Da li će se vojni objekti ustupiti fakultetima?

Foto: Ministarstvo odbrane - Sastanak ministara oko ustupanja vojnih objekata za potrebe visokog školstva

O ovoj odluci razgovarali su ministar odbrane Zoran Đorđević, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, planirano je da se ti objekti stave u funkciju državnih univerziteta, kako bi se, u skladu sa Akcionim planom vlade za razvoj IT sektora, odgovorilo na povećane potrebe fakulteta za studentima IT smerova, piše B92.

Kako prenosi Danas, kasarne su deo Master plana i zakonom su zaštićene, što je do sada otežavalo njihovu prodaju, pre svega, zbog visoke cene i nemogućnosti deljenja imovine. Stavljanjem u funkciju univerziteta dobiće se dvostruka korist – prostor za razvoj IT sektora i nesmetana i lakša prodaja okolnog zemljišta gde se ti objekti nalaze, a za koje su investitori veoma zainteresovani.

Kasarna „Filip Kljajić“ u Nišu van funkcije nekoliko godina

Vojska kasarnu „Filip Kljajić“ u Nišu ne koristi već nekoliko godina. Bilo je planova da ona postane Vojni muzej. Međutim, ta ideja nije realizovana, pa je kasarna bila na prodaju, zajedno sa drugim vojnim objektima širom Srbije.

Predviđa se da će kasarna pripasti Elektronskom fakultetu u Nišu. Ovaj prostor se može iskoristiti kao mesto prekvalifikacija ljudi srednjih godina za IT stručnjake i obučavanje za upravljanje kompjuterski vođenim mašinama.

Kasarna „Dr Arčibald Rajs“ kao univerzitetski kampus

Na našem portalu smo već pisali o kasarni „Dr Arčibald Rajs“, pored informacije da će biti rekonstruisana u novi studentski kampus, koji će koristiti Akademija umetnosti, Medicinski fakultet, Fakultet tehničkih nauka, kao i timovi naučnika i istraživača sa domaćih i stranih visokoobrazovnih institucija.

Predstavnici Elektronskog fakulteta u Nišu i Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu izjavili su da još uvek nemaju zvanične informacije.

Studenti FILUM-a još uvek ne veruju u ispunjenje obećanja

Na osnovu komentara studenata Filološko-umetničkog fakulteta (FILUM), može se zaključiti da još uvek ne veruju da će se ideja o ustupanju Doma vojske tom fakultetu zaista realizovati, budući da su proteklih godina dobijali mnoštvo neispunjenih obećanja.

rsz_1kasarne_stefan.jpg
Foto: Privatna arhiva - Stefan Adamović

Stefan Adamović, student prodekan FILUM-a, tim povodom za iSerbia izjavljuje: „Nakon svih obećanja, uglavnom pred neke izbore, da ćemo dobiti svoju zgradu, nisam siguran da bilo ko može poverovati u tu vest. Dok tabla „Filološko-umetnički fakultet“ ne bude postavljena ispred zgrade Doma vojske, svi ćemo na to gledati kao još jedno prazno obećanje“.

On kaže da studenti više ništa ne komentarišu kada se pojavi vest da će dobiti svoju zgradu. „Mislim da svi dele mišljenje da će završiti fakultet, a da se situacija neće promeniti, već da će do kraja studija slušati predavanja na preko sedam lokacija po celom gradu“, zaključuje Adamović.

Kako objašnjava, dobijanjem zgrade Doma vojske neće se u potpunosti rešiti problem prostora koji imaju već 15 godina, koliko postoje kao samostalan fakultet Univerziteta u Kragujevcu, ali da će svakako olakšati studiranje većini studenata. „Preko 6000 m² je potrebno da bi studenti sa sva tri odseka napokon dobili svoj prostor. Postoji toliko neiskorišćenih zgrada u Kragujevcu, koje stoje prazne i tako samo propadaju. Dobijanjem neke od tih zgrada i rešavanjem problema prostora koji imamo, bilo bi na korist, ne samo zaposlenima i studentima fakulteta, već i gradu, jer je FILUM organizator većine kulturnih događaja u Kragujevcu“, naglašava Stefan.

Pomenuti fakultet predavanja i ispite, od samog osnivanja, realizuje na nekoliko različitih lokacija u Kragujevcu: na Ekonomskom, Pravnom i Fakultetu inženjerskih nauka (Mašinskom fakultetu), Drugoj kragujevačkoj gimnaziji i drugim, jer zgradu još uvek nemaju.


Izvor: Danas / b92