Koja hrana nam pomaže da bolje pamtimo gradivo?
pexels.com

Masna riba

Ribu često nazivaju „hranom za mozak”, što nije ni čudno jer omega 3 masne kiseline koje se nalaze u ribi pozitivno utiču na pamćenje, a redovna konzumacija umanjuje rizik oboljenja od demencije, Alchajmerove bolesti, kao i moždanog udara. Ribe koje su glavni izvor omega 3 masnih kiselina su losos, skuša, haringa, pastrmka i sardine. Ukoliko ribu budete jeli dva do tri puta sedmično nakon ispita sigurno nećete izgovoriti ono čuveno „znao sam, ali nisam mogao da se setim”. A ako ste vegan, vegeterijanac ili prosto ne jedete ribu preporučuje se da u vašu ishranu uvrstite laneno ili čia seme koji su, takođe, bogati omega 3 masnim kiselinama.


Borovnice i ribizle
Kao i riba, borovnice i ribizle, takođe, poboljšavaju pamćenje i rizik od oboljenja demencije i Alchajmera. One su bogate snažnim antioksidansima koje i pored toga što poboljšavaju vašu mentalnu snagu, takođe, popravljaju i vaše motoričke sposobnosti. Dovoljno je pojesti šaku ovog bobičastog voća dnevno, nevažno da li su sveže ili zamzrnute nesumnjivo ćete uživati u njihovom ukusu kao i pogodnostima koje idu uz njih.


Kelj, spanać, brokoli
Iako se verovatno nalaze na listi stvari koje ne volite da jedete, ovo povrće je izuzetno bogato vitaminom K koje je poznato po tome što pojačava moždane funkcije i poboljšava sposobnost pamćenja. Pored toga, dobri su i za krvotok i za kosti. No, ukoliko niste ljubitelj navedenog povrća, vitaminom K su, takođe, bogati kupus i zelena salata. Ono što je bitno kod njih je da ih je najbolje jesti kada su sirovi, jer ćete na taj način iskoristiti njihov pun potencijal. Stoga izrendajte kupus ili iscepkajte listiće zelene salate i uživajte u obroku.


Paradajz
Ukoliko niste fan zeleniša, nešto što može poslužiti kao zamena na vašem meniju je paradajz. Tokom sezone nije preterano skup, što je dobro za nas studente. Možete ga jesti svežeg ili ga preliti sa malo maslinovog ulja ili sira - izbor je na vama. Prema istraživanjima, likopen, moćni antioksidant koji se nalazi u paradajzu, čuva vaše moždane ćelije od slobodnih radikala i doprinosi poboljšanju memorije, stoga će vam jedan paradajz dnevno biti savršen pomoćnik u učenju.

pexels.com
pexels.com

Semenke i orašasti plodovi
Semenke bundeve/suncokreta, lešnici, orasi, bademi, kikiriki, pistaći odličan su izvor vitamina E koji je zadužen za intelektualne sposobnosti. Sasvim je svejedno hoćete li ih jesti pržene ili pečene. Takođe, većina ovih stvari dostupna je „svakom džepu”, možete ih nesmetano grickati tokom učenja ili u pauzicama sa prijateljima. Vitamin E dobar je za vaše mentalno zdravlje, a grickalice uz druženje sa prijateljima biće savršena relaksacija za vas nakon burnih nedelja učenja.


Čaj
Hrana za mozak ili, u ovom slučaju, piće je čaj koji sadrži skromnu dozu kofeina i fitonutrijente koji stimulišu bolji protok krvi, a to poboljšava koncentraciju i pamćenje. Najbolje je piti čaj od nane, jer će vas njen jak i opojan miris zasigurno probuditi, a dobra je i za stomačne tegobe. Kao zdravija zamena za kafu mogu poslužiti i crni i zelni čaj, samo budite oprezni, jer nije preporučljivo piti više od dve šolje ovoga napitka dnevno. 


Jaja

Jaja sadrže holin i vitamine B6 i B12 koji smanjuju rizik oboljenja od moždanog udara, demencije i Alchajmera, kao i holesterol neophodan za zdravlje neurona. Super stvar kod jaja je što ih možete spremati na više različitih načina, a ako pred ispit spremite omlet sa spanaćem, zasladite se ribizlama i popijete šolju čaj prolaz je neminovan!

pexels.com
pexels.com

Suvo voće

Suve jabuke, kajsije, smokve.. suvo grožđe, ananas ili marakuja iako u sebi sadrže visok procenat šećera dosta su zdrave, naravno, ukoliko vodite računa o količini koju unosite - idealno je četvrtina šoljice dnevno. Suvo voće bogato je anksioksidantima i vitaminima B koji su dobri za vaše male sive ćelije.


Luk
Sirovi luk poboljšava funkcionisanje mozga i pamćenje, a isto tako je dobar kao prevencija raznih bolesni. Sad, na vama je da odlučite koliko ste radi da ga jedete pred ispit. 


Crna čokolada
Najslađe za kraj! Crna čokolada sadrži snažne antioksidanse i prirodne stimulanse koji pojačavaju koncentraciju. Pored toga, oni povećavaju nivo endorfina - hormona sreća, koga često manjka u stresnim situacijama. Zato iskoristite ispitni rok kao opravdanje i pojedite slobodno celu tablu čokolade, videćete - ubrzo ćete mnogo bolji pamtiti gradivo i osmeh neće silaziti sa vašeg lica.

pexels.com
pexels.com

Hrana je veoma bitan faktor tokom našeg života, ali isto kao što ne valja gladovati, tako ne treba da budete neumereni tokom njene konzumacije. Ne morate biti na dijeti, ali pridržavajte se preporučenog dnevnog unosa ovih namirnica za duže zdravlje vaših malih sivih ćelija i bolje ocene na fakultetu!

Izvor: nadijeti.com / bbcgoodfood.com