Mitar Palikuća: Sportom protiv teškoća!

Foto: Ilija Đurašinović

Mitar je počeo da se bavi stonim tenisom nakon jedne saobraćajne nezgode. Sport je bila njegova ljubav od malena, a kasnije je postala nezaobilazan način da se prevaziću nedaće i životne teškoće.

„Nakon saobraćajne nezgode koja se dogodila pre 15 godina, nakon oporavka i izlaska iz bolnice, razmišljao sam kako da se vratim u neku normalu. Pošto sam bio sportista od malih nogu (fudbaler), pomislio sam da bih mogao da se i ja ponovo vratim u sport koliko mi povreda dozvoljava. Učlanio sam se u Udruženje paraplegičara Mačvanskog okruga, od nekoliko sportova izabrao sam stoni tenis i tako je krenuo taj stonoteniski put", rekao je Palikuća za naš portal .

On je dodao da je pre povrede igrao rekreativno nekoliko puta godišnje i da je svaki početak je težak. „Pošto je prvo u početku bio vid rekreacije, a vremenom se osećao napredak ništa, mi nije teško padalo - ni treninzi ni odlasci na turnire“.

Ljubav prema sportu, podrška porodice i uspesi koje je postizao dali su mu snagu da nastavi dalje, jer kako kaže, za sport treba dosta odricanja. Na tu upornost i istrajnost nadovezao se i put u Rio.

14495287_1105693916173001_7846566822044339111_n.jpg

Foto: Milica Palikuća

„Pripreme za Rio počele su u januaru po planu i programu selektora i trenera Zlatka Keslera. To su bili treninzi na SPENS-u, nekoliko svetskih kupova, kao i nekoliko trening kampova - sve do odlaska u Rio. Imali smo sve uslove za treniranje koje su nam obezbedili Paraolimpijski komitet, Ministarstvo sporta i omladine, grad Novi Sad i tako dalje. Lično sam zadovoljan organizacijom u Riju. Kako nema nigde idealno, i ovde je bilo propusta, ali ova medalja briše te sitne nedostatke“.

Nisu propustili prilku da, kada god je to vremenski okvir dozvoljavao, bodre jedni druge na takmičenju u Riju, a osvajanje medalja za trenutak je izbrisalo sve probleme tokom priprema.

_event_management.gif

„Stvarno neverovatan osećaj, puno emocija, čovek nije u tim trenucima ni svestan kakav je uspeh napravio osvajanjem jedne od medalja na tako velikom takmičenju“, rekao je Mitar i dodao da je zadovoljan i podrškom na takmičenju, ali i ravnopravnom tretiranju. „Moram da kažem da sam, odnosno da smo imali punu podršku države i ravnomerno smo tretirani kao i olimpijci. Uvek može bolje“!

Ima savete i za one koji nesigurno kreću put sporta i žele da jednog dana učestvuju na Paraolimpijadi. „Svako bi trebalo da krene sa igrom i uživanjem. Sportom se treba baviti, pre svega, jer je zdravo i pomaže ti da se mnoge teskoće lakše prevaziđu. Ne treba se plašiti neuspeha, nikada se ne zna gde je čija granica i trebalo bi uživati u sportu (stonom tenisu)".

14639841_1105693856173007_8040262060383152356_n.jpg
Foto: Milica Palikuća

Kako kaže, planira da prvo odmori i podeli uspeh sa porodicom, prijateljima i ljudima koji su mu pružili podršku, a potom će razmišljati o daljim planovima. „Idemo dalje, korak po korak, samo da zdravlje posluži - to je najbitnije, pa će doći i rezultati“.


Marko, večiti borac za kreativnu slobodu reči i folklorne tradicije!