H-Bridges tim osvojio drugo mesto na IFEC takmičenju
Privatna arhiva

„U izuzetno jakoj konkurenciji sa više od 40 univerziteta širom sveta, ovo je veliki uspeh za nas i potvrda našeg kvalitetnog rada tokom protekle godine. Ponosni smo na činjenicu da je jedan tim iz Srbije uspeo da ostvari ovakav uspeh na prestižnom svetskom takmičenju“, saopštio je H-Bridges tim.


Ovaj izvanredan tim čine Aleksandra Milić, Nikola Kijanović, Jana Milenković, Maja Miodragović, Nikolina Bunijevac, Nikola Grbić, Marko Pavlović, Petar Đurđević, Luka Knežević, Dušica Miletić, Dušan Đurašković, Ana Pastor, Ana Mijatović, Jovan Sandić, Viktor Todosijević, Petar Stojković, Petar Spasenović, Vera Milovanović, Katarina Ćeranić, Tadija Radusinović, Lazar Stojanović, Slobodan Isaković i Milena Vračarević.

Zadatak tekućeg tima je razvoj novog rešenja u vidu trostepenog pretvarača za priključenje solarnog mikrosistema sa galvanskom izolacijom na mrežu.

Oni će pokušati da  naprave uređaj koji će ispuniti sve tehničke zahteve u pogledu energetske efikasnosti, kao i pouzdanosti rada samog uređaja pri svim eksploatacionim uslovima.

Privatna arhiva
Privatna arhiva

O takmičenju

IFEC ( International Future Energy Challenge ) je najveće svetsko takmičenje u oblasti  energetske elektronike, koje sprovodi međunarodna organizacija IEEE ( Institute of Electrical and Electronics Engineers ). 

Takmičenje okuplja timove najboljih svetskih univerziteta koji godinu dana rade na multidisciplinarnom projektu.

U prvoj fazi takmičenja šalje se predlog rešenja, zatim najbolji univerziteti bivaju pozvani u polufinale, a samo najuspešniji timovi odmeravaju svoje snage u finalnoj rundi. Prema pravilima, studenti sami rade na svim fazama projekta – razvijanju idejnog rešenja zadatka, testiranju fizičkog uređaja, pribavljanju svih potrebnih elemenata za rad, kao i sredstava za učestvovanje u polufinalu i finalu takmičenja.

H-Bridges tim

H-Bridges tim čine studenti sa svih smerova Elektrotehničkog fakulteta koji su podeljeni u  podtimove za hardver, softver, tim za razvoj štampane pločice kao i tim za odnose sa javnošću i  kompanijama. Tokom pripreme projekta oni razvijaju hardverska i softverska rešenja, a osim  tehničkih, usavršavaju organizacione i preduzetničke veštine. 

Polufinalni i finalni deo takmičenja se održavaju u zemljama širom sveta pa članovi tima imaju priliku da putuju i ujedno steknu nezaboravno iskustvo.

Nakon dve pobede na tom takmičenju, 2005. i 2019. godine kao i osvojenog drugog mesta 2020. godine, studenti ETF ove godine učestvuju šesti put i nastupaju sa projektom na temu razvoja trostepenog solarnog invertora za priključenje fotonaponskog sistema na mrežu. Solarni paneli, za koje će invertor biti realizovan, biće postavljeni na krovu zgrade tehničkih fakulteta u Beogradu.

Finalno takmičenje biće održano marta 2022. godine u američkoj državi Tenesi, u Noksvilu.


„Kao laboratorija, trudimo se da održimo kontinuitet u razvoju inovativnih rešenja u oblasti energetske efikasnosti. Tim iz godine u godinu obuhvata sve veći broj studenata, što je pravi pokazatelj dobre organizacije i atmosfere koja vlada u timu. I ove sezone primarni cilj je da studenti kroz naučno-istraživački rad, kao i praktičan rad u laboratoriji, razviju svoje inovativno rešenje, a aktuelni zadatak je razvoj sistema za priključenje solarnih panela na mrežu“, rekao je asistent sa Katedre za energetske pretvarače i pogone, Aleksandar Milić, mentor tima.

Želimo puno sreće ovom sjajnom timu mladih ljudi na finalnom takmičenju!

Izvor: H-bridges