Milica Dobrić: Inspiriše me sve što je lepo
Privatna arhiva

Milica Dobrić je rođena septembra 1996. godine, u Kosovskoj Mitrovici. Trenutno je studentkinja master studija džez pevanja na Fakultetu muzičke umetnosti, a muzikom se bavi još od detinjstva. Pored toga, član je ansambala Ethno Jazz Orkestra (EJO) i MING sa kojima je imala zapažene nastupe širom zemlje i regiona.

Kada si otkrila svoj pevački talenat i ljubav prema muzici?


Ljubav prema muzici imam još od mlađih dana. U kući se stalno slušala muzika, pa sam instinktivno htela da se obrazujem u tom smeru i ubedila sam roditelje da me povedu na prijemni ispit za osnovnu muzičku školu. Pevanjem sam počela da se bavim kada sam nastupila na dečijem festivalu koji je organizovala ista muzička škola, „Cvrkuti sa Ibra“.

 

Koji trenutak je bio preloman u tvojoj odluci da upišeš Fakultet muzičke umetnosti i svoj život posvetiš muzici?


Već u srednjoj školi sam znala da će mi muzika biti profesija. U Kosovskoj Mitrovici sam išla u srednju muzičku školu i paralelno sam pohađala i gimnaziju, jer ne postoji muzička gimnazija. Nakon prve godine sam imala želju da se potpuno posvetim muzici i tako sam se prebacila u srednju Muzičku školu „Stanković“, gde sam išla i na muzičke i na opšteobrazovne predmete zajedno. Fakultet muzičke umetnosti je došao kao logičan sled događaja.

Privatna arhiva
Privatna arhiva

Koliko je upisani fakultet ispunio tvoja očekivanja? Da li ti je do sada pružio i razvio željena znanja i sposobnosti?


Veoma mi je drago što sam na džez odseku na Fakultetu muzičke umetnosti. Taj odsek je jedan od najmlađih na tom fakultetu, postoji svega osam godina. Međutim, iako relativno mlad, ispunio je sva moja očekivanja. Proširila sam svoja znanja, ne samo iz džeza, već i iz muzike uopšte. Svi profesori su veoma kompetentni i podelili su sa svojim studentima iskustva koja su neophodna za dalji rad i muziku kao profesiju nakon fakulteta.


Trenutno si član ansambla EJO i vokalnog kvarteta MING. Kako je nastala vaša saradnja i na čiju inicijativu?


Stevan Milijanović, klavijaturista, kompozitor i aranžer benda EJO, je išao, takođe, na džez odsek. Tražili su pevačicu za taj bend i pitao me je da li sam zainteresovana da budem deo projekta. Meni se baš dopala muzika koju izvode i pronašla sam se u toj kombinaciji etno i fusion jazz muzike, tako da sam i dalje ponosni član.


Što se tiče benda MING, nastali smo spontano. Aranžer i pijanista, Nevena Pejčić, je u okviru predmeta aranžiranje, napisala aranžman za četiri glasa u pratnji ritam sekcije. Pozvala je najbliže drugarice sa pevačkog odseka da to navežbaju, da bi čula kako zadatak zvuči. 


Veoma nam se dopala zajednička energija i ideja celog projekta i eto, postali smo bend. Bend, pored mene, čine: Gorica Šutić, Ivana Dimitrijević, Nataša Pejčić (od vokala), na kontrabasu je David Gegić, na bubnjevima Aleksa Milijanović i na klaviru, Nevena Pejčić.

Ko je tvoj uzor? Koji stilovi te inspirišu?

Inspiriše me sve što je lepo. Ne delim muziku prema žanrovima. Slušam sve u čemu nalazim lepotu.

Nastupala si širom zemlje i regiona kao član različitih ansambala, ali i solistički. Koje nastupe i priznanja bi izdvojila kao značajne?


Najviše svojih uspeha i značajnih nastupa sam imala upravo sa ova dva benda, EJO i MING. Sa EJO-m sam nastupala na Nišville jazz festivalu u Nišu, Karusel festivalu u Čačku, Etno festu u Subotici, Tivat World music festivalu u Tivtu, Whitefield festivalu u Bijelom Polju… Izdvojila bih i solistički koncert koji smo imali u oktobru prošle godine u Čačku, kao i nastup na ovogodisnjoj Beoviziji.


Sa bendom MING sam nastupila na Belgrade choir festivalu u Beogradu, Pančevačkom jazz festivalu u Pančevu, North city jazz & blues festivalu u Kosovskoj Mitrovici, Jazz in The park festivalu u Rumuniji, Metropolis jazz festivalu u Beogradu, Šumadijskom jazz & blues festivalu u Kragujevcu…

Privatna arhiva
Privatna arhiva

Ko ti je bio najveća podrška na putu odrastanja?


Porodica i bliski prijatelji su uvek bili uz mene. Bez njihove podrške bi sve bilo mnogo teže.


Kako izgleda jedan tvoj dan?


Dan mi se sastoji obično od vežbanja, proba, slušanja muzike i čitanja knjige.


Nedavno si sa Ethno Jazz Orkestrom nastupila na Beoviziji sa pesmom „Trag“. Kakvi su tvoji utisci i šta misliš o trenutnoj organizaciji festivala?


Budući da ove godine izlazi naš prvi album, prijavili smo se za ovogodišnju Beoviziju radi prezentovanja našeg rada široj publici. Postigli smo i više nego što smo planirali, ulaskom u finale. Organizacija festivala je baš dobra, sve je bilo na visokom nivou i utisci o Beoviziji su ostali vrlo pozitivni.

Privatna arhiva
Privatna arhiva

Na kojim projektima trenutno radiš?


Trenutno sam posvećena prvim albumima bendova EJO i MING, koji treba da izađu u toku ove godine.


Gde ćemo moći da te čujemo u narednom periodu i koji su tvoji planovi za budućnost?


Sa bendom MING nastupiću 20. marta u klubu „Ulica“, a sa EJO-m 26. marta u klubu „Strogi centar“ u Beogradu. Takođe ćemo nastupiti na North city jazz & blues festivalu u Kosovskoj Mitrovici, kao i na Nishville jazz festivalu u Nišu. Što se tiče planova za budućnost, volela bih da započnem solo projekte sa autorskom muzikom, kao i da obiđem svet uz muziku.

Živite život punim plućima, verujte u svoje snove i budite strpljivi, jer je sve moguće!