Kako pronaći mir? Meditacija za početnike

Foto: Wannabe

„Meditacija je jedan od načina kako da ostanete sami sa sobom u miru, blaženstvu i pomaže u rešavanju svakodnevnih životnih problema. U svakodnevnom životu radimo stvari po navici, što prouzrokuje odsutnost misli od sadržaja, odnosno mislima smo na nekom drugom mestu i u nekom drugom problemu. Naš um je večito u prošlosti ili u budučnosti, a meditacija nam pomaže da ostanemo prisutni u sadašnjem trenutku, da budemo tu u onome što radimo i da pronađemo odgovor na to ko smo zapravo mi", objašnjava Slavica Mojsilović za iSerbia

12241764_987239831319856_8363285011481003879_n.jpg
Foto: Facebook
Slavica Mojsilović

Meditiranjem se značajno poboljšava mentalno, emocionalno i fizičko zdravlje, kao i:

- imuni sistem,
- osećaj samopoštovanja,
- odnosi sa drugim ljudima,
- koncentracija,
- kreativnost,
- sposobnost da volimo,
- da imamo lepši san.

Meditacija 1: Tehnika disanja - 15 minuta

EU%20GIF.gif

Zauzmite ugodan položaj sedeći na podu ili udobno sedite na stolicu, kičma prava, brada blago spuštena ka grudnom košu kako bi vrat bio u istoj liniji sa kičmom, šake spuštene na butine, a dlanovi okrenuti ka plafonu.

Počnite sa nekoliko svesnih i kontinuiranih udaha i izdaha, gledajte pravo ispred u jednu tačku ili predmet koji se nalazi u visini očiju. Sa udahom napunimo stomak i otvaramo ramena i grudni koš, a sa izdahom zatvaramo grudni koš i uvlačimo stomak, pupak ka kičmi. Dok zatvaramo oči, počinjemo da osećamo unutrašnji mir i nastavljamo da dišemo svesno, ali bez uticaja na ritam disanja. Ako vam dođu neke misli, to je u redu, pustite ih da prođu i vratite se na praćenje sopstvenog daha.

Nakon toga, u mislima obratite pažnju na pauzu između udaha i izdaha. Udahnite lagano (četiri sekunde) napravite pauzu (dve sekunde) nastavite laganim dubokim izdahom (šest sekundi) i ponovo pauza (dve sekunde) - i tako sledećih desetak minuta.

Pokušajte da čujete zvuke koje proizvodi vaš dah i otkucaje vašeg srca. Pažnja vam je najpre na pauzi između udaha i izdaha. Nakon nekoliko minuta ponovo prebacite pažnju na uobičajno disanje i uživajte nekoliko minuta u sopstvenom miru. Kada ste umirili disanje i um, primetićete kako težina obuzima vaše ruke i noge. Lagano protljate dlanove dok ne postanu topli, stavite šake na lice i osetite toplinu šaka na licu. Polako umijte lice toplim dlanovima i vratite šake na butine. Bez žurbe otvorite oči, meditacija je završena.

Meditacija 2: tehnika Volite sebe - 10 minuta

„Ova meditacija će uvećati vašu ljubav prema sebi i ukloniti prepreke između Vas i vas", uvodi u priču Slavica.

woman_865021_960_720.jpg

Foto: pixabay

Zauzmite ugodan položaj sedeći na podu ili udobno sedite na stolicu, kičma prava, brada blago spuštena ka grudnom košu kako bi vrat bio u istoj liniji sa kičmom, šake spuštene na butine, a dlanovi okrenuti ka plafonu. Pratimo nekoliko trenutaka svoj prirodan dah, udah - izdah, pa nastavimo da pratimo kako se udah penje od pupka do grla, a izdah spušta od grla do pupka (dva minutaa). Nastavimo da dišemo što dužim i sporijim udahom i istim takvim izdahom.

Zamislite sada sebe kako se nalazite na plaži, šetate lagano duž peščane obale na obodu mora, a blagi talasi vam polivaju stopala. Osetite miris mora, čujte galebove u daljini, osetite mekoću peska i toplinu vode. Šetajući tako ugledate negde u daljini osobu koja vam ide u susret. Ne možete još da je prepoznate, ali vam se čini poznata po figuri i po načinu hodanja. Kako vam se ta osoba sve više približava, sve vam se čini poznatijom. Sada kada ste već blizu, videte da ste to zapravo Vi, stigli ste jedan do drugog (jedna do druge), gledate se u oči...

Gledajući tako u oči to drugo sebe, kažete svoje ime i izgovorite: „Volim te“ i ponovite: „Ja te volim i sve ti praštam“. To drugo vi je iznenađeno i kaže: „Kako mi to do sada nikada nisi rekao/la, ja sam toliko puno grešaka učinilo/a“. A vi kažete: „Greške svi činimo i zbog njih ne treba da osećamo krivicu i patnju, greške su tu da na njima učimo i od sada ti nećeš osećati krivicu, nego ćeš učiti iz svojih grešaka. Od sada ćeš tretirati sebe sa ljubavlju, sa poštovanjem“.

Ta osoba, to drugo vi, i dalje kao da ne veruje i vi nastavite da je uveravate: „Ti si najvažnija za mene, ja te volim i sve ti praštam“ i na to zagrlite to svoje drugo ja i dok ste u zagrljaju, oko vas počinju da se pojavljuju sve osobe koje vam nešto znače u životu. Gledaju vas pogledom punim ljubavi, kao što i vi gledate njih.

Nakon nekoliko udaha i izdaha, ta druga osoba, drugo Vi, polako se stapa sa vama i postajete jedno. Polako vratite pažnju na disanje, napravite nekoliko dugih udaha i izdaha. Lagano protljajte dlanove dok ne postanu topli, stavite šake na lice i osetite toplinu šaka na licu. Polako umijte lice toplim dlanovima i vratite šake na butine. Bez žurbe otvorite oči, meditacija je završena.

Meditacija 3: Koncentrisani hod - 20 minuta

„Evo još jedne meditacije koja se često koristi za pospešivanje potpune svesti. Ona se sastoji u tome da hodate, potpuno se koncentrišući na svaki korak. Trebalo bi da idete dovoljno lagano da biste ostali potpuno svesni i najmanjeg pokreta, ali ne toliko da izgubite ravnotežu", napominje Slavica pre početka treće joga meditacije.

lotus_1205631_960_720.jpg

Foto: pixabay

Svakim korakom treba biti svestan svoje ravnoteže, načina na koji spuštamo petu na tlo, zatim celo stopalo i toga kako se stopalo odvaja od tla da bi se spustilo nešto dalje. Pogled usmerimo na nekoliko koraka ispred sebe i sve vreme je osnovni predmet naše pažnje sam hod. Možemo tako kombinovati koncentrisani hod sa potpunom svešću o bilo čemu na šta nailazimo, što vidimo, čujemo ili osećamo. Zastanite, pogledajte oko sebe i primetite kako je život lep: drveće, oblaci i beskraj neba. Čujte ptice, osetite laki dah povetarca. Hodajte i osetite svoje korake. Trebalo bi da cenimo svaki korak koji napravimo!

NAMASTE

Jovana Mirković

Pročitajte i:

Valentina Knežević: Slatka kreativnost
Borba za pravopis – Sizifov posao!
Aleksandar Petrović: Slušajte intuiciju!