Nenad Mićanović: U Srbiji vladaju predrasude o MMA
Privatna arhiva

Možeš li čitaocima portala približiti ovaj interesantan sport zvan MMA?


MMA je skraćenica od Mixed Martial Arts, što u prevodu znači „mešavina borilačkih sportova". Trenutno je najbrže rastući sport u svetu.


Sastoji se iz sledećih delova: stand up koji se odnosi na boks, kik-boks, tajlandski boks i pojedini delovi karatea.


Stand up predstavlja udarački deo MMA koji se odnosi na nožne i ručne udarce. Posle toga dolazi rvanje i džudo i borba može da se svede u parter gde se koriste tehnike iz brazilske džiu-džitse.


Kako si odlučio da se baviš ovim sportom?


Pre četiri godine sam čuo za ovaj sport, pogledao na internetu, počeo da pratim UFC organizaciju, ujedno najjaču organizaciju ovog sporta na svetu i odlučio sam da uđem u srž ovog sporta. Pre toga sam se bavio karateom i džudom.


Šta je sve potrebno da bi neko postao idealan MMA borac?


Prvenstveno su potrebni dobra volja i redovni treninzi. Vrlo bitan faktor u svemu tome čini dobra ishrana, redovno spavanje, velika odricanja, kompetentan trener, dobra ekipa i atmosfera na treningu.

Privatna arhiva
Privatna arhiva

U Srbiji se ranije svašta pričalo o ovom sportu i to uglavnom u negativnom kontekstu. Interes javnosti za ovaj sport je u poslednje vreme skočio i očekuje se da će u narednom periodu biti još veći. Slažeš li se sa ovom konstatacijom i možeš li pretpostaviti kakav će razvoj ovog sporta biti u budućnosti što se Srbije tiče?


U Srbiji i dalje vlada dosta predrasuda o MMA iako postoji savez, veliki broj turnira, momci koji su po najboljim svetskim organizacijama, ali one su i dalje tu iz razloga što javnost ovaj sport ne gleda iz pravog ugla, već vidi dve osobe koje se tuku do krvi u kavezu. Svake godine na državnom turniru je sve veći i veći broj takmičara, popularnost sporta raste svakodnevno i teži ka tome da prestigne mnoge druge sportove u Srbiji što će se u nekom skorijem vremenu i desiti.


Ko su tvoji uzori u ovom sportu i zašto te baš oni inspirišu? Postoji li neki borac čiju karijeru priželjkuješ?


U ovom sportu nemam uzora jer sam samom sebi inspiracija, ali poštovanje gajim prema irskom borcu Konoru Mekgregoru. On je svetski šampion i trenutno najveća sportska zvezda na planeti.

Privatna arhiva
Privatna arhiva

Učenik si elektrotehničke škole u Sremskoj Mitrovici. Da li u neko dogledno vreme planiraš da ti MMA sport bude primarna profesija ili bi voleo da nađeš posao u struci?


U struci zasigurno posao neću tražiti. Planiram da upišem Fakultet za bezbednost i kriminalistiku u Novom Sadu. Ako bude dobrih prilika, voleo bih da se oprobam u profi borbama jer sam trenutno vicešampion Srbije, ali slobodno mogu da kažem „šampion" jer su poeni otišli na stranu mog protivnika koji u tom meču nije bio bolji od mene. Isto tako imam pobede od pre, ali najdraža mi je protiv evropskog šampiona koga sam savladao za svega 24 sekunde nakon što je u svoj ugao bacio peškir kao znak predaje, odn. nije više bio u stanju da se brani.


Imaš li poruku za čitaoce portala iSerbia?


Poručio bih svima koji imaju želju da treniraju ili se amaterski bore da dođu i upišu se u prostorije kluba „Bezbednost" u Sremskoj Mitrovici kod trenera Bogdana Jugovića, razbiju predrasude i pre svega upoznaju dobre ljude koji su godinama unazad u ovim vodama.