Željko Delić: Verujemo u svoje ciljeve
Privatna arhiva

Čija je ideja bila da se ragbi kao sport „dovede" u Srbiju?


Ragbi je prisutan na našim prostorima od 1953. godine kada su dve Francuske selekcije odigrale promotivnu utakmicu na stadionu JNA koja je u to vreme bila izuzetno dobro propraćena. Ubrzo nakon te utakmice formirali su se klubovi u Beogradu i Pančevu i počelo je da se održava prvenstvo Jugoslavije. Kao takvo, po pravilima ragbija 13 se igralo do 1963. godine, kada ostatak Jugoslavije, pre svih Hrvatska biraju da igraju ragbi 15. Veliki broj klubova se ugasio tada u Srbiji, zapravo samo jedan je nastavio da funkcioniše, klub iz Pančeva. Do ponovnog aktiviranja ragbija 13 u Srbiji dolazi 2002. godine i od tada se svake godine igra prvenstvo i kup Srbije. Crvena Zvezda je prvak Srbije za 2017. godinu, nakon jedne od najdužih sezona u klupskom ragbiju do sada kod nas.


Kako je nastala Vaša saradnja sa Kolinom?


Kolin i ja smo se upoznali na juniorskom turniru u Beogradu. On je u to vreme bio sponzor naše krovne organizacije, Ragbi 13 federacije Srbije. I on i ja smo veliki fanatici kada se radi o ragbiju i naše ambicije po pitanju ovog sporta u Srbiji su se vrlo brzo poklopile. 


Sada sarađujemo svakodnevno i tim ljudi koji radi na organizaciji ragbija i promociji kluba raste nezaustavljivo. Ambicije su najviše moguće, kao i uvek kada se radi o Crvenoj Zvezdi.


Zašto ste izabrali baš „Zvezdu“ kao klub kroz koji ćete promovisati ovaj sport?


Crvena Zvezda je klub za koji navijam i podržavam u svakom sportu, tako da te sada već daleke 2006. godine kada smo se okupili u jednoj trpezariji u Zemunu, nas 6-7 bivših saigrača, sa namerom da formiramo novi klub, nije bilo velike dileme koje ime i prezime želimo da nosimo. 


Dve godine kasnije naši napori su prepoznati i od strane Sportskog Društva Crvena Zvezda, i od tada smo punopravni članovi istog, na šta smo naročito ponosni. To nas stalno opominje da moramo da budemo najbolji kako na terenu tako i van njega.

Privatna arhiva
Privatna arhiva

Da li je Vaš klub prvi i jedini ragbi klub u Srbiji?


Ne naravno, u Srbiji postoji dosta klubova. Samo u Beogradu je registrovano 12 klubova, a imamo i klubove u Novom Sadu, Pančevu, Novoj Pazovi, Vranju, Leskovcu, Nišu, Ubu, Jagodini, Paraćinu a u planu su još nekoliko centara u Srbiji. Kvalitet klubova nije ujednačen i izdvajaju se kao vodeći klubovi Crvena Zvezda, Partizan, Dorćol i Radnički Niš.


Koliko je naša omladina zainteresovana za bavljenje ovim sportom? 


Veoma je zainteresovana, radi se o veoma intenzivnom i zahtevnom sportu koji gradi snažan karakter kod takmičara i svih onih koji ga treniraju. Istakao bih da pored juniorske i kadetske ekipe imamo i žensku ekipu, a cilj nam je formiranje pionira i petlića u narednoj godini, kao i kinder liga za uzrast do 8 godina.

Privatna arhiva
Privatna arhiva

Da li ste zadovoljni svojom saradnjom sa „Crvenom Zvezdom“?


Da, izuzetno smo zadovoljni saradnjom sa Sportskim Društvom, mi smo jedna velika crveno-bela familija i tu smo jedni za druge i u dobru i u zlu. Samo tako i možemo da opstanemo u veoma izazovnim vremenima za sport uopšteno gledano. Naročito bih se zahvalio Igoru Milojeviću, generalnom sekretaru SD Crvena Zvezda koji je veliki sportski radnik uvek spreman za saradnju i nove ideje.


Kakvi su Vaši planovi i očekivanja za dalje kada je ragbi u Srbiji u pitanju?


Plan je da postanemo za početak u potpunosti profesionalni klub, što nije ni malo lak zadatak kada imamo u vidu finansijske prilike u zemlji, ali to neće zaustaviti našu ambiciju da igramo protiv najboljih ekipa na svetu jednog dana. Mi smo se već postavili kao jedan od lidera ragbija 13 u slobodno mogu reći širem regionu, što nam daje za pravo da verujemo u naše ciljeve i snažni poslovni plan koji implementiramo.