Filmovi koji vam mogu pomoći da postanete bolja verzija sebe
Pexels

1. „Tajna Nikole Tesle”

Jugoslovenski film reditelja Krsta Papića, nastao 1980. godine. U ovom filmskom ostvarenju je prikazan život najvećeg srpskog, ali i svetskog naučnika Nikole Tesle. Impresija koju film ostavlja za sobom, navodi nas da budemo istrajni, odlučni i samosvesni na putu ostvarenja svojih ideja. 

Ukoliko ga da sad niste pogledali, preporučujemo da odvojite vremena i odgledate filmsko ostvarenje koje prikazuje život i delo naučnika koji je zauvek promenio čovečanstvo.

2. „Ip man”

Film je nastao 2008. godine. Prikazuje vrhunskog majstora borilačke veštine ving čun, koja je specijalizovala formu samoodbrane i bliske borbe. Smirenost je bila njegova vrlina, dok agresivnost i nasilje nisu bili deo njegovog stila. 


Interesatan podatak je da je Brus Li bio jedan od njegovih učenika, pa je i to jedan od razloga zašto je ime ovog velikog borca postalo dostupno široj javnosti. Danas postoji mnogo urbanih legendi o ovom majstoru borilačkih veština, ali se niko sa sigurnošću ne usuđuje da tvrdi šta je prava istina.

 „Morala bih da izdvojim film Juen Vu-Pinga i Vilsona Jipa - 'Ip man' (Priča o Ip menu), prvenstveno zbog njegove specificne tematike, efekata i naravno, popularizacije pravih vrednosti. Možda zvuči kliše, ali film zaista prikazuje život vođen istočnjačkim kodeksom časti i naglašava najsnažniju crtu istinske pravičnosti, kakva bi trebalo da inspiriše i današnje klince. Da se nisam opredelila za muziku i umetnost, kung fu bi sigurno bio ono čemu bih volela da se posvetim u nekom segmentu zivota“, rekla je za iSerbiu Aleksandra, studentkinja master studija Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu.

3. „Ljubav i moda”

Ovo je jugoslovenski igrani film žanra muzičke komedije koji je nastao 1960. godine. Gledajući jedno od značajnih dela jugoslovnske kinematografije možemo zapaziti velike društveno-kulturne razlike nastale u vremenskom rasponu od šezdeset godina. Svakako, ono što je antologijsko je i sama muzika koja je do današnjih dana zauzela zapaženo mesto u muzičkoj umetnosti, ali i u obrazovanju, pa u udžbenicima možemo i danas zapaziti dela iz ovog kultnog filma.

Pexels
Pexels

4. „Ledeni čovek”

Filmsko je ostvarenje sa Liamom Nisonom u glavnoj ulozi. Ovaj severnoirski glumac, prepoznatljiv široj filmskoj publici po ulogama u filmskom serijalu Taken, u filmu „Ledena potera” igra ulogu uzornog i mirnog građanina, srećno oženjenog i oca 21-godišnjeg sina. Prekretnica u životu naizgled običnog čoveka čiji je posao da čisti sneg, nastaje nakon ubistva njegovog sina. Potom on kreće u poteru za izvršiocima ovog stravičnog dela, za koje se ispostavi da su članovi narko kartela.

„Ovaj film me je inspirisao, jer prikazuje odlučnost i istrajnost jednog sasvim običnog čoveka, njegovu rešenost da istraje do kraja na svom putu zadovoljenja pravde, kao i spremnost da se uhvati u koštac sa mnogo ozbiljnijim problemima od onih sa kojima se ranije susretao”, kaže Filip, student master studija Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu.

„Desilo se da sam film 'Ledena potera' gledao baš u vreme pred zimski ispitni rok, što mi je na jedan način bilo osveženje, a, takođe, i dobar vetar u leđa za predstojeće ispite, za koje je upravo trebalo pokazati ono što je glavni glumac učinio, a to su upornost i rešenost da se stigne na cilj”, dodaje Filip.

5. „Društvo mrtvih pesnika”

Američki je film nastao 1989. godine. Nagrađen je prestižnom filmskom nagradom – Oskar, za najbolji scenario. Glavne uloge tumače Robin Vilijams, Robert Šon Leonard i Itan Hok. Film prikazuje otklon od svakodnevnih pravila tadašnjeg školstva, nakon dolaska novog profesora književnosti – Džona Kitinga, koga tumači Robin Vilijams i stvaranja, za to doba, nesvakidašnjeg odnosa između profesora i učenika.


Profesor pomaže svojim đacima da se oslobode stega dotadašnjeg obrazovnog sistema i izbore za slobodu mišljenja. Gotovo da nema gledaoca koji nije poželeo da se nakon ovog kultnog filma nađe „sa druge strane katedre“.

„Carpe diem” je filozofija i poruka koju film šalje, a sa sigurnošću tvrdimo da vas neće ostaviti ravnodušnim.

Izvori: RTS, IMDB