Čemu nas (ni)je naučila narodna književnost?
Wikimedia Commons

U okviru projekta Studenti studentima, održaće se tribina o razvoju i uticaju narodne književnosti od njenog nastanka do danas.


Narodna književnost nije dobila svoje ime samo po tome što je nastala u narodu, već i zbog toga što je odraz načina života srpskog naroda kroz vekove. Kroz nju naslućujemo kako je živeo srpski narod, čemu se divio, čega plašio, protiv čega je ustajao, koga je slavio i zbog čega tugovao.


Priče i pesme koje su stvorili nepoznati talentovani pojedinci, prenosile su se usmeno sa generacije na generaciju, a prvobitna verzija često je menjala svoj oblik i sadržinu jer je neko od prenosilaca tokom pričanja ili pevanja nešto dodavao ili izostavljao.


Naše narodne priče i pesme sačuvane su zahvaljujući Vuku Stefanoviću Karadžiću, koji ih je sakupio, sredio i zabeležio, i tako sačuvao od zaborava. Njegovom zaslugom one su poznate i daleko van granica Srbije.


Studenti katedre za srbistiku Filološkog fakulteta u Beogradu, raspravljaće na ovoj tribini o tome da li narodna književnost i danas živi kroz junake poput Banović Strahinje i Hasanaginice.


Kroz interaktivne razgovore otkrićete odakle smo pošli, a ka čemu idemo kada je reč o književnom folkloru. 


Izvor: Studentski kulturni centar