Energetska pića – saborci ili neprijatelji u ispitnom roku?
Pixabay

Kako funkcionišu energetska pića?

Ukoliko bacite pogled na energetski sastav vašeg omiljenog energetskog pića izenandiće vas relativno mala kalorijska vrednost. Kalorije su ono što je zapravo energija koja pokreće naše telo, pa odakle onda usled malog broja kalorija naziv „energetska“ pića?

Ova pića zapravo ne dodaju nikakvu energiju našem telu, već je crpe iz unutrašnjih rezervi, time dajući prividan kratkotrajan osećaj budnosti, viška energije i koncentracije.

Sastav

Pixabay
Pixabay

Jedna limenka energetskog pića sadrži količinu kofeina kao pola litre kafe. Ukoliko pored toga dnevno popijete i uobičajene 2-3 šoljice kafe, neretko može doći do posledica prouzrokovanih prevelikom količinom kofeina u organizmu. Neki od čestih simptoma predoziranja kofeinom su razdražljivost, glavobolja, nesanica ili mučnina.

Saharoza kao mešavina fruktoze i glukoze drugi je po količini sastojak energetskih pića. Problem koji iznenadna prevelika količina glukoze u krvi stvara jeste zaustavljanje procesa sagorevanja masti, jer organizam direktno kao energiju koristi nagomilanu glukozu iz energetkih napitaka. Stoga, nemojte misliti da ćete samo konzumacijom energetskih napitaka, uz smanjenje unosa hrane, smršati. Naprotiv, zaustavićete proces sagorevanja sala i dovesti svoje telo u skroz suprotno stanje od očekivanog.

Guarana, žbun koji raste u šumama Venecuele, zbog posebnog sastojka koji povećava energiju koristi se u svim energetskim napicima.

Rezultati istraživanja o uticaju guarane na bolju koncentraciju i pamćenje nisu impresionirali, ali ohrabruje podatak da male i umerene doze guarane nemaju štetno dejstvo na organizam.

Pexels
Pexels

Česti dodaci su i ginko biloba i ženšen, za koje se pretpostavlja da doprinose boljem pamćenju. Većina ovih biljaka može izazvati alergijske reakcije kod ljudi preosteljivih na neki od njihovih sastojaka.


Telo usled velikih doza kofeina ne oseća umor, stoga se, kako bi se sprečili negativni efekti fizičkog napora, u energetska pića dodaje taurin, aminokiselina koja prirodno postoji u našem telu, stvara se usled vežbanja, a sprečava oksidativni stres organizma usled velikih fizičkih napora.

Neminovno je da umerena doza ovih napitaka povećava budnost i daje energiju. Međutim, ispod površine tog magičnog, ali ipak kratkotrajnog dejstva, kriju se mnoge posledice koje konzumacija energetskih pića može doneti.

Umerena doza, potpuno zdravoj, mladoj osobi ne bi trebalo da naškodi, ali sa druge strane postoje mnogo bolji i prirodni načini za povećanje energije i produktivnosti, poput šolje kafe i po kojeg domaćeg kolačića.

Za one sa srčanim tegobama, visokim krvnim pritiskom ili drugim oboljenjima kardiovaskularnog sistema, a koja mogu potajno postojati u organizmu mladog čoveka, čak i mala doza energetskog napitka može dovesti do ozbiljnih tegoba.

Iz tog razloga, dobro razmislite kada sledeći put posegnete za limenkom nekog energetskog napitka. Izaberite zdraviji način!

Pixabay
Pixabay

Izvor: studentskizivot.com