Glasam za kulturu u Kragujevcu!

Foto: Dani kulture

Osnovna ideja ove manifestacije je približavanje kulturnog stvaralaštva naroda, čiji se jezici i kultura izučavaju na FILUM-u. Kroz kulturno-umetnički program, koji će studenti ovog fakulteta spremati sami ili u saradnji sa profesorima, publika će imati priliku da dobije uvid u tradiciju srpskog, ali i engleskog, nemačkog, španskog, francuskog i italijanskog naroda.

Tradicija je da se kroz poetske večeri, predstave, koncerte i izložbe, publici predstave studenti FILUM-a, ali i drugih fakulteta, kao što su Fakultet umetnosti univerziteta u Prištini, te Fakultet muzičkih i Fakultet primenjenih umetnosti Univerziteta u Beogradu. Studenti na taj način dobijaju mogućnost da kroz pripremanje programa, prošire svoja znanja o narodima i njihovim kulturama koje izučavaju, a publika ima priliku da se upozna sa radom FILUM-a.

Manifestacija, takođe, uključuje i druge sadržaje. Ove godine će biti organizovane likovne i muzičke radionice za najmlađe sugrađane. „Dani kulture” predstavljaju izuzetno značajan kulturni događaj u Kragujevcu.

Program „Dana kulture” 2017.

Svečano otvaranje „Dana kulture” biće upriličeno u utorak, 28. marta, sa početkom u 19 časova, u svečanoj sali Druge kragujevačke gimnazije. Pre toga, sa početkom u 12 časova, na platou ispred Rektorata Univerziteta u Kragujevcu, biće održana izložba plakata na temu „Dana kulture”.

U sredu, 29. marta, u svečanoj sali Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF), biće održano Veče galskog duha, u kome će učestvovati studenti sa katedre za francuski jezik i književnost.

Trećeg dana, 30. marta, manifestacija će početi otvaranjem izložbe studenata Odseka za primenjenu i likovnu umetnost. Ova izložba biće održana u Narodnoj biblioteci „Vuk Karadžić”, sa početkom u 18:45 časova. Nakon otvaranja izložbe, sledi koncert studenata sa katedre za harmoniku.

Četvrtog dana, na programu će biti Veče sa hispanistima, koje će biti održano u Kontakt galeriji Studentskog kulturnog centra (SKC), sa početkom u 19 časova. Na njemu će učestvovati studenti Odseka za španski jezik i književnost.

U subotu, 1. aprila, u svečanoj sali PMF-a, biće održana predstava „Život moj” u kojoj će učestvovati studenti Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini. Narednog dana, 2. aprila, organizatori pozivaju da se od 7 do 20 časova „Izbori(mo) za kulturu”.

DANI-_KULTURE-plakat.png

Foto: Dani kulture

Šestog dana, u Kontakt galeriji SKC-a, sa početkom u 19 časova, na programu će biti „Andreučo iz Peruđe: dočaravanje rečima i filmskom projekcijom” u organizaciji studenata Odseka za italijanski jezik i književnost.

Sedmog dana, 4. aprila, u Velikom parku, sa početkom u 12 časova biće obeležen Dan studenata. Takođe, veče će biti ispunjeno „Pozorišnim maratonom”, u okviru kojeg će, u svečanoj sali PMF-a, biti održane tri predstave i to:

1. Predstava „Pu spas za sve nas”, istorijska drama o Dijani Budisavljević koja je spasila decu iz Jasenovca, biće održana sa početkom u 19 časova;
2. Predstava „Bog da prosti”, rađena po motivima dela „Petrijin venac” Dragoslava Mihailovića, počeće u 20:15 časova i
3. Predstava „Glumac sam glumac”, komična priča o životu glumaca, rađena po tekstu Zijaha Sokolovića, odigraće se u 21:15 časova.

U sredu, 5. aprila, sa početkom u 18:45 časova, u Amidžinom konaku, održaće se otvaranje izložbe „Oko potrtreta”, studenata sa Fakulteta primenjenih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu. Posetioci će imati priliku da u Savremenoj galeriji Narodnog muzeja, poslušaju koncert studenata Odseka za muzičku umetnost, koji će početi u 19 časova.

Devetog dana manifestacije, sa početkom u 12 časova, organizovaće se likovna radionica za decu u organizaciji Škole za učenike oštećenog sluha.

Petak, 7. april, je rezervisan za otvaranje izložbe „Pozorišni plakat”, studenata Odseka za primenjenu i likovnu umetnost. Ova izložba biće otvorena u 19 časova u Knaževsko-srpskom teatru. Od 20 časova, u Kulturnom centru umetničkog i moralnog usavršavanja (KC UMMUS), biće upriličeno Veče engleske poezije i muzike, u organizaciji studenata engleskog jezika i književnosti. Na kraju večeri, takođe u KC UMMUS-u, biće organizovana žurka „Disco parytime”.

Devetog dana manifestacije, u OŠ „Milutin i Draginja Todorović”, sa početkom u 12 časova održaće se muzička radionica, a sledećeg dana, od 12 časova u pešačkoj zoni kod „Krsta”, studenti nemačkog jezika i književnosti, organizovaće „Pozorišnu pedagogiju”.

Poslednjeg dana, 11. aprila u 20 časova, u svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije, biće priređeno svečano zatvaranje „Dana kulture” uz koncert Bras kvinteta Fakulteta muzičke umetnosti Univerziteta u Beogradu.

Ulaz na sve događaje je besplatan. Izaberite događaje prema svom interesovanju i #glasajtezaKulturu!