Dunja i Teodora: put do uspeha popločan iskustvom

FOTO: Privatna arhiva - levo: Dunja Funduk; desno: Teodora Ćurčić

Suočavanje sa prvim kolokvijumima, prvim ispitima, novim okruženjem, drugim gradom – najčešće su poteškoće brucoša. Lista svakako nije konačna, što zavisi od same osobe.

O prvim studentskim danima, profesiji koju su odabrale i o načinima kako prevazići pomenute poteškoće, govorile su studentkinje Filozofskog fakulteta u Novom Sadu sa odseka za medijske studije, Teodora Ćurčić i Dunja Funduk. Pišu za onlajn studentske portale Žurnalist i Univerzitetski odjek i dobitnice su nagrade odseka za najbolji prilog na predmetu Novinarstvo u štampanim medijima.

Kako pregurati prvih nekoliko meseci novog života?

Budući da su naše sagovornice na trećoj godini studija i da su davno bile brucoškinje, pitali smo ih kako su se snašle prvih nekoliko meseci novog života. Teodora je rekla da fakultet posmatra kao jedno veliko iskustvo i priliku da se usavrši i što bolje prirpemi za posao, te joj ništa od gore navedenog nije bilo teško. Takođe, navela je da studiranje nije bauk i da ne treba da propustimo dobre prilike zbog početničke nesigurnosti.

_rangiranje_fakulteta_1.gif

Dunja ističe da se na samom početku treba opustiti i biti otvoren za nova poznanstva, ali da, sa druge strane, studije treba shvatiti ozbiljno i ne dozvoliti da se obaveze gomilaju. Kada imamo 19 godina sva vrata su nam otvorena. Svakog trenutka sam bila svesna da su sve moje kolege tu iz istog razloga kao i ja i nisam se libila da od njih zatražim pomoć. Mislim da je kolegijalnost ta koja predstavlja ključ za razbijanje nesigurnosti i treme – rekla je Dunja Funduk.
Teodora_2.jpg

FOTO: Privatna arhiva - Teodora Ćurčić

Pored nostalgije za porodicom, prve studentske dane prati i glavobolja izazvana prvim ispitima. Dunja se priseća svoje velike treme pred prvi ispit, ali i ozbiljnosti koja je bila neophodna za taj prvi izazov. Teodora je, pak, navela da se učenje i ispiti ne razlikuju mnogo od onog sistema koji je postojao u srednjoj školi i da je to neminovan deo svakog školovanja.

Još u osnovnoj školi nas savetuju da redovno učimo i da je to ključ uspeha u školi. Međutim, tempo na fakultetu je često takav da je to teško ostvarivo. Teodora Ćurčić kaže: Iako za mnoge obaveze dočekam poslednji momenat, perfekcionista sam, pa ne dozvoljavam sebi da svaki zadatak ne uradim najbolje. Nekad je samo dovoljno odreći se malo sna ili nekog izlaska. Sa druge strane, Dunja kaže da je rezultat nakon redovnog učenja uvek bolji i da je to jedan od načina da izbegnemo stres pred sam ispit.

Kada upišu fakultet, kroz ruke studenata često prolaze veoma obimne knjige. Knjige od 300 - 400 strana svakako nisu nešto sa čim su se susretali u srednjoj školi. Neke ta obimnost može da obeshrabri i pre nego što se uhvate u koštac sa problemom.

Smatram da, onaj ko nije bio svestan da će sada morati više da uči, treba dobro da preispita svoju želju za studiranjem – ističe Dunja, dok Teodora smatra da je najvažnije interesovanje za poziv koji ste odabrali i da vam, samim tim, neće biti teško da učite. Pored interesovanja, istakle su da je redovan dolazak na predavanja i vežbe veoma važan, jer pomaže pri spremanju ispita, ali i u stičanju opšteg znanja o nekoj oblasti.
Dunja_2.jpg

FOTO: Privatna arhiva - Dunja Funduk

Svakodnevno nailazimo na pozive studentima da volontiraju za neke organizacije. Na svakom ćošku mozemo videti oglas za posao koji je pogodan za studente. Tu su i studentske zadruge. Koliko je važno biti aktivan i sticati iskustvo tokom studija i tako ispuniti biogafiju brojnim prednostima u odnosu na druge kandidate, pitali smo naše sagovornice.

U novinarskom pozivu je to možda i najvažnije. Ne mora to da bude stalan posao sa punim radnim vremenom, ali je bitno da studenti pišu, snimaju priloge, prate medijske događaje, kako bi jednom, uz diplomu, mogli da ponude i iskustvo – naglašava Teodora i dodaje da je konkurencija velika da i visok prosek u toku studija novinarima ne pomaže, ako za te četiri godine nisu stekli iskustvo i u praksi.

Mišljene sa njom deli i Dunja. Volontiranje je za naše zanimanje vrlo važno, to je način da nas ljudi upoznaju i vide, a drugog načina gotovo i da nema. Naravno da će prednost uvek imati kandidati koji su imali kakvo - takvo iskustvo, nego oni koji moraju da uče sve ispočetka - navodi Dunja.

Novinarstvo kao poziv

Položaj novinara u Srbiji je težak. Pritisnuti su cenzurom, autocenzurom, niskim novčanim nadoknadama. Imajući u vidu navedenu situaciju, naše sagovornice su govorile o razlozima odabira novinarskog poziva i navele nekoliko saveta za one koji planiraju da upišu novinarstvo.

Ljubav prema profesiji je mnogo bitna, ali isto tako je bitno imati i afinitete, jaku volju i ambiciju – kaže Dunja. Teodora dodaje da je malo perspektivnih zanimanja u Srbiji i da novinari nisu izolovan slučaj. One su navele da je vrlo važno steći dovoljno znanja i iskustva. Ne umanjuju ni značaj isticanja i nametanja, jer, kako kažu, jedino tako možete biti zapaženi.

Šta god odabrali da studirate ili radite, bez velikog angažovanja nećete uspeti. Fakultet i učenje je samo jedna faza gradnje vašeg uspeha. To je neophodan temelj, a do krova vas čeka mnogo zalaganja, volontiranja i drugih vanfakultetskih aktivnosti. Samo u toj kombinaciji, čvrstog temelja i borbe izvan njega, vaš uspeh je zagarantovan.


Marija je emotivna, empatična i privržena ljudima koji je okružuju.