Mladi iz Srbije najuspešniji u regionu

FOTO: Facebook

Na raznim republičkim i međunarodnim takmičenjima, mladi iz Srbije donesu bronzu, srebro ili zlato, iz razloga što imamo veoma dobre sportiste i naučnike iz različitih oblasti. Oni to rade isključivo za sebe, za svoje bolje sutra, a mi kao narod treba da ih podržimo u svakom njihovom letu.

U okviru projekta „Učim+Znam=Vredim”, koji organizuje Udruženje za promociju društvene odgovornosti, na ulicama Novog Sada i Sremskih Karlovaca, osvanuli su bilbordi sa slikama đaka koji su poneli odlične rezultate sa različitih takmičenja iz oblasti nauke i umetnosti.

Cilj ovog udruženja je da se svake godine ova inicijativa širi i da se što više opština i gradova priključi projektu, jer smatraju da je uspeh mladih ono čime treba da se hvalimo i ponosimo.

Ovaj projekat je na neki način i podstakao mlade da napreduju, jer bi se njihovo ime, kao i fotografija, našle u lokalnoj sredini gde stanuju ili pohađaju osnovnu ili srednju školu. Tako su se na bilbordima našle fotografije učenice Lejle Tinjić, koja je osvojila II mesto na republičkom takmičenju iz opšte i neorganske hemije, Aleksandra Pavkovića koji je osvojio II mesto na republičkom takmičenju iz nemačkog jezika, Ivane Dinić koja je osvojila I mesto na takmičenju iz poznavanja kineskog jezika i mnogih drugih učenika.

viber_image_3.jpg

FOTO: Facebook

Lejla je rekla, za novosadski Dnevnik, da želi da se dokaže da zna i da ume i da joj je to najveći motiv za takmičenje, a u budućnosti sebe vidi negde uz hemiju, a Ivana sebe u budućnosti vidi kao prevodioca u Kineskoj ambasadi.

Grad Novi Sad i Pokrajinska vlada podržali su i četvoricu momaka iz Elektrotehničke škole „Mihajlo Pupin“, koji su osvojili prvo mesto na Republičkom takmičenju elektrotehničkih škola, tako što su na nekoliko lokacija postavili bilborde sa njihovom zajedničkom fotografijom.

15027582_1854888071464722_7794111951852096869_n.jpg

FOTO: Facebook

Naime, Filip Kljakić i Jovan Ćojder su osvojili II mesto publike za kratkometražni film na temu „Šta bi bilo kad bi bilo“.

„Interesantno je da je tema za film, koju je objavio organizator takmičenja, bila objavljena dve nedelje pre krajnjeg roka za predaju, a da bi stvar bila još interesantnija, pet dana od objave konkursa smo imali ekskurziju u Pragu. Tako da je cela predprodukcija, odnosno organizacija prostora, ljudi i sam scenario, bila gotova za neverovatna dva dana. Snimanje je trajalo sledeća dva dana, a postprodukcija, odnosno montaža, ceo jedan dan. Ispalo je tako da sam u 00.00h konačno uspeo da upload-ujem film i da pošaljem prijavu, a već u 5.00h sam morao da budem ispred škole, jer je tad bio polazak autobusa za Prag“, rekao je Filip Kljakić za iSerbia.

Na pitanje da li je teško snimati film u trajanju od samo pet minuta, Filip kaže da je veoma teško, pogotovo zbog toga što su imali malo vremena. Veruje, da su imali još nekoliko dana, da bi film mnogo bolje uspeo.

Petar Trkulja i Strahinja Milošev su učestvovali u teorijskom delu takmičenja, gde je Strahinja osvojio prvo mesto sa najvećim brojem bodova u istoriji takmičenja. Profesor, kao mentor ovih momaka, dobio je nagradu, a škola, za najviše osvojenih mesta/bodova, ponela je prvo mesto na ovom Multimedijalnom takmičenju koje se održalo na Visokoj školi elektrotehnike i računarstva u Beogradu.

Ovim tekstom, iSerbia tim poziva lokalne samouprave da se priključe ovoj incijativi Udruženja za promociju društvene odgovornosti i da na taj način podstaknu mlade da unapređuju sebe, svoje znanje i sposobnosti i da time predstave svoj grad na najlepši mogući način, ostvarujući izuzetne rezultate na naučnim, umetničkim i sportskim poljima.


Ana, druželjubiva i radoznala studentkinja; voli da piše, vodi intervjue, istražuje i pohađa razne edukativne kurseve.