U cipelama patrijarha Pavla

FOTO: EU%20GIF.gif

Često je citirao Isusa govoreći kako je čoveku uzalud sve što stekne ako na putu do uspeha svoju dušu izgubi. Budite mudri kao zmije i bezazleni kao golubovi, poređenje je koje ćemo dugo prepričavati, a koje označava da moramo uspostaviti ravnotežu između umnog razvoja i razvoja dobrote. Neka vam reči budu blage, a dokazi jaki. Rečima je i pokušavao je da se bori protiv užasa i svireposti rata, pokušavajući da objektivno sagleda obe strane i podseti na toleranciju i istinsku ljubav prema životu, koju smo često zaboravljali:

Kada je sujeta prisutna onda dolazi do gordosti, svađe. Nije nesreća što mi imamo suprotna gledišta, jer se stvar mora sagledati sa više strana. Mada, često kod nas dolazi do onog što nije razlika u mišljenju. Toga se moramo osloboditi. Ako budemo tolerantniji, onda ćemo moći da shvatimo i to gledište drugoga. Ne da ga usvojimo ako nije dobro, ali da ga shvatimo da ne dođe do mržnje i ovog što nas cepa i deli.

Ljubav je, kako on tvrdi, jedino savršenstvo koje ostaje.

patrijarh_Pavle.jpg

FOTO: Mojahercegovina

Sve ove izreke, njegova životna filozofija, ali i istina po kojoj je živeo vratila je nadu u srca ljudi koji su žrtve strahota rata, siromaštva, sujete ili političkih interesa. Sve ove citate i danas koristimo kada želimo da opišemo duhovni život jednog sveca, Svetog siromaha, koji nam je mnogo toga ostavio, a sa kojim smo toliko toga izgubili. Sam je opisao svoje rođenje, ali i smrt:

Kad se čovek rodi, ceo svet se raduje, a samo on plače, ali treba da živi tako da, kad umre, ceo svet plače, a samo on se raduje.

Ovaj tekst je deo serije #meetSerbia. Podelite ga!

Jeca je mladi i nasmejani filozof koji vam savetuje mnogo smeha! Uživajte u svakom sekundu kao da je poslednji!