10 razloga zbog kojih bih opet upisala ekonomiju

FOTO: Capital

Pre tri godine, upisala sam administration économique et sociale (ekonomsku i društvenu administraciju) na fakultetu ekonomije i menadžmenta, „Institut Supérieur d'Economie et de Managment“, u Nici. U trećoj godini sam se koncentrisala na menadžment i organizaciju malih i srednjih preduzeća.

Prilikom upisivanja na fakultet, želela sam promenu; da odem iz Srbije i upoznam nove ljude. Odabrala sam Francusku, jer sam francuski učila u srednjoj školi, a ekonomija mi se činila pravim izborom, ukoliko bih želela da pokrenem sopstveni biznis. Zbog svoje filološke pozadine, sreća mi se nije osmehnula iz prvog puta. No, jednog letnjeg dana, jedna koverta promenila je sve.

Kada pričam o ovom periodu svog života, ne govorim samo o diplomi, već o iskustvu jedne devojčice koja je ostavila sve iza sebe i dala se na stotinu kilometara dug put, ni ne znajući šta je pred njom.

Budući da sam radoznale prirode i da su se ljubavi prema drugim naukama rodile, pitanje je da li bih opet upisala ekonomiju kao takvu. Ipak, ovih nekoliko godina ekonomije bih sigurno opet proživela. Postoji više razloga za to:

isem_2016_01.jpg

FOTO: Université Nice Sophia Antipolis

1. Mnogi koncepti, poput tržišta hartijama od vrednosti, postali su mi jasniji. Pre fakulteta sam ih zamišljala kao papire čija se vrednost stalno menjala, a čiji je vlasnik u svakom trenutku mogao da se obogati. No, nije sve tako bezazleno: radi se o uređenom, spekulativnom finansijskom tržištu koji je od bitnog značaja za ekonomiju.

2. Ekonomija nas uči da detaljno razmotrimo trenutnu situaciju i delamo u skladu sa onim što vidimo. Da, ima statistike. Da, ima rizika, neizvesnosti i manipulacija, ali baš zato je i zanimljivo.

3. Ideja nije više samo ideja. Stvari postaju moguće.

4. Nakon učenja o nebrojenim istorijskim događajima koji su pratili razvoj industrije, shvatamo naš potencijal. Koliko smo uznapredovali (ili ne).

5. Nikada ne treba zanemariti male činioce. Svaki igrač je izuzetno bitan. Treba obratiti pažnju na sve, a opet znati sortirati prioritete na pravi način.

6. Poznavanje francuskog prava i načina dolaženja do informacija mi je pomoglo u pravom momentu. Uvek postoji izlaz.
_rangiranje_fakulteta_1.gif

7. Fakultet koji sam upisala dočekao me je oberučke i ni u jednom momentu se nisam osećala kao stranac.

8. Rad sa profesionalcima i učenje od njih, činilo je da časovi budu više inspirativni, nego naporni.

9. Tokom studiranja, suočavali smo se sa ozbiljnim situacijama. Timskim radom smo rešavali najzamršenije slučajeve. Pitati za pomoć je sasvim u redu.

10. Imala sam priliku da živim u fenomenalnom gradu i upoznam još bolje ljude, naučivši mnogo o Zapadu.

Zavolela sam svaki predmet koji sam učila, ali sam naučila više od predmeta. Svet industrije, menadžmenta i marketinga danas je vrlo značajan, jer se kontinuirano razvija. I mi se razvijamo zajedno sa njim. Pitanje je da li je moguće izučiti ga do detalja, jer je tako nepredvidiv. Ali, zašto ne pokušati?


Milana je rekla „ne“ sistemu, pravilima i stereotipima.