5 načina da se pripremiš za fakultet


Foto: Pixabay

1. Istražite okolinu

Bilo da studirate u istom mestu gde i živite ili ste daleko od kuće, uvek je zgodno znati šta da očekujete u mestu studiranja. Proverite koje se institucije i mesta nalaze u okolini, restorani, marketi, knjižare, proverite čak i statistike kriminala ako želite da saznate koliko je taj deo grada bezbedan. Pogledajte slike na internetu područja gde se fakultet nalazi kako biste uvideli poziciju fakulteta u odnosu na okolinu. Na taj način se nećete osećati toliko kao „riba na suvom“, jer ćete lakše da se snađete kada budete putovali, na primer od fakulteta do stana.

2. Pridružite se grupi za ćaskanje

Ovo je nešto što odmah treba da uradite kada dođete na fakultet, jer je to možda i najlakši način da dođete do korisnih informacija. Većina fakulteta ima svoje zvanične stranice na internetu i onlajn grupe za razgovor, a možete pronaći i dosta stranica koje su pokrenuli sami studenti, što vam od početka može olakšati komunikaciju sa kolegama koji su na istom smeru ili slušaju iste predmete kao i vi.

balloons-2054840_960_720.jpg
Foto: Pixabay

Na ovaj način možete da steknete prijatelje i pre dolaska na fakultet tako da se nećete osećati usamljeno. Samo zapamtite da su se svi studenti osećali isto kao i vi kada su bili na prvoj godini!

3. Upoznajte fakultet

Ovo je verovatno prva stvar koju ste uradili. Međutim, nije zgoreg da se još jednom osvrnete na pitanja ili nedoumice koje imate tako što ćete pretražiti sajt fakulteta ili ih lično kontaktirati. Ukoliko želite da upoznate fakultet pronađite slike fakulteta i saznajte gde je biblioteka na primer ili kancelarije na koje ćete često biti upućeni, a ukoliko je to moguće, preuzmite i mapu fakulteta sa interneta! Što se bolje pripremite i što više saznate o fakultetu to ćete pre uspeti da se prilagodite i da se osećate kao kod kuće kada stignete tamo.

university-of-iowa-1808151_960_720.jpg
Foto: Pixabay

4. Budite otvorenog uma

Studiranje predstavlja početak niza novih iskustava i avantura. Tu se ne radi samo o učenju, jer ponekad najvrednije lekcije naučite od prijatelja koga ste nedavno upoznali, u večernjem izlasku ili posetama institucijama kulture i sl. Ukoliko niste skloni isprobavanju novih stvari onda pokušajte da budete otvorenog uma kada stignete na fakultet, jer je veća šansa da ćete uživati u onome što fakultet ima da ponudi i verovatno ćete se super zabaviti!

5. Naučite da upravljate novcem

Morate da imate na umu da studiranje iziskuju značajna finansijska sredstva, jer pored obezbeđivanja knjiga i materijala za učenje, u redovne troškove svakako uračunajte i kiriju za stan, plaćanje računa, kupovinu hrane i troškove socijalnog života. Pre početka studija razradite plan trošenja novca kako vam se ne bi desilo da prebrzo potrošite sav novac (ovo se dešava češće nego što mislite).

save-1710217_960_720.jpg
Foto: Pixabay

Ukoliko ne želite stalno da pozivate roditelje i da im tražite novac, potrudite se da uskladite svoje svakodnevne troškove sa količinom novca koja vam stoji na raspolaganju. Ukoliko vam je lakše, napravite tabelu u kojoj ćete detaljno pribeležiti svoj finansijski plan.


Izvor: Student World Online