Počeo Festival studentskog filma!
Pixabay

Na repertoaru se nalazi 36 filmskih ostvarenja mladih umetnika iz celog sveta. Filmovi će se takmičiti u tri kategorije za najbolji kratki igrani film, animirni i najbolji dokumentarni film. Treći dan festivala je namenjen za projekcije filmova, radionice, ali i dodelu nagrada.

Filmovi ne traju duže od trideset minuta. Na repertoaru se nalaze tri filma srpskih mladih autora. Selektor ovogodišnjeg festivala je Marko Novaković, filmski, pozorišni i televizijski reditelj. Poznat je po filmovima Maska, Neko me ipak čeka, Zverinjak, Put ružama posut, Bez stepenika i mnogim drugim.

„Ove godine festival, čiji sam selektor, postaje punoletan, puni 18 godina, ulazi u svet „odraslih", svet neograničene slobode. Smatram da je sloboda umetnosti neophodna za postojanje i opstanak jednog društva. To su mi bili glavni putokazi na osnovu kojih sam formirao ovogodišnju selekciju”, rekao je selektor festivala i reditelj Marko Novaković.

Članove festivalskog žirija čine Lazar Bodroža, Vuk Ršumović i Milan Marić, a studentskog Ružica Anja Tadić, Lazar Vranić, Čarna Vučinić, Danilo Cerković i Petar Milić.

„Festival studentskog filma je neverovatno velika stvar u kontekstu toga da Beograd postaje domaćin kolegama studentima filmskih akademija iz celog sveta i da je baš Jugoslovenska kinoteka prostor u kome imaju prikazivanje svojih radova. U mom skromnom iskustvu, sala kinoteke je uvek bila kultno mesto na čijim sedištima sam nekako i ja sazrevala i postajala filmofil. Nadam se da će publika prepoznati važnost prvih radova i njihovu stvaralačku snagu koja najavljuje buduće autore koje ćemo sigurno voleti i da će oni dobiti zasluženu podršku iz sale”, izjavila je za iSerbiu članica studentskog žirija Ružica Anja Tadić

Otkrila je šta će biti presudno kada bude glasala kao član žirija. 

„U okviru studentskog žirija, kriterijum za najbolji film gradim prema ličnom doživljaju onoga koliko je neposredno film delovao na mene, snagom njene priče i emocijom protagonista.”

Festival je 1999. godine osnovala grupa studenata FDU. Do sada je ugostio preko pet stotina mladih autora i prikazao više od 1300 njihovih filmova. Festival su podržali Jugoslovenska kinoteka, Grad Beograd, Ministarstvo kulture i Austrijski kulturni centar.

Program festivala prate i radionice i kokteli. Ulaz je besplatan, a čitav program možete pogledati ovde