Unikatni heklani ukrasi mogu se naći i na vašoj jelci
Heklikeraj nakit

Duška, reci nam kako se rodila ljubav prema ručnom radu, a kako stekla veština?


Veštinu heklanja naučila sam od majke, pletenja od strine, a vez od svekrve. Za ručni rad vezano je moje najranije detinjstvo, ali i odrastanje u stabilnoj porodici koja je znala da ceni tradiciju i nastojala da umeće ovog starog zanata sačuva od zaborava. S radošću uvek iznosim činjenicu da sam prve pletene čarape izradila u svojoj šestoj godini. 


Školske i studentske obaveze su prekinule moje aktivno bavljenje ručnim radovima, ali s obzirom da sam završila osnovne strukovne studije na Visokoj školi strukovnih studija - Beogradska politehnika, smer inženjer tehnologije za dizajn industrijskih proizvoda, veštine koje sam naučila u ranom detinstvu pomogle su mi da osmislim predmete modernog dizajna koji će biti izrađivani tradicionalnim tehnikama naših baka.


Da li se ručnim radom baviš samo za svoju dušu ili to može biti i nešto više?


Vlasnik sam Turističke agencije LISA travel iz Prijepolja koja uspešno posluje već dve godine. Posao je jako zanimljiv ali zahteva i veliku posvećenost, pa je hobi kojim se bavim postao moja oaza mira… trenuci spokoja, odmora i kreativnosti. Izrada odevnih predmeta od prirodnih materijala, kao deo kulturnog nasleđa i tradicije koja se u porodici prenosila generacijama, za mene je oduvek bila i poseban izazov, Viziju predmeta modernog dizajna, ručno rađenih starim tehnikama poput heklanja, pletenja i veza, pretvorila sam u stvarnost. Tako je nastala kolekcija pod nazivom HEKLIKERAJ NAKIT. Čine je pleteni i heklani šalovi i kape, vezeni kardigani, heklane sobne papuče i čizme, heklani nakit (ogrlice), heklani dekorativni predmeti poput novogodišnjeg nakita, jelki i ukrasa za jelke.

Heklikeraj nakit
Heklikeraj nakit

Heklanje, vez, pletenje – šta te najviše inspiriše?


Najveću inspiraciju pronalazim u heklanju gde, u skladu sa savremenim tendencijama života, nastojim osmisliti novi izgled i vrednost proizvoda. Heklani predmeti ljude najčešće asociraju na takozvana „milja” ili „stolnjake” koji veće duže vreme nemaju upotrebnu vrednost u modernom dizajnu. Uz malo mašte i kreativnosti, ova tehnika opet može oživeti kroz proizvode modernih i primenljivih vrednosti.


Kako je nastala ideja za heklanje novogodišnjih ukrasa?


Ideja za izradu novogodišnjeg nakita tehnikom heklanja nastala je 2005. godine kada sam poželela da tokom novogodišnjih praznika moj dom dobije neobičnu i unikatnu dimenziju. To sam postigla tako što sam standardni nakit zamenila novim, heklanim. Kombinacija modernog i rustičnog pokazala se kao pun pogodak, što je u meni probudilo želju da heklanim nakitom oplemenim domove ili poslovne prostore tokom novogodišnjih praznika i standardne novogodišnje nakite zamenim novim. Jedinstven i prefinjen izgled nakita koji izrađujem već nalazi svoje mesto na tržištu.

Heklikeraj nakit
Heklikeraj nakit

Ukrasi su prelepi! Mogu li naći put i do naših domova?


Naravno da mogu! Kolekciju nakita, koji izrađujem i po porudžbini, čine unikatni ukrasi od zlatnog i srebrnog glicera, srme i konca (kugle, pahulje, vrh za jelku, dekorativne jelke). Mogu se poručiti pojedinačno ili kao set nakita. 


Sve proizvode možete pogledati na Fb stranici i Instagramu - Heklikeraj nakit.

Heklikeraj nakit
Heklikeraj nakit
Heklikeraj nakit
Heklikeraj nakit
Heklikeraj nakit
Heklikeraj nakit