Instagram (Iva Štrljić)
Instagram (Iva Štrljić)

Koja ti je najdrža pozorišna uloga?


Godinama sam igrala predivnu porodičnu melodramu sa elementima komedije Plava ruža uz Marka Nikolića, Danicu Maksimović i Milana Čučilovića. Mislim da smo taj komad odigrali skoro dvesta puta. Ivana, lik koji tumačim je jedna fina draga i emotivna devojka, a sama tema predstave je dirljiv odnos oca i ćerke. Rado se setim i donedavno igrane Nušićeve komedije Ujez u kojoj igram mladu mamu gospođu Sušić.


Vodila si dve emisije, „Dizanje“ i „Transforma“. Da li ti je bilo teško raditi kao voditelj i kako gledaš na taj posao? 


Mislim da čovek treba da brusi sve svoje talente, da ih nadograđuje i radi na njima. Kako me čini srećnom gluma, tako me čini srećnom i angažman na televiziji. Neko ko se uhvati voditeljskog posla pre svega mora da bude elokventan, da ima dobru dikciju, da bude obrazovan, informisan, kulturan i lepo vaspitan. Takvim ga čini njegov sadržaj na kome svakodnevno treba da radi.

Alex Dmitrović
Alex Dmitrović

Gde pronalaziš inspiraciju za pisanje knjiga?


Sve je inspiracija. Pogled kroz prozor na beogradske krovove, neobičan susret, miris kafe ujutru, prva kap kiše koja nas dodirne kada krene jesen, kestenje u rukama, SMS poruka, neko ko nam nedostaje, šarm kaldrme Kosančićevog venca, jedna klupa na Kališu, sladoled na Tašu, sećanje na detinjstvo, poljubac u rame, pogled iz daljine koji samo vama dvoma nešto znači...Najvećim delom, u mojim knjigama, veličanstvena lepota Beograda...I Nemaš pojma koliko te volim, Znam da misliš na mene i Voleti u Beogradu imaju šmek našeg grada, ulica, momenata, uspomena, ljudi...


Koji ti je omiljeni domaći pisac? Da li više voliš da čitaš romane ili prozu?


Kada govorimo o dramskim piscima, uvek je to Nušić zbog svevremenosti koja je njegov osnovni pečat. Volim poeziju, ali posebno savremenu literaturu pa zato rado čitam romane Maje Trifunović posebno jedan- Trkači na duge pruge. Pored Maje Trifunović, volim Dragana Velikića i Vladimira Kecmanovića.

Aleksandar Dancu
Aleksandar Dancu

Koju emisiju trenutno vodiš na Ženskoj TV?


Dve godine sam vodila emisiju „Volim te“ koja je proučavala sve vrste ljubavi, od emotivne, porodične, prijateljske do ljubavi prema poslu i svemu lepom što nas ispunjava. Sada počinjem da vodim nedeljno popodne, emisiju kolažnog tipa sa Draganom Ilićem „Nedeljom u pet“ u kojoj ćemo, između ostalog, uvek dati savet kako na najlepši način provesti nedelju.


Nakon tri uspešna romana, koji su ti dalji planovi?


Trenutno snimam seriju Radoša Bajića „Šifra Despot“ u kojoj igram Maršu, opasno ambicioznu damu koja radi u nevladinoj organizaciji. Trebalo bi da počnem i sa probama za novu predstavu, a očekujem i u junu premijeru filma Happy End Anđela Jurkasa koji sam snimala prošle godine u Zagrebu.