Ivana Jordan: Treba verovati u svoje ideje

FOTO: Facebook

Za iSerbia portal, Ivana Jordan govori o tome koliko je podrška najbližih važna, o Oskaru popularnosti, odnosno Prvom Oskaru Srbije, kao i o novom singlu „Moj anđele“.

Kada si otkrila svoj talenat i da li si od početka svog muzičkog obrazovanja imala podršku najbližih?

Imala sam podšku roditelja utoliko što su prepoznali moju povezanost sa pevanjem i pisanjem pesama pa su me upisali u muzičku školu. Nisu me nikada odvlačili od moje ljubavi prema muzici, a nisu ni pravili problem kad sam satima vežbala klavir ili solfeđo. Moji roditelji nisu mislili, niti očekivali da ću se profesionalno baviti muzikom i da će to biti moja životna okupacija. Tata je mislio da ću se udenuti u svetu novinarstva, a mama me je videla kao profesorku, ali ja sam imala potpuno druge snove. Hvala im što su to prihvatili i bili mi podrška. Tako da sam sama sanjarila i pratila neki svoj unutrašnji impuls.

Obično kažemo za decu da često ne znaju šta žele i da se tek tokom stručnog obrazovanja odlučuju o budućoj profesiji. Kada si zaista shvatila da je bavljenje muzikom ono čime bi ti zaista želela da se baviš u životu?

Oduvek. Sa devet godina sam iskomponovala prvu melodiju. Još u obdaništu sam pevala na priredbama i vaspitačica je rekla roditeljima: „Usmeravajte je na muziku. Pazite da vam dete ne promaši profesiju“, ali mislim da je oni nisu ozbiljno shvatili.

Koja su tvoja zaduženja bila na televiziji i radiju Politika i kakvo iskustvo nosiš sa tog trogodišnjeg zaposlenja?

Prvo sam pisala u časopisu „ANA“. Imala sam svoju stalnu rubriku o muzičkim vestima. Onda sam počela da radim i na televiziji i radiju Politika kao muzički saradnik. Birala sam muziku za emisije ili za emitovanje. Nekoliko puta sam i vodila određene emisije na radiju. Sa radošću se sećam svega toga. Osećala sam se sjajno što sam već u tom sednjoškolskom periodu počela da radim u ozbiljnom mediju. Politika je tada bila mnogo jaka kuća. Skoro svi današnji najbolji novinari, voditelji i uopšte televizijski ljudi na raznim televizijama su tamo bili na okupu.

Oprobala si se i u ulozi novinara. Je l’ to znači da ti je ti je novinarstvo bilo hobi koji si htela da uskladiš sa svojim interesovanjem prema muzici?

Zapravo, htela sam da budem model i da naučim da se šminkam. Zato sam otišla na razgovor sa tadašnjom urednicom časopisa „ANA“. Posle razgovora ona mi je rekla da ja zapravo treba da pišem, a ne samo da se slikam i tako je na neki način i kumovala mom bavljenju novinarstvom.

ivana_Jordan4.jpg

FOTO: BG Online

Pored mnogobrojnih priznanja i nagrada, ove godine dobila si Oskar popularnosti. Da li si očekivala nagradu s obzirom na to da nju dodeljuje publika koja često bude poprilično surova?

Oh, digla se prašina oko te nagrade, kao i razne polemike. Negde je to dosta zanimljivo, ali objasniću. To nije Oskar popularnosti koji je nekad dodeljivala Ilustrovana politika, već Prvi Oskar Srbije koji se dodeljuje za doprinos i isticanje na javnoj sceni. Kao takav jeste pandan nekadašnjem Oskaru popularnosti pa se tako interno i zove. Iskreno veoma me je obradovalo kad su me pozvali da otvorim taj događaj i budem jedan od dobitnika.

Ostala si dosledna svom stilu pevanja i odnosa prema sceni. Koliko misliš da je teško ostati svoj u muzičkom svetu u Srbiji u kojem vladaju potpuni falš, promašaj i šund?

To se zove integritet. Biti isti pred publikom kao što ste i privatno. Nikada nisam imala želju da budem ono što nisam. Jesam želela biti bolja i da nadogradim sebe u raznim pravcima, ali da zadržim sebe u svemu tome. Svakako nije lako ostati svoj u svetu koji u svakom trenutku pokušava da nas menja, odvoji od samih sebe i da nas ubaci u neke uniformisane nametnute tokove. Postoji nešto na ovom svetu, a to je konstanta. Nešto što je večno i što uvek živi iznad svih prolaznih trendova. Nekad tiše, nekad jače, ali to je stub opstanka svega. Ta konstanta je iskrenost u onome sto radiš, čista duša, dobrota. To nam čuva sjaj u oku da se ne ugasi od užasne navale talasa prostote, ironije, zle namere, neukusa i glađu za primitivnim senzacijama. Zato treba verovati u sebe, svoje ideje i ne odustajati.

Posle četiri studijska albuma i fenomenalnog hita „Svetlo koje tražim“ po kojem te mnogi poznaju, da li planiraš da nas uskoro iznenadiš nekim novim singlom?

Da, upravo završavam snimanje novog spota za pesmu koju ću uskoro promovisati. Zove se „Moj anđele“. Velika je sreća i uspeh u muzičkoj karijeri da imate takav hit kao što je „Svetlo koje tražim“ postao. Sada je veliki izazov ići dalje i stvarati nove pesme. Ovih dana snimam spot sa ekipom IDJ videos i bilo je sjajno na snimanju. To će biti jedan moderan studijski spot, drugačiji od onih koje sam do sad radila.

Ana, druželjubiva i radoznala studentkinja; voli da piše, vodi intervjue, istražuje i pohađa razne edukativne kurseve.