Da li smo spremni za novi semestar?

Foto: Pixabay

Dok jedni misle da je pravo vreme za polazak, drugima nedostaje dodatno slobodno vreme. Nakon mnogobrojnih neprospavanih noći, stresa, nervoze, iščekivanja rezultata ispita, potreban je duži predah. Na pojedinim fakultetima širom Srbije, razlika između kraja roka i početka predavanja traje svega jedan produženi vikend, te je stoga, nezadovoljstvo studenata očekivano.

Još jednu otežavajuću okolnost pri odlasku na fakultet predstavljaju i tople, prolećne temperature, koje nas mame na uživanje na otvorenom i druženje sa prijateljima, pojačavaju odbojnost prema boravku u tamnim amfiteatrima.

Kako se prilagoditi radnoj fakultetskoj atmosferi?

Odgovor nije jedinstven, zavisi od studenta do studenta. Nije svakome potrebno isto vremeda se ponovo uhoda i navikne na konstantne obaveze koje fakultet nameće. Takođe, ne treba zapostaviti ni društveni život koji je izuzeno važan u periodu studiranja.

Prilično je teško balansirati između društva i fakulteta, ali dobra ogranizacija je ključ uspeha. Sledeći saveti vam mogu pomoći u lakšem prihvatanju obaveza i usklađivanju dnevnog ritma.

1. Počnite da ustajete ranije

Većini mladih rano ustajanje predstavlja veliki problem. Boravak na popularnim društvenim mrežama, gledanje serija i filmova, umeju da traju do kasno u noć. Znajući da je čoveku potrebno između sedam i devet sati sna za normalno funkcionisanje tokom dana, treba uskladiti vreme odlaska na spavanje sa vremenom buđenja.

Ukoliko ranije legnemo, ranije ćemo se probuditi i tako imati veći deo dana na raspolaganju. Moći ćemo lakše da ispunimo sve zamišljene planove.

2. Pojačajte fizičku aktivnost

Praznici, učenje, neadekvatni vremenski uslovi su uticali na smanjeno kretanje. Sada je pravo vreme za povratak u formu. Bilo kakva aktivnost je dobrodošla, pozitivno će uticati na zdravlje i miran san. Osećaćete se ispunjenije, neće vam faliti dobrog raspoloženja.

3. Ne zapostavljajte fakultetske obaveze

Iako je sam početak, pred vama su novi zadaci, projekti, kolokvijumi. Posvetite im se što pre, kako biste kasnije olakšali sebi. Sada će vam trebati znatno manje vremena da ih završite, nego pred ispitni rok, a imaćete i dodatno vreme za istraživanje tema koje vas posebno zanimaju.