Studenti, da li ste našli stan?
Pixabay

Šta se najviše traži?

Glavni kriterijum za izbor stana gotovo svim studentima jeste udaljenost od fakulteta. Budući da su cene stanova u neposrednoj blizini fakulteta enormno visoke, studenti se odlučuju i za malo udaljenije lokacije, gde su stanovi nešto jeftiniji, ali dobro povezane linijama gradskog prevoza. Takođe, neizostavna stavka na spisku opremljenosti stana je i internet ili mogućnost uvođenja istog, a poželjno je i da se grejanje plaća po potrošnji.

Studenti se snalaze na razne načine, pa često iznajmljuju veće stanove, jer kad više cimera podeli kiriju i račune, prođu dosta povoljnije nego da žive pojedinačno. Uglavnom je glavni kriterijum za cimerski život, odvojena soba za svakog ponaosob.

Šta kažu studenti?

„U Beogradu se izdaje svašta. Već pet godina živim ovde. Nailazila sam i na vrlo skupe stanove koji ne vrede toliko, a umelo je i da mi se posreći. Nikada ne treba uzimati prvi stan na koji naiđete, tek kada obiđete bar desetak stanova, veće su šanse da ćete bolje proći“,  kaže za Blic.rs Dijana Perić, studentkinja Ekonomskog fakulteta.

Pixabay
Pixabay

Nešto bolje su prošli studenti visokoškolskih ustanova koje nisu u samom centru grada. Za portal iSerbia Svetlana Hrnjaković, studentkinja Visoke zdravstvene škole u Zemunu ističe:

„Stan sam tražila nepunih mesec dana. Trenutno je velika potražnja za stanovima kako u Zemunu, tako i na Novom Beogradu, ali imala sam sreće da sam pronašla stan u naselju koje je izuzetno dobro povezano sa školom.“

Svetlana živi u dvosobnom stanu sa cimerkom, za koji izdvajaju svaka po 100 evra mesečno, sa uračunatim režijama.

Cene stanova u Beogradu

Voždovac je u poslednje vreme postao veoma popularna lokacija, kako zbog blizine mnogih fakulteta, tako i zbog dobre povezanosti sa centrom grada i Novim Beogradom. Za manji stan uovom delu grada potrebno je izdvojiti 150-200 evra, a cene većih stanova od 90-100 kvadrata kreću se od 400 evra pa naviše.


Rakovica i Miljakovac nešto su povoljniji, ali i dosta udaljeniji delovi grada. Za jednoiposoban stan na ovim lokacijama studenti izdvajaju oko 150 evra mesečno.


Novi Beograd je pored Dorćola i Vračara možda i najskuplji deo grada. Blizina brojnih firmi i fakulteta drastično je povećala cene stanova na Novom Beogradu. Pristojan studentski stan u ovom delu grada košta oko 300 evra, a najpovoljniji su oko Fontane i Starog Merkatora.

Pixabay
Pixabay

U centru grada mogu se pronaći manji stanovi, koji koštaju oko 300 evra. Najskuplji su oni na Dorćolu, Zelenom vencu, Terazijama i oko Beograđanke, a vlasnici kao osnovnu prednost ističu to što vam prevoz gotovo nije potreban.

Za garsonjeru u Beogradu, na nekoj udaljenoj, ali dobro povezanoj lokaciji, studenti izdvajaju minimum 150 evra, dok za taj novac mogu platiti jednosoban stan u centru Novog Sada.


Cene stanova u Novom Sadu

Stanovi u Novom Sadu znatno su povoljniji od onih u Beogradu. Potpuno opremljena garsonjera u centru grada košta 150 evra, dok za dvosoban stan studenti izdvajaju oko 250 evra. Na keju i u naseljima Detelinara i Liman mogu se naći idealni, komforni i svetli stanovi za studente od oko 220-240 evra.

Prednost Novog Sada je i koncentrisanost fakulteta, kao i blizina i nepotrebnost upotrebe gradskog prevoza.

Pixabay
Pixabay

Za iSerbia portal govori studentkinja Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu Sanja Mrkić„Godinu dana sam živela u garsonjeri na Petrovaradinu, odakle sam do fakulteta putovala 20 minuta prevozom. Taj stan plaćala sam 150 evra, a sada živim sa cimerkom u samom centru grada u jednoiposobnom stanu i pešice idem do fakulteta. Sada izdvajam ukupno 100 evra za kiriju i komunalije.“ 


Sanja ističe da je veoma lako pronašla stan i da joj je teško da razume probleme pronalaženja stana koje imaju beogradski studenti.

Cene stanova u Kragujevcu

Kada je reč o 13.000 kragujevačkih akademaca, sobu u domu teško da će naći, s obzirom na to da tamo ima mesta za 634 studenta. Zato tržište izdavanja stanova u Kragujevcu za studente cveta, a najskuplje su garsonjere, koje se izdaju za 150 evra.

Cene stanova u Nišu

Cene stanova u Nišu nisu se značajno promenile u odnosu na prethodne godine, iznajmljivanje se u proseku kreće od 90 do 200 evra. Lokacije u Nišu koje su najjeftinije su u blizini Prirodno-matematičkog fakulteta, a cene se kreću od 90 do 120 evra za stanove od 35-40 kvadrata.

Cene stanova u Subotici

U Subotici je velika potražnja za stanovima koji se izdaju na duži period. U agencijama kažu da kirija za garsonjeru iznosi od 80 do 150 evra, za jednosobne od 100 do 180, dvosobne od 150 do 250, a za trosobne stanove i do 400 evra.


Kakva su vaša iskustva sa traženjem stanova?