Aleksa Tešić: Bitno je da obaveze usmeriš ka ciljevima!
Privatna arhiva

Da li si odlučio da upišeš fakultet jer si želeo da postaneš sportski novinar?

Majka je želela da budem pravnik, a otac sportski novinar i oduvek sam bio na raskršću između te dve želje. Nisam želeo da budem baš sportski novinar. Želeo sam da spojim film i istraživačko novinarstvo. To je bila moja zamisao.

Kada si počeo da se baviš sportom i kako je došlo do toga da se prijaviš za odbojkaški tim FPN-a?

Sportom sam počeo da se bavim od prvog razreda. Prvo sam trenirao karate, zatim košarku i rukomet. Onda sam od prve godine srednje škole počeo da treniram odbojku i to je trajalo čitavu srednju školu. Kada sam upisao fakultet, logično je bilo da se prijavim za odbojkaški tim. Na oglasnoj tabli fakulteta video sam da odbojkaški tim traži članove. Saznao sam gde se održavaju treninzi i tako sam krenuo. 

Koliko ti znači zlatna medalja koju je odbojkaški tim osvojio i koje je sledeće takmičenje na koje ideš sa timom?

Medalja mi mnogo znači. Ta medalja je prva u odbojkaškoj istoriji fakulteta. U tom smislu to je istorijski uspeh. Sledeće takmičenje je u Poreču, na Politijadi. Tamo će biti orgnizovan turnir.

Privatna arhiva
Privatna arhiva

Kako postižeš obaveze koje imaš na fakultetu, imaš li neka „pravila“ kojih se držiš? Šta bi posavetovao studentima o usklađivanju vremena?

Odbojka i emisija u čijoj realizaciji učestvujem mi oduzimaju po jedan dan u nedelji. Ako neko želi da uspe, treba da ima ,,to do” listu. Najvažnije je planiranje obaveza i ono šta ćeš raditi taj dan. 

Učestvuješ u realizaciji emisije Odgovor. Kako je došlo do saradnje i da li je takva vrsta medijskog posla bio tvoj prvi izbor ili bi voleo nečim drugim da se baviš u istoj sferi? 

To je zanimljiva priča. Nemam tviter, a Suzana Trninić, urednica emisije, stalno na tviteru objavljuje nešto. Tu je i objavila konkurs. Moja drugarica koja ima tviter mi je prenela tu informaciju. To je bio dan pre isteka roka za prijavljivanje. Poslao sam mejl, ali na pogrešnu adresu. Tek treći put sam poslao mejl na pravu adresu. Odgovorila mi je i bio sam u poslednjoj grupi za razgovor. Ona nas je intervjuisala. Tokom intervjua sam imao strašnu tremu. Rekao sam svega nekoliko rečenica. Nisam očekivao da ću proći.

Voleo bih da budem urednik neke emisije, ali je za to potrebno mnogo godina rada u medijima i samo prisustvo u medijima.


Privatna arhiva
Privatna arhiva

Kada bi pisao svoj CV, šta bi naveo?

Režiju dokumentarnog filma u srednjoj školi, koji se bavi životom Žarka Lauševića. Organizacija DUK festivala u Čačku, kojom se trenutno bavim, emisija Odogovor Suzane Trninić, volontiranje na Međunarodnoj studentskoj nedelji u Beogradu i volontiranje na Voxxed Days.  

Šta voliš da radiš u slobodno vreme?

Uglavnom volim da izlazim. Treniram, upisao sam i veslanje rekreativno. U slobodno vreme volim da slušam muziku, uglavnom R&B. 

Nešto najluđe što si probao/uradio do sada?

Nagovorio sam cimera da skoči sa prvog (visokog) sprata zgrade u kafić u prizemlju.

Tvoja neostvarena želja?

Mislim da nemam neostvarene želje. Mislim da su na putu da se ostvare.

Kako vidiš sebe za 5 godina, planiraš li da upišeš master studije?

Planiram da upišem master studije na FON-u, menadžment. Ali to je trenutan plan. Šta će do tada biti ne znam, možda i nađem posao.

Šta bi poručio budućim novinarima i mlađim studentima FPN-a?

Ako zacrtaš ciljeve, bitno je da svoje obaveze usmeriš ka ciljevima.