„Za sve promene potrebna je volja” - Srećan Dan studenata!
Pixabay

Budite snažni, revolucionarni i hrabri. Pustite nek vas nosi taj mladalački duh. Čvrsto stanite iza svojih zahteva i ne gubite volju. Budite spremni da pomognete. Menjajte društvo! Učinite ponosnim one koji su se (iz)borili da visoko obrazovanje bude onakvo kakvo je danas. Dozvolite 4. aprilu da vas povede putem promena. Srećan Dan studenata! 


Najveće predstavničko telo studenata Univerziteta u Beogradu, Studentski parlament, Dan studenata obeležava tokom cele nedelje kroz projekat „Nedelja studenata”.

„Nedelja studenata” godinama unazad

Prethodnih godina, studentski predstavnici oduševljavali su sve oko sebe svojim kreativnim aktivnostima u želji da unaprede veštine studenata. Da su mladi na pravom putu promena, uverava nas i činjenica koliko su studenti danas puni ideja, raspoloženi za razne vidove neformalnog obrazovanja i tako, van okvira nastavnih aktivnosti, stiču dragocena iskustva i znanja korisna za buduće poslove. 


Studenti se rado sećaju čuvenih žurki iz Studenjaka, druženja na klupama i tribina, svirki i koncerata. 

Ova okupljanja simbol su složnosti mladih i njihove čelične volje da menjaju svet.

Ipak, ove godine, menjajte svet iz sigurnosti svojh domova, tako čineći dobro za svoje bližnje i svet oko sebe.

„Nedelja studenata” ove godine

Kako trenutno vanredno stanje u zemlji, usled epidemije COVID-19 virusa nalaže, sve aktivnosti prebačene su na društvene mreže.

U zvaničnom saopštenju za medije, predstavnici Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu, povodom ovogodišnjeg obeležavanja Dana studenata 4. aprila, istakli su:

„Želeći da zajedno sa svojim kolegama provedemo bar svoj dan, došli smo na ideju da organizujemo ovakve online događaje, kako bismo se svi ponovo okupili, samo ove godine umesto na klupama i tribinama uz neki koncert - putem društvenih mreža."

„Nedelja studenata” ove godine organizuje se od 1. do 5. aprila i obuhvata:

  • Rubriku Upoznaj Univerzitet u Beogradu
  • Kviz znanja
  • Organizovanje volontiranja
  • Društvene igre
  • Predstavljanje nekih eksperimenata.

Naravno, vodeći računa o bezbednosti i zdravlju, sve aktivnosti održaće se onlajn.

U okviru rubrike, biće osvrta na istoriju nastanka sistema obrazovanja u našoj zemlji, studentskih parlamenata i organizacija. Ove godine pokrenuće se i pitanja borbi za unapređenje nastave i studentskog standarda u Beogradu, a čućemo i poruke poznatih glumaca i sportista koji su svim studentima poželeli srećan Dan studenata i poslali važnu poruku o zdravstvenoj zaštiti.

Snažne reči predstavnika parlamenta

Prisećajući se događaja koji su obeležili njeno studiranje, ponosna na organizovanost i marljivost studenata, predsednica Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu Margareta Smiljanić, naglašava: 


„Generacije pre nas borile su se i uspešno izborile u vremenima velikih kriza, da bi nam obezbedile stanje koje imamo sada u sistemu obrazovanja. Na nama je da vredno nastavimo i nakon ove pandemije, zdravi, odmorni i spremni da još više menjamo ovo društvo".


Istakavši da bez sloge nema napretka, čestitala je studentima njihov dan.

„Srećan nam svima Dan studenata i ne zaboravimo značaj ovog dana i svega što je Žarko Marinović uradio za svoje kolege!"

Čestitkama se pridružio i student prorektor Univerziteta u Beogradu, Jagoš Stojanović, posebnu pažnju obrativši i zahvalivši se kolegama koji su u prvim frontovima borbe protiv zaraze virusom COVID-19


„Hiljade studenata pomaže koliko može, volontira, dostavlja hranu, pravi vizire, maske i rade na stvaranju prvog srpskog respiratora. Ovo je potreban i dovoljan pokazatelj, veličine nas mladih i daje nadu za budućnosot u ovoj državi!"

Pixabay
Pixabay

„Prvo su nas ignorisali, onda su nam se smejali, sada se bore protiv nas. Sledeći korak je naša pobeda! Da bismo promenili okolinu moramo početi od nas samih. Sada je savršeno vreme da svi radimo na sebi!"

Na kraju svoje izjave, Jagoš je pozvao sve studente da period studiranja iskoriste na što bolji način, kao i da se zahvale svojim starateljima koji su im stvorili uslove da studiraju!

Predsednik Saveza studenata Beograda, Ilija Todorović smatra da je važno da se i ovog 4. aprila studenti podsete kako su vekovima u nazad oblikovali sopstvenu, ali i kolektivnu svakodnevicu. Predstavljajući gorivo koje je pokretalo zupčanike razvoja i nosioce ideja koji su menjali društvo na bolje, mladi su oduvek bili simbol čelične volje u borbi za svetliju budućnost.


Prisećajući se žrtve koju je Žarko Marinović podneo, Ilija je naglasak stavio na odgovornost koju imaju svi studenti:


„Biti student u svetu u kom je visoko obrazovanje privilegija, sa sobom nosi odgovornost. Odgovornost prema sebi, prema našim bližnjima i prema društvu!"

„Odgovornost da menjamo svet oko sebe, zarad napretka koji ćemo osetiti mi, ali i oni koji tek treba da dođu na naša mesta. A za sve promene, potrebna je volja! Onakva kakvu je imao Žarko Marinović."

iSerbia želi vam srećan Dan studenata! 


Izvor: SPUB