Šest životnih lekcija modne ikone
Flickr

Radi se o jednoj od najuticajnijih žena u industriji - Grejs Kodington (Grace Coddington). Ljubiteljka mačaka odrasla je u malom selu zvanom Gejls, retko je odlazila na odmor i učila je u manastiru. Bila je otkrivena kao model sa devetnaest godina i nalazi se na poziciji kreativne direktorke Vogue-a već trideset godina.


Radila je uz cenjenu i zastrašujuću Anu Vintur, i posle nje, Grejs je najčuvenija ličnost Vogue-a i modne fotografije. Medijske kuće kao što su The Guardian i El Pais posvetile su čitave brojeve koji govore o njenom poslu, bazirane na njenom pronicljivom smislu za estetiku, sa nadrealnom i pedantnom vizijom mode. Pored toga, njena čvrstina predstavlja suprotnost onoj slici koju nam često prodaju o ovoj industriji.


Trideset godina u Vogue-u jeste ono što se može pročitati u knjizi „Grejs“, koju je napisala ova odlična kreativna direktorka zajedno sa Anom Vintur, koja je pozicionirala časopis na mesto jednog od najuticajnijih na svetu. Grejsina priča nam pokazuje da je moda više od samog luksuza, savršenih tela i brendova, te zbog toga ističemo sledeće životne lekcije koje možete naučiti od nje:

1. Umetnost i moda idu ruku pod ruku

Nadrealne, retro, glamurozne i dramatične slike bile su ključ uspeha njene karijere. Kada je bila mala, Grejs je obožavala da gleda slike iz Vogue-a, već tada je za nju to bio portal koji je transportovao u svet izvan odeće, glamura i sela gde je živela. Svaka slika koju je Grejs stvorila priča nam jednu priču, čini da se vreme zaustavi i prenosi onu vrstu osetljivosti koju samo umetnici mogu da prenesu.

Flickr
Flickr

2. Talenat, ne samo lepota

Ukoliko smo nešto naučili od Grejs, to je da lepota nije najvažnija ako želite da izgradite karijeru u modi ili da budete srećni na svom poslu, jer je ona razumela da je izgled nešto veoma krhko. Iz ovog razloga, posvetila je svoj život tome da priča priče kroz slike, kako bi dokazala da je talenat iznad lepote i fizičkog aspekta.

3. Bez štikli, ali sa mnogo stila

Mnogi smatraju da se Grejs oblači na jednostavan način, kao da se radi o jednoj bibliotekarki, pravoslavnoj učiteljici ili tutorki koja je proizašla iz nekog fiktivnog dela, ali nikada da se radi o nekome ko radi u modnoj industriji. Bez mnogo luksuza i glamura, ali sa mnogo stila, jeste način na koji se Grejs predstavlja svetu. Ovo je jasan primer kako je, da bismo se istakli, potrebno samo da budemo to što jesmo, iako to deluje suprotno onome što se smatra „očekivanim“.

4. Ne imitacija, već originalnost

Njena skoro narandžasta kosa, diskretna odeća, malo šminke, iskren ali prijateljski stav i mnogo trezvenosti jesu karakteristike Grejs. Dovoljno je biti to što jesi da bi dogurao daleko. Ćutljiva, kreativna i slatka su neki od prideva kojima je internacionalni mediji opisuju. Za mnoge, ona predstavlja suprotnost poznate Vintur. Ne može se sumnjati u to da je njena diskrecija u stvarnosti bila njena snaga da preživi u jednoj tako takmičarski nastrojenoj industriji.

Flickr
Flickr

5. Uvek budite čvrsti

Čvrstina ne znači da treba biti nedostupan, radi se o tome da treba biti veran samome sebi i svojim vrednostima. Treba da budemo sposobni da izrazimo svoja mišljenja, čak iako su suprotna onome što većina misli. Radi se o tome da se poštuje suština svake osobe, da se bude postojan, radi u grupi, da se poznaju sopstvene granice i da se bude spreman na učenje i deljenje.

6. Inspirišite se. Dajte sebi vremena

Dajte sebi vremena da radite ono što vam se sviđa, da se vratite onome što vas čini srećnim, odvojite neophodno vreme da upoznate sami sebe, ovo je najveća investicija koju možete učiniti. Za Grejs, svako izdanje je nova avantura, svaki projekat je putovanje, jedna mešavina iskustava, spoznaja, grešaka, uspeha i mnogo strasti.


Izvor: Cultura colectiva