Milica Knežević: Invaliditet nije prepreka!

Foto: Vesti

Milica Knežević je studentkinja iz Zrenjanina. Pomoću invalidskih kolica se kreće od 2009. godine kada je doživela saobraćajnu nezgodu, a tada je još išla u srednju školu. Zbog arhitektonskih barijera, Milica je morala da nastavi vanredno školovanje. Tada su njeni problemi tek počeli.

„Kada sam odlučila da upišem fakultet, bilo je prilično razočaravajuće što i mnogi fakulteti, da ne kažem većina njih, uopšte nisu pristupačni”, priča Milica za iSerbiu . „Čak je bilo i pokušaja da me nagovore da odustanem od studiranja zbog te nepristupačnosti”.

Ipak, njena želja za znanjem je pobedila sve barijere i prepreke! Nedavno je uputila apel i pokrenula akciju Obrazovanje je za sve i time obezbedila lift za osobe sa invaliditetom za svoj fakultet.

output_6cz6ud.gif

Kada smo se prvi put čule, početkom februara, Milica mi se požalila na to da je nekada nemoguće prisustvovati predavanjima i vežbama, ali u isto vreme pohvalila želju profesora da joj izađu u susret. „Fakultet koji sam upisala je tako potpuno nepristupačan od ulaznih vrata preko pragova u amfiteataru i klupa u koje ne mogu sesti (i koji je jedini u prizemlju), bez toaleta za studente u prizemlju i svih učionica i laboratorija na spratovima bez lifta”, rekla je.

Profesori joj pomažu tako što predavanja premeste u prostorije koje su joj pristupačne, ali kada to ne mogu ili ne žele da urade, Milica mora da se snađe sama. „Na vežbe idem individualno ili učim sama, a kada treba da se popnem na sprat dečko ili kolege me dižu uz stepenice. Ne želim ni da pomislim šta bi bilo da se neko od njih oklizne ili zapne. Tako da u svakom pogledu zavisim od drugih, iako imam pravo na obrazovanje kao i bilo koji student”, objašnjava.

Milica_Kne_evi_april_1.jpg
Foto: 24 sata

Njen apel propratili su mediji, a poruka je stigla i do dekana Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin” u Zrenjaninu koji studira. „Kao osoba sa invaliditetom, svakodnevno se susrećem sa diskriminacijom na raznoraznim poljima. I onda u jednom trenutku prosto shvatite da to ne treba da bude tako i da ako nastavite da ćutite ništa se neće promeniti. Obrazovanje je jedno od osnovnih ljudskih prava koje je zagarantovano zakonom, a ja samo želim da se to pravo poštuje“, kaže ona.

„Za sada o liftu postoje samo reči, odnosno obećanja, tako da ću smatrati da je problem rešen tek onda kada taj lift bude zaista postavljen“, ističe Milica. „Što se tiče fakulteta na kojem studiram, sigurna sam da će pružanjem jednakih uslova za sve studente podstaći osobe sa invaliditetom (naročito iz Zrenjanina i okoline) da nastave školovanje jer će znati da postoje uslovi za to, kao i da su jednako vredni kao i bilo koji drugi student”.

Milica_Kne_evi_april_2.jpg
Foto: Izaberi da živiš

Ova hrabra devojka poznata je javnosti od ranije. Naime, ona godinama vodi blog Izaberi da živiš namenjen osobama sa invaliditetom. Na blogu informiše, motiviše i svojim primerom pokazuje da invaliditet ne treba da bude prepreka.

„Nakon nesreće koja mi se dogodila, uvidela sam da kod nas ne postoji „mesto" koje bi vam pružilo bilo kakve informacije o životu sa invaliditetom (prvenstveno životu nakon povrede kičmene moždine), a da nije reč o stereotipu da se vaš život tu završava“, kaže. „Cilj mi je da preko bloga, na drugačiji način, ukažem na probleme sa kojima se osobe sa invaliditetom svakodnevno susreću, ali da i sa druge strane, prvenstveno kroz lični primer, pokažem da invaliditet nije prepreka i da se život može (zaista) živeti punim plućima”.

Milica motivaciju pronalazi u životu i ljudima koji je okružuju, a čitaocima iSerbie poručuje da bi uvek trebalo slediti svoje snove. „Samo se trudim da radim ono što volim, želim i što me pokreće“, objašnjava. „Ne smemo dopustiti da naši snovi ostanu samo neispunjene želje, već se moramo boriti da ih ostvarimo, bez obzira na poteškoće sa kojima se suočavamo”.

Jovana je vesela devojka čiji je jedini cilj da vas nasmeje i zabavi!


Pročitajte i:

Kako pronaći mir? Meditacija za početnike
Aleksandar Petrović: Slušajte intuiciju!
Valentina Knežević: Slatka kreativnost