Izložbe koje studenti mogu posetiti u februaru


Foto: Pixabay

U Kući legata je 19. januara u 12.00h svečano otvorena izložba „Pikaso – izbor dela iz Vollard Suite, koju možete da posetite do 5. aprila. Izložbom je obuhvaćeno preko osamdeset dela iz tematski heterogenog, čuvenog Vollard Suite ciklusa, gde je naročito upečatljiva obrada motiva Minotaura, kao simbola dva aspekta umetnikove ličnosti: zverske i ljudske, koje funkcionišu u organskoj simbiozi, kao i motiva umetnikovih intimnih ljubavnih veza. Dela su rađena različitim tehnikama – suva igla, akvatin, litografija – a imaćete priliku i da pogledate i originalne Pikasove tanjire, plakate i litografije.

U utorak 7. februara SKC-u je otvoren prvi deo izložbe skulptura studenata primenjenog vajarstva sa Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, dok će drugi deo izložbe biti otvoren od 21. februara. Na izložbi će biti predstavljeni radovi na temu ljudske figure i pokreta izvedeni u različitim materijalima – bronzi, mermeru, drvetu, patiniranom gipsu – i formatima, kroz različite umetničke medijume, poput: sitne plastike, sinteze skulpture i arhitekture, memorijalne i slobodne skulpture.

izlozba.jpg

Foto: SKC - Skulpture studenata primenjenog vajarstva

U KC Grad-u je u ponedeljak 6. februara otvorena kolaborativna izložba Emilije Radojičić i Maria Kolarića pod nazivom „Titraj“, koja će biti otovrena do 19. februara, a koju možete posetiti svakog radnog dana između 14 i 20 časova. Na izložbi će biti predstavljni radovi nastali u svojevrsnom kolaž-dijalogu navedena dva autora koji stvaraju u istom prostoru. Posledica te saradnje su zajednička umetnička dela, ali i lični radovi umetnika koji su na izložbi postavljeni jedni naspram drugih. Emilija Radojičić radi u oblasti crteža, slike, fotografije, objekata, instalacija i urbanih intervencija, dok Mario Kolarić radi u polju crteža, objekata i instalacija.

U istom prostoru, možete između 20. februara i 3. marta da posetite izložbu slika i crteža Sanje Lundin - „Dobro drvo“. Izložba ima nostalgičan i sentimentalan predznak, baziran na introspekciji i postavlja pitanje pripadnosti. Ime izložbe inspirisano je istoimenom knjigom Šel Silverstajn, a autorka kroz umetnički rad želi da podstakne empatiju i zahvalnost onih koji imaju tu privilegiju da znaju gde pripadaju, u poređenju sa drugima, koji i dalje tragaju.

izlo_ba_crte_a_Miodraga_Rogana.jpg

Foto: SKC - Miodrag Rogan izložba crteža

Izložbu crteža Miodraga Rogana, svestranog umetnika iz Zrenjanina, možete posetiti između 23. februara i 3. marta u SKC-u. Umetnikov jedinstven likovni izraz, utemeljen je na SF matrici filmskog i literarnog žanra, dodatno posredovan psihoanalizom sna i hipnagogičkih vizija. Prateći slobodan tok misli i inspiracije umetnik podjednako prikazuje realne figuralne forme i antropomorfne oblike, koristeći materijal kao simbol sopstvene moći rasuđivanja. Umetnik postavlja pitanje odnosa vidljivog sveta i njegove suštine.


Izvori: Kuća legata / SKC / KC Grad