Кonkurs za stipendije za godišnji program razmene
Interkultura

Šta pokrivaju stipendije?

Puna stipendija pokriva sve troškove programa razmene u Italiji. Delimičnim stipendijama pokriveni su školski program razmene u jednoj od pet ponuđenih zemalja (Argentina, Portugalija, Rusija, Turska i Filipini). 


Program traje jednu školsku godinu i obuhvata: 

 • selekciju i pripremu kandidata pre odlaska na program razmene, 
 • boravak u porodici domaćinu, 
 • seminare tokom trajanja programa razmene, 
 • redovno pohađanje škole i 
 • razne aktivnosti sa lokalnim volonterima i učesnicima programa iz drugih zemalja.

Delimične stipendije pokrivaju više od polovine troškova učešća u programu razmene. Učesnici plaćaju deo od 2800 EUR u dinarskoj protivvrednosti, a ostatak do punog iznosa pokriva „Interkultura”. 


Pun iznos pokriva sve troškove programa, uključujući, i prevoz i osiguranje. Jedino što nije pokriveno niti punom, niti delimičnom stipendijom su troškovi dobijanja vize, dozvole boravka i individualnog džeparca.

Кo može da konkuriše za stipendiju?

Redovan učenik/-ca srednje škole u Srbiji.
Da ima vrlo dobar ili odličan uspeh u školi i primerno vladanje.
Državljanin/-ka Republike Srbije.
Pokazuje interesovanje za interkulturalni dijalog, toleranciju i globalno razumevanje, da je komunikativna, otvorena i prilagodljiva osoba.

 • Ima saglasnost roditelja da učestvuje u ovom programu.
 • Učenik/-ca mora biti uzrasta adekvatnog za zemlju za koju se prijavljuje; molimo kandidate da provere da li se njihov datum rođenja uklapa u uzrast koji zemlja za koju se prijavljuju prihvata, a što mogu proveriti na ovoj stranici

Način i rok prijave

 • Kako biste se prijavili na konkurs, potrebno je da:
 1. popunite onlajn prijavu za godišnji program razmene na serveru „Interkulture” (dugme „Prijavi se da ideš na razmenu”). 
 2. napišete i sastav za stipendiju, dužine jedne kucane stranice, na temu „How will my exchange experience change my future?” na engleskom jeziku. Uputstvo za pisanje sastava nalazi se ovde. Sastav poslati na mejl aleksandra.radic@afs.org
 3. uz sastav, pošaljete i listu želja stipendija za zemlje po rasporedu prioriteta (u istom mejlu).
 4. Prednost za stipendije će imati učenici slabijeg materijalnog stanja, te je neophodno dostaviti dokaze o primanjima roditelja

Rok za prijavljivanje je 30.11.2019. godine, nakon čega će kandidati biti pozvani na dan selekcije u Beogradu. Rezultati konkursa biće objavljeni neposredno nakon selekcije, kada se obave razgovori sa svim kandidatima.

Dodatne informacije

Zainteresovani učenici mogu se informisati na sajtu www.afs.org.rs, gde mogu započeti onlajn prijavu na linku sajta www.afs.org.rs/razmena-ucenika ili mogu obratiti mejlom na adresu: aleksandra.radic@afs.org .